Фалсификована 23 свједочанства?

Просвјетна инспекција Републике Српске у прошлој години извршила је провјеру вјеродостојности 196 школских исправа, од чега 15 свједочанстава основних школа, 140 свједочанстава средњих школа и 41 дипломе високо-школских установа.

Република Српска 04.04.2016 | 07:56
Фалсификована 23 свједочанства?

У 23 случаја код свједочанстава средњих школа утврђено је да постоји основана сумња да је почињено кривично дјело фалсификовања школских исправа, о чему је обавијештено Министарство унутрашњих послова Републике Српске ради предузимања даљих мјера из њихове надлежности.

Током прошле године Просвјетна инспекција Републике Српске је извршила 1.287 контрола, у којима су у 350 случајева утврђене неправилности, те је субјектима изречено 340 управних мјера с циљем отклањања недостатака и издата 22 прекршајна налога у укупном износу од 34.000 КМ.

Из Инспектората Републике Српске прецизирају да је у поређењу с претходним годинама евидентно смањење процента контрола с неправилностима у области надзора просвјетне инспекције, који је у 2012. години износио 35 одсто, у 2014. години је смањен на 30 одсто, а у 2015. години на 27 одсто.

У области предшколског васпитања и образовања најчешће утврђени пропусти односили су се на пријем васпитача, стручних сарадника и осталих радника, затим на чињеницу да радна мјеста васпитача нису попуњена стручним особама у складу са Законом о предшколском васпитању и образовању и Правилником о врсти стручне спреме запослених у предшколским установама, као и да запослени радници нису обавили систематски љекарски специјалистички преглед.

Инспектори су утврдили и да вођење евиденције и документације у предшколским установама није ажурно, да органи управљања и руковођења нису формирани у складу са законом и друго. Контролама у области основног и средњег образовања и васпитања утврђене неправилности су се најчешће односиле на процедуре и критеријуме за попуну упражњених радних мјеста, формирање и рад стручних органа школе и органа управљања и руковођења, провођење процедура одређивање технолошког вишка, неажурно вођење евиденције, доношење општих аката школе и друго.

И у област високог образовања, између осталог, утврђене су неправилности, јер органи управљања и руковођења нису формирани у складу са законом, нису одређени одговорни наставници за поједине наставне предмете, матичне књиге се не воде ажурно, интерни акти нису усаглашени са законским и подзаконским прописима, евиденције и документација се не воде уредно и друго.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

мг

04.04.2016 07:56

Цуј обавијестен МУП РС,па код њих је највеци проценат таквих диплома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

биби

04.04.2016 08:55

Ако знас реци бар једно име или функцију коју обавља?

Name

Топлана

04.04.2016 08:32

Па значи штанцају државне дипломе ахахахаххахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

04.04.2016 21:13

Има тога још, само све детаљно прегледајте, прегледајте све.

ОДГОВОРИТЕ