Тајна најздравијег и све богатијег народа

Традиционални Амиши изузетно су успешни кад је новац у питању, а они спадају и у најздравије народе на свету. Њихова тајна је једноставна.

Свијет 05.04.2016 | 10:40
Тајна најздравијег и све богатијег народа

У последњих 20 година у САД-у се удвостручио број Амиша. Многима је тај тајновит свет постао доступнији и јаснији након што су последњих година почеле да се појављују ријалити емисије са њима у главним улогама.

Али једна ствар коју многи не знају о овим традиционалним, и по мишљењу многих, "затуцаним" људима јесте да они итекако добро управљају својим финансијама.

"Неки Амиши су јако добри у пословању", истиче Ерик Веснер, оснивач странице Амиш Америка, те напомиње да, иако се о њима не чује у јавности, међу њима има и милионера.

Њихови послови и стратегије не ослањању се на модерне балагодети попут струје и технологије, али и даље им добро иде захваљујући овим тајнама:

Амиши пазе да купују само ствари које би требале дуго да трају, и обично не купују нешто само зато што је тренутно у моди и хит.

Штедљиви су и презиру дугове

Пуно штеде и често стављају на страну и до 20 одсто својих прихода, презиру дугове и покушавају да избегну коришћење кредитних картица.

Иако неки чланови мање традиционалних Амиша користе кредитне картице, многи имају страховиту фобију од дугова. Уместо да прибегну кредитима, они радије потраже додатни посао кад се финансијска ситуација погорша.

На пример, ако изгубе посао током рецесије, научиће да раде нешто друго. Или ће жене посадити више цвећа и продавати их на пијаци како би зарадиле који додатни долар. Ова врста логике није свима лако прихватљива, али за њих дугови нису опција.

Увек на време враћају дуг

Амиши ће пре да "дубе на глави" него да не исплате дуг на време. Они су врло сигуран ризик. Банкари кад их виде плачу од среће, јер су веома поуздани.

Они који одлуче да не желе да се баве пољопривредом постају занатлије и квалификовани столари, градитељи и произвођачи металургије. Њихови производи се, пак, често продају ван амишке заједнице, а људи цене квалитет и перфекционизам по коме су надалеко познати.

Ретко бацају ствари

Ретко ишта бацају и подигли су рециклажу на нов ниво. Једном кад одећа постане неносива, они ће је исећи на мање комаде и користити као крпе.

Купују веће количине, када год то могу. Будући да већина амишких породица прехрањује шестеро до осморо деце, они су савладали вештину куповине на велико.

Будући да амишке породице имају имају много деце, уобичајено је да купују у "сецонд ханд" продаваницама и на гаражним продајама.

Не користе социјалну помоћ

2006. године службеници из Охија примијетили су да се у неким државама у САД-у готово уопште не користе маркице за храну, да би убрзо открили како је реч о местима на којима живи велик број Амиша, који не користе програме под покровитељством владе.

Одбијање Амиша да покупе оно што влада дели бесплатно, потпуно је супротно од начела према којима живи већина Американаца, који не могу дочекати да се домогну бесплатних ствари. Иако су неки Амиши примали помоћ од државе за незапослене у време недавне рецесије, бројне многочлане породице које живе испод границе сиромаштва ипак се не окрећу влади за помоћ, него преживљавају како знају и умеју поуздајући се само у себе.

Амиши најмање оболевају од рака

Недавна студија објављена у журналу "Цанцер Цаусес анд Цонтрол", откривено је да међу Амишима готово да нема случајева рака и да су они најздравији људи у Америци.

Истраживачи са Универзитета у Охају су покренули студију о Амишима како би открили да ли њихов недостатак конвенционалне медицинске неге утиче на повећање ризика од добијања рака. Међутим, оно што су открили их је потпуно шокирало.

Многи Амиши не пуше и не пију и углавном нису промискуитетни, што је навело истраживаче на закључак да овакав начин живота игра важну улогу у смањењу случајева рака.

Међу осталим испитиваним факторима је и количина физичког рада. Многи Амиши се баве пољопривредом, грађевином и другим пословима који захтевају огромну количину физичке активности која их чини здравима.

Још један важан фактор јесте чињеница да Амиши сами узгајају своју храну. Они примењују органске методе којима се добија здраво воће и поврће, здраво млеко и месо и необрађена храна какву многи Американци никада неће пробати.

Када се то упореди са животом у канцеларији и конзумирањем генетски модификоване хране и синтетских лекова, јасно је зашто је њихов начин живота вредан дивљења.

Извор: Блиц/Еxпресс/Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Боле

05.04.2016 09:15

У преводу Амиши су рационални, скромни и вриједни људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нота бене

05.04.2016 10:07

Поштени, једноставни, и неискомплексирани.

Name

Робин Худ

05.04.2016 11:54

Исти ми! Прави небески народ. Па ми исто тако радимо само нас успјех нешто избјегава, односно нешто нас неће. То је највјероватније због разних унутрасњих и вањских непријатеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Немирко

05.04.2016 12:11

Да ли Амиси славе пунољетство са 300 и висе гостију као ми? Они су сто година испред нас.

ОДГОВОРИТЕ