Мачва слави Николаја

У манастиру Илиње, у селу Очаге код Богатића, у срцу Мачве, светињи посвећеној светом пророку Илији, после богослужења приређено је духовно вече у част влааике Николаја Велимировића (Српског), у мисионарској години коју је поводом његових јубилеја прогласио епископ шабачки Лаврентије.

Србија 04.04.2016 | 16:30
Мачва слави Николаја

Мноштво људи из Мачве, али и осталих места Србије, Републике Српске, Русије, као и из расејања, стигло је у ову богомољу и на молитву коју је предводио архимандрит Исаија, старешина богомоље, али и на духовне часове чувеном Лелићанину и знаменитом Србину у част.

Протођакон др Љубомир Ранковић, главни и одговорни уредник "Гласа Цркве", издавачке куће Епархије шабачке, некад и Епархије шабачко-ваљевске, ексклузивно је за ходочаснике манастира Илиње прочитао дело драме чији је аутор и која ускоро треба да буде штампана, а потом и изведена у позоришту и екранизована. Ранковић је предочио непознате детаље из живота владике Николаја,

"Владика је и по лику, и по стасу, гласу, образу, бриткој мисли био икона своје мајке, што јој је приликом сусрета у Охриду и рекао", каже Ранковић.

"Још кад га је као бебу од шест месеци понела на њиву да буде у хладовини док ради, хтели су да му напакосте зли хајдуци, и тада је схватила, како је рекла, да њен Нико није, сигурно само њен, већ и Божји, што јој се потврдило када је дошао да од ње тражи благослов за монашење. Владика је нашао утеху и за своју мајку која је имала само њега, јер је изгубила седморо деце, па су заједно ведрог духа дочекали, после тешких разговора на Велики петак, Васкрс у Охриду 1927. године, а са њима је био и Николајев синовац, Јован, потоњи ректор Богословије у Београду и епископ шабачки од 1960. до 1989 године."

Архимандрит Исаија подсетио је на разговор владике Николаја и Николе Тесле, када је питао чувеног нашег научника да ли може да се види струја."Не може", одговорио је Тесла. "Зашто онда `неверне Томе` инсистирају да виде Бога, уместо да сведоче да је жив и да је са нама", рекао је владика Николај.

Учесницима ове садржајне светковине, коју је благословио епископ шабачки Лаврентије, његов архијерејски заменик, протојереј-ставрофор Мирко Вилотић, поклонио је свим верницима и учесницима духовне вечери "1о Божјих заповести" владике Николаја Велимировића, најављујући да ускоро из штампе излази и његово дело "Вера светих", које ће, такође, бити бесплатно подељено верујућим људима овог дела Србије, али и оним који желе то да постану.

БН ТВ (А.Д, В.М.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

04.04.2016 15:36

Свети Владика Николај Велимировић је био Велики Светотељ јер је био прави СРБин: Православац и СВЕТОСАВАЦ! Молитвами Светог Владике Николаја Господе наш ИСУСЕ Христе као Стари СРБски Рођак благослови народ свој да се СРБи обоже, сложе и умноже! Амин. Боже дај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

04.04.2016 18:17

Велимировић,српски националиста,сусадник окупатора и фашиста у за вријеме другог рата. Идеолог Љотићеве и четничке идеологије. Чим га Микић хвали и подржава,онда можете замислити о каквом се вјерском фанатику ради.

ОДГОВОРИТЕ