Масовна утаја пореза, помиње се и Дарко Ковачевић!

Бивши репрезентативац Дарко Ковачевић налази се на списку неколико десетина фудбалера, ФИФА функционера и других јавних личности које су умешане у утају пореза.

Фудбал 05.04.2016 | 19:20
Масовна утаја пореза, помиње се и Дарко Ковачевић!

Како преносе Панама прес, процурело је више од 11 милиона докумената из адвокатске фирме Мосак Фонсека (Моссац Фонсеца) о избегавању плаћања пореза преко оф-шор компанија у егзотичним земљама.

Тако се наводи да је Дарко Ковачевић током играња за Реал Сосиједа званично зарађивао 1.500 евра месечно, док му је клуб из Баскије преко банака на пафицичком острвцету Ниуе, Панами и Британским девичанским острвима плаћао милион годишње.

Међу познатим именима из света фудбала су и суспендовани председник УЕФА Мишел Платини те најбољи фудбалер света Лионел Меси, који су оснивали оф-шор компаније како би избегли плаћање пореза у земљи у којој живе.

Наводи се још двадесетак имена, међу којима су некадашњи репрезентативац Чилеа Иван Заморано, Аргентинац Габријел Хајнце, актуелни нападач Лестера Леонардо Уљоа, који су оф-шор компаније користили како би избегли плаћање пореза на новац који су добили на име ауторских права.

Центар приче је уругвајски адвокат Хуан Пердо Дамијан, који је уз помоћ бившег потпредседника ФИФА Еугенија Фигереда преко поменуте компаније Мосак Фонсека контролисао око седам оф-шор компанија, а кога кривично гони САД због прања новца, мита, корупције и финансијске преваре.

Дамијан је био и посредник за компанију из Неваде коју су водили отац и син Уго и Маријано Џинкис, а која је платила на десетине милиона долара на поседовање ТВ права за емитовање ФИФА догађаја у Латинској Америци.

ФИФА је потврдила да је сарађивала са Дамијаном и Фигередом, али да је тај професионални однос окончала када је Уругвајац оптужен за корупцију.

Свет фудбала је већ месецима уздрман због корупције у ФИФА због чега је ухапшено неколико званичника, а суспендован је и сада већ бивши председник Сеп Блатер.

Коментари / 0

Оставите коментар