Анализа - Невјероватан податак: Послије Новака - нико млађи!

Од када је 1. априла 2007, као 19-годишњак, освојио први Мастерс турнир у каријери, Ђоковић није доживео да неко млађи од њега освоји неки од девет престижних турнира Серије 1.000!

Тенис 05.04.2016 | 23:00
Анализа - Невјероватан податак: Послије Новака - нико млађи!

На месту на ком је 1. априла 2007. године, као 19-годишњак, победио Гиљерма Кањаса резултатом 6:3, 6:2, 6:4 и освојио први Мастерс турнир у каријери, сада увелико неприкосновени владар АТП листе Новак Ђоковић 3. априла, само девет година касније, освојио је рекордан 28. турнир Мастерс категорије.

Мајами, који је у међувремену освајао још четири пута...

И док се прецизни статистичари труде да израчунају који је још у низу рекорда оборио најбољи спортиста света за 2011. и 2014. годину, једна ствар промакла је многима – од поменутог 1. априла 2007. године нико млађи од Ђоковића није успео да освоји Мастерс турнир!?

Ђоковић је из године у годину стасавао, пунио 20, 23, 27, ускоро ће напунити и 29, али и даље се није догодило да је неки од девет турнира Серије 1.000 "узео" неко рођен после њега.

У претходних девет година, шампиони су били Рафаел Надал, Роџер Федерер, Давид Налбандијан, Николај Давиденко, Енди Мареј, Жо-Вилфред Цонга, Иван Љубичић, Енди Родик, Робин Содерлинг и Давид Ферер и Стен Вавринка, међутим сви су они старији од Новака, који се и сам полако приближава четвртој деценији живота.

Најближи Ђоковићу је Мареј, који је рођен 15. маја 1987. године, седам дана пре великог ривала из Београда.

Није редак случај да ћете прочитати приче о "новом таласу" у светском тенису, који је требало да предводе Кеи Нишикори, Марин Чилић, Милош Раонић, Доминик Тим, Ник Кирјос, Бернард Томић, Григор Димитров, Борна Чорић, итд, међутим ниједан од њих није успео да се пробије у групу тенисера која је на прагу или увелико у 30-им годинама.

Од јесени 2014. године, до данас, Ђоковић је освојио 14 од 22 Мастерс турнира, Федерер три, Мареј два, а Надал, Вавринка и Цонга по један.

АТП Мастерс серија у овом облику постоји од 2007. када је укинута традиција да се финала играју на три добијена сета и када је из календара испао Хамбург, а упао Шангај. Била је то последња у низу промена које су се догодиле од реализације идеје о Мастерс турнирима, 1990. године. Из оригиналног календара ту су Индијан Велс, Мајами, Рим, Монте Карло, Торонто/Монтреал, Синсинати и Париз, а место Стокхолма 1995. припало је Штутгарту, а потом је Мадрид 2002. наследио Штутгарт.

Нико до сада није успео да освоји свих девет турнира, Ђоковић је једини који има осам титула (недостаје му Синсинати), док су Андре Агаси, Федерер и Надал освојили седам од девет, наравно оних девет који су у њиховој ери били део Мастерс серије.

Ђоковић не само да је рекордер по броју титула (28, испред Надала са 27 и Федерера са 24), већ је једини тенисер који је у једној сезони освојио шест од девет Мастерса, колико и сада "држи" под контролом (Индијан Велс, Мајами, Монте Карло, Рим, Шангај и Париз).

У овом тренутку, Новак није шампион само Мадрида, где није играо у претходне две сезоне и где се вратио ове, као и Монтреала/Торонта и Синсинатија.

Док се не појави неко млађи, остаје нам да видимо како ће се Ђоковићеви вршњаци и његова претходница на АТП туру носити с овом незапамћеном доминацијом успостављеном 2011. и настављеном 2014. после годину и по дана кризе резултата.

Коментари / 0

Оставите коментар