Јованка Броз наводно била руски агент

Јованка Броз, некадашња „прва дама" социјалистичке Југославије, и супруга Јосипа Броза Тита била је агент совјетске обавештајне службе НКВД.

Србија 04.04.2016 | 17:40
Јованка Броз наводно била руски агент

Ова информација откривена је у тајној белшци Титовог биографа Владимира Дедијера која се чува у Архиву Словеније, а до које је дошао новинар и публициста Перо Симић. Он је такође у белешци открио да је Броз за време шпанског грађанског рата био вођа злогласне јединице НКВД-а за ликвидацију неподобних комуниста.

Симић је открио податак да је уочи доласка на место Титовог личног секретара, Јованка броз девет месеци провела на школовању у московској обавештајној академији „Ђержински".

Брачни неспоразуми Јованке и Тита доживели су врхунац 1974. године. Едвард Кардељ се жалио југословенском руководству да му никада није било теже да дође до Тита. Сам Тито је 21. јануара 1974. године наредио СКЈ да оснује специјалну комисију која ће проучавати „случај другарице Јованке".

У фебруару 1975. политичко руководство је инструирало Титове лекаре и шефа његове безбедности генерала Марка Рапу да посведоче како Брозу прети животна опасност од његове супруге Јованке. У све је уведена конструкција о њеној љубомори због Титовог односа са две младе масерке.

- Ја знам да он с њима, с обзиром на своје године, не може ништа физички, осим да их пљеска по дупету - рекла је Јованка Титовим лекарима, који су касније предложили да се Јованка подвргне психијатријском лечењу.

Владимир Дедијер је то сазнање забележио у разговору са чувеним словеначким комунистом Јосипом Копиничем, који је крајем осамдесетих Дедијеру сведочио да је Иван Стево Крајачић, послератни високи комунистички функционер у Хрватској, Јованку половином 1945. послао у Москву на деветомесечно „школовање" на московску обавештајну академију.

- Кад се вратила у Југославију напрасно је постала Титова домаћица - забележио је Копиничево сведочење Дедијер.

Младу Личанку Јованку Будисављевић, заправо је, преко Александра Ранковића „препоручио" Титу њен ратни командант Ђоко Јованић.

- Јованка је по завршетку обуке у московској академији постала Титова секретарка, а индикативно је што се то догодило чим је умрла Титова ратна љубавница Даворјанка Пауновић - каже Перо Симић, аутор више биографија о Јосипу Брозу.

За Јованку Броз се до сада често спекулисало да је радила за стране обавештајне службе, а, како каже Перо Симић, ово откриће које недвосмислено утврђује да су се њени налогодавци налазили у Москви до краја разоткрива и мистерију о њеном напрасном уклањању из друштвено-политичког живота Југославије неколико година пред Титову смрт.

Тито се са Јованком појављивао све до јесени 1977. године, када је напрасно избачена са списка путника у оквиру обиласка СССР-а, Кине и Северне Кореје.

То је произвело велику аферу у западним медијима који су писали о сукобу америчке и совјетске тајне службе, у ишчекивању „дана Д", како су звали очекиван дан Титове смрти.

 

У „Хералд трибјуну", европском издању „Њујорк тајмса", чак је објављено да је у изворишту сукоба чињеница да је Јованка Српкиња која је хтела да осигура своје позиције убацивањем просрпских елемената у врх државе уз „проруску конспирацију".

Извор: Курир

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

04.04.2016 17:01

Јованка Броз је била пореклом својим СРБкиња и то квази другови око Тита нису могли њему никада да опросте! Још за време Титовог живота злоупотребљавајући његово поверење и селилност хрватски, муслимански, словеначки и шиптарске руководиоци су радили на разбијању Југославије. Кадрови СРБскиг порекла били су толико пуно југославенством и комунизмом задлепљени да они нису могли то да виде нити схвате. О томе сведочи у својој књизи и отац комунистичке нације У СРБији познати комуниста а затим отпадник од комунизма или дисидент Добрица Ћосић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ММ

04.04.2016 20:08

Здравље ти не с.ри висе !!

Name

перо симиц

04.04.2016 18:22

То додик тражи списе како би хмучио сопствени народ ко јосип

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

04.04.2016 19:05

Ако незнас стас писат немој ни слат коментар перо симицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

цица

05.04.2016 14:38

Мали Перица износи своје теорије!

ОДГОВОРИТЕ