Карамарко: Србија сама прави проблем

Потпредседник Владе Хрватске Томислав Карамарко изјавио је да ће Србија имати подршку хрватске владе да уђе у ЕУ, али да мора да испуни све стандарде за улазак.

Регион 07.04.2016 | 10:25
Карамарко: Србија сама прави проблем

"Србија мора да усвоји све оне стандарде које смо морали да усвајамо сви ми који смо приступали Европској унији. То смо чинили у дугим преговорима који су некад били драматични. То није лак процес и пред Србијом је врло тежак пут", изјавио је Карамарко новинарима у Копривници, пренијела је агенција Хина.

Он је нагласио да Хрватска има "неке своје захтјеве који су логични" и да жели да Србија буде "квалитетан члан ЕУ" у чему ће јој, како је рекао, Хрватска помоћи, али не на начин да попушта.

На питање хоће ли Хрватска дати "зелено свјетло" за отварање поглавља 23 (о правосуђу) прије него што Србија повуче спорни закон о универзалној јурисдикцији за ратне злочине на подручју бивше СФРЈ, Карамарко је одговорио да Србија "не може да глуми мали Хаг у овом дијелу Европе".

"Не правимо ми Србији проблеме, она сама себи ствара проблеме", оцијенио је Карамарко.

Хрватски медији пренијели су вечерас да радна група унутар Савјета ЕУ која се бави питањем проширења скинула с дневног реда тачку о отварању поглавља 23 у преговорима о чланству Србије због изостанка званичног става Хрватске о томе.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

07.04.2016 10:32

'Квалитетан члан ЕУ' поштује приватну имовину, права мањина на језик и културу. Хрватска, по тим стандардима, није квалитетан члан ЕУ. О бујању усташтва не вреди ни трошити речи. Усташтво постаје званична државна идеологија. Да се у ЕУ прима по квалитету, Хрватска никад приступила не би. Но, зна се да преовлађују неки други критеријуми. Поносан сам на то што Србија није као Хрватска, што у њој стоје табле писане на двадесетак језика и никоме то не смета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

07.04.2016 11:23

Дошао ХДЗ на власт и полиција покрадена.

ОДГОВОРИТЕ