Пјесма АЦ/ДЦ-а побољшава дејство лијекова против рака

Најновија студија указала је на то да песма "Тхундерструцк", познате рок групе АЦ/ДЦ побољшава дејство лекова намењених за борбу против рака.

Занимљивости 04.04.2016 | 18:19
Пјесма АЦ/ДЦ-а побољшава дејство лијекова против рака

Ово су открили аустралијски научници који су тај хит из 1990. године пуштали како би "натерали" медицинске честице да поскакују да би се обложиле плазматском мембраном која им помаже да дуже трају у људском организму, преноси "Цлассиц Роцк Магазине".

Пре него што је откривена та техника, само је једна страна честице могла бити обложена узрокујући то да се лек камптотецин брже распада у људском организму.

Професор са Универзитета Јужне Аустралије Нико Воелцкер потврдио је садржај рада објављеног у фебруару.

"Нормално, облагање се формира само на једној страни честице, оној која је изложена. Међутим, друга страна неће бити обложена. Ту смо дошли до идеје да употребимо звучнике", рекао је.

"Звучници би створили вибрације па би честице поскакивале горе-доле. Хаотичне фреквенције су добро функционисале што је резултирало бољим облагањем честица", додао је.

У раду, Воелцкеров тим навео је да су резултати облагања попут тефлона постигнути превртањем честица док се чула АЦ/ДЦ-јева песма "Тхундерструцк". Потпуно облагање резултирало је у очигледно споријем отпуштању лека.

Воелцкер сматра да би тај процес могао да има примену у производњи многих других лекова.

Према истраживању из 2011. које су спровели амерички научници на челу с Метом Валером, научником и скипером, велике беле расе (морских паса) највише воле АЦ/ДЦ-јеву песму "Yоу Схоок Ме Алл Нигхт Лонг". Они су спровели истраживање у јужном делу Аустралије па су на темељу опажања и забелешки дошли до закључка како група АЦ/ДЦ, тачније, њихова рок музика смирује велике морске псе.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар