Неке банке - "сервис СНСД-а за пљачку"

Бобар банка и Балкан инвестмент банка, односно Банка Српске, али и 120.000 преварених жираната и неколико хиљада корисника кредита у ЦХФ, докази да су поједине банке у Републици Српској посљедњих 10 година биле сервис СНСД-ове власти за пљачку народа и јавних добара преко одабраних банака“, тврди члан Предсједништва СДС-а Александра Пандуревић.

Република Српска 03.04.2016 | 16:40
Неке банке - "сервис СНСД-а за пљачку"

"Умјесто да уведе ред у банкарски сектор, штити народ, заштити 120.000 преварених жираната, опљачкане и уништене кориснике кредита у ЦХФ-у, Агенција за банкарство Српске, под диригинтском палицом власти у Републици Српској, штитила је интересе појединих банака јер су им оне у ствари биле сервис за пљачку", навела је Пандуревић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Бобар банка, Балкан инвестмент банка, односно Банка Српске биле су им, тврди, „тек проточни бојлер за пљачку новца од продаје 'Телекома Републике Српске' који су кроз кредитне линије дијелили партијским тајкунима, пријатељима, савјетницима и другима“.

Подсјетила је да је према саопштењу Тужилаштва БиХ у „случају Бобар банке“, директна штета начињена грађанима 123 милиона КМ, а индиректна вјероватно много већа.

"О коликом износу новца је ријеч и шта се све за њега могло урадити говори сљедећи податак. ЕУ је у обнову читаве БиХ након поплава улужила 85 милиона КМ и за тих 85 милиона су обновљене куће за више од 16.240 особа, обновљено и опремаљено 156 школа, 12 обданишта, шест здравствених установа, четири центра за социјални рад, три општинске зграде, 114 путева и мостова, као и 31 објекта за водоснадбјевање и канализацију", прецизирала је Пандуревић.

Осим тога, додала је, додијељени су и грантови за 116 малих и средњих предузећа и 1.270 пољопривредних произвођача, чиме је сачувано и отворено више од 5.600 радних мјеста, те проведено пет мјера за смањење ризика од катастрофа којима су четири школе и једна административна зграда заштићене од потенцијалних поплава и клизишта.

"Замислите шта се тек могло урадити да су 123 милиона од продаје 'Телекома РС-а' пласирана у развојне пројекте РС, умјесто што их је Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС-а преко Бобар и Балкан инвестмент банке 'поклонила' савјетници предсједника Додика, Жељки Драгичевић, његовим бизнис пријатељима Мирославу Мишковићу и Драгану Ђурићу, литванским тајкунима који су опљачкали 'Бирач' и из РС-а одијели стотине милиона КМ, а Агенција за банкарство РС све то благосиљала", устврдила је Пандуревић.

Да је тај новац пласиран у интересу народа, данас би, каже, у Источном Сарајеву имали нову болницу Касиндо и радио би РАОП, борци не би били незапослени и понижени, дјеца страдалих без перспективе, двије трећине становништва не би живјело у сиромаштву и не би имали више пензионера него запослених.

"Али у страху због својих пријатеља, предсједнику Републике Српске Милораду Додику сада су криви они који расвјетљавају пљачку и криминал, а не они који су пљачкали", казала је Пандуревић и навела да нико осим њега „не жели да брани криминал у Бобар банци почињен уз благослов Агенције за банкарство Републике Српске“.

Да заиста штити интересе народа, Додик би, каже, позвао и охрабрио Тужилаштво БиХ да се утврди ко је из трезора Бобар банке однио 10 милиона КМ.СДС, закључила је, даје пуну подршку свим истражним и правосудним институцијама у борби са организованим криминалом и корупцијом, и очекује да "пљачке" Бобар банке, Балкан инвестмент банке, али и „Бирача“ у Зворнику добију судски епилог.

Пандуревић је коментарисала и одлуку Суда Босне и Херцеговине по којој је јуче одбијен захтјев државног тужилаштва за одређивање мјера притвора за 10 ухапшених у акцији “Лавина”.

Славица Ињац директорица Агенције за банкарство Републике Српске, те Снежена Вујнић директорица ИРБ-а, као и остали ухапшени у акцији пуштени су да се бране са слободе уз мјере забране напуштања боравишта, земље и контакта са одређеним особама.

"Ово је тек почетак и случај Бобар банке биће преломна тачка правосуђа Босне и Херцеговине", рекла је чланица Предсједништва СДС-а.

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Мицо

03.04.2016 14:57

Нису жене криве само да трацас ти

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРИВ ТАТА

03.04.2016 15:34

МА ДА, НИСУ ЖЕНЕ КРИВЕ ШТО СУ СЛУШАЛЕ КОМАНДЕ ИЗ КАБИНЕТА. КАКО НИСУ КРИВЕ. ДОСТА ЈЕ ХВАТАЊА ФУНКЦИЈА ПО СИСТЕМУ МА ШТА МЕ БРИГА НЕК НАРЕЂУЈУ, ЈА САМ ТУ ДА САМО ПРОВОДИМ КРИМУНАЛ. ЈЕСУ ПОТПИСИ ОВИХ ЖЕНА НА ДОКУМЕНТИМА. ЈЕСУ. ПА НИЈЕ МОЈ ТАТА ПОТПИСАО ТЕ ДОКУМЕНТЕ ЗА ДОДЈЕЛУ КРЕДИТА ДОДИКОВИМ МАФИЈАШИМА. ДОСТА БРЕ ЛОПОВЧИНА У ОВОЈ ЗЕМЉИ.

Name

Цицо

03.04.2016 16:57

Те зене су добровољно пристале да уцествују у криминалу.Ако им је Миле наредјивао,могле су и одбити и поднијети оставку.

Name

борис

03.04.2016 20:12

О да итекако су криве... То што је њима Тегелтија пуцао наредбе то је њихов проблем. Ова из ИРБ-а није знала ујутру гдје да окрене од разноразних управних одбора и комисија. Једнино се не слажем ово за жиранте и швајцарце. Није им ипак Миле крив што су узимали кредите и свашта потписивали. Сви живе изван својих могућности.

Name

дивља јабука

03.04.2016 14:59

Александра, ја бих тебе поставио за директора полиције РС! Мектић да остане министар, а и Перица може остати директор директор СИПЕ. Па оплети по банди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

03.04.2016 19:10

Банке у РС су проточни бојлер СНСД

Name

Мд

03.04.2016 20:56

Људи то је ситно.у модричи само једна особа узме 66 милиона

Name

цоби

04.04.2016 05:37

Црвљива јабука...то би вама пасовало из федерације,али је (це) другације бити ..

Name

Брат Ђуро

03.04.2016 15:01

Задња открића СДС-оваца и осталих "промјенитеља" вриједна су номинације за Нобела. Имате ли календар да на њему видите у којој години живимо, ако већ нисте свјесни ничега опијени тим грамима власти. Боже постоји ли ишта да их све заједно преселите из овог раја од којег направише 100 кругова пакла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сестра Јока

03.04.2016 15:46

Брате Дјуро, изгледа да теби недостаје календар да видис ко те крао 10 година. Крали су од свих нас црни Дјуро. Они имају милионе а ти их бранис.

Name

Брат Ђуро

04.04.2016 13:32

Секо Јоко, ништа ниси разумијела. Ја сам и рекао да се то ради толико година да су садашња открића по том питању у најмању руку ступидна као и твој коментар. Какво црно брањење зла. Огорчен сам чињеницом да се ништа значајно не ради по том питању, само медијска замајавања да прође вријеме и све се заборави. А с обзиром на број оних који нешто разумију у РС могу мирно спавати. Одвадиће коју марку која и онако није њихова и наставити по старом.

Name

гео

03.04.2016 15:06

Браво, Александра! Увијек тачна, директна и убојита. Никад демагог, полтрон у лицемјер што се не може рећи за (за)остале опозиционаре. Ова жена вриједи више него пун камион њених колега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

03.04.2016 15:33

Јој "Гео" што лупаш....

ОДГОВОРИТЕ
Name

шта траже

03.04.2016 16:29

Није ми јасно шта на БН-овом сајту траже ови дебилни ботови из С екте Н астраних С ецикесовских Д ебила, што не иду на свој привремено окупирани ПТПЦ, па тамо не коментаришу и лупају глупости.

Name

гео

03.04.2016 18:23

"Шта траже", видим изнио си много аргумената да ме демантујеш: типично СНСД-овски. Нек си ти написао коментар, а што ништа у њему ниси рекао, довољно је сваком просјечно паметном човјеку да схвати. Ви Душанку и Милицу подржавајте-хендикеп који имате кад слушате Алеx и њих двије морате сами лијечити на страначким одборима.

Name

Ма немој

03.04.2016 21:23

Немој тако, па не зна се која је љепса - Милица или Дусанка, или Зељка када се размасе главом и млатара рукама.

Name

бн

03.04.2016 15:39

Шта ова прица колико јој је вредна имовина и гдје зарадила

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

03.04.2016 15:42

Све иста гамад једна је плацкала од 1989 до 1995 а друга гамад наставила до данасњих дана никакве разлике само имена друга нема правде док радницка рука не узме у своје руке правду и закон и одузме све оплацкано као и 1945 дрзава коју је водила религија и националисти нигдје не постоји нити је икада постојала као дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брат Ђуро

04.04.2016 14:53

Тачно тако Галебе, али са жаљењем морам констатовати да тога у периоду од најмање 30 година бити неће. Слободног радника више нема, само робови приватника и државна хипнотисана администрација. Све остало треба уништити поготово оне који би да размишљају и кажу оно што мисле. Национализам се и појављује код људи код којих нема других врлина, нити било какве индивидуалности, него се утапају у заједници са оним за шта се уопште нико не пита ( нико није могао изабрати да ли ће бити рођен као србин или неко други). И тако је ваљда дозвољено злоупотријебити имена као што су Никола Тесла, Пупин, Миланковић, Цвијић и многи други. Тако примитивци постају неко и нешто, па забога припадају народу који је дао такве великане.

Name

Зоран

03.04.2016 15:46

Ја сам један од оних који не подрзава политику коју води опозиција у Сарајеву али када је ово у питању пуна подршка под условом да није политика него борба против криминала. Ста је истина видет ћемо убрзо. Само се бојим да није оно опозицији су пуна уста криминала док се не дочепа власти то смо видели код нас доста пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

03.04.2016 16:12

Ста би са Слободана Павловица и његовог на тудјим парама изградјеног предузеца и банке?

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.04.2016 16:14

Који народ медјународна санира стете од полава а наси пљацкају народну имовину и треба по њима бити патриота да али они који су хендикепирани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

03.04.2016 16:14

АПСОЛУТНО ПОДРЖАВАМ ОПОЗИЦИЈУ И СМАТРАМ ДА ЈЕ ХИТНО ПОТРЕБНА ПРОМЈЕНА ВЛАСТИ У РС... АЛИ ГОСПОЂА ПОСЛАНИК ПАНДУРЕВИЋ ТРЕБА МАЊЕ ДА ПРИЧА У МЕДИЈИМА О СВЕМУ И СВАЧЕМУ И ТО ПОПУЛИСТИЧКИ И ДОСТА НЕСТРУЧНО И ДА СЕ КАО ПРАВА БИХ ПАРЛАМЕНТАРКА ИПАК ПОСВЕТИ САМО ОДРЕЂЕНИМ ПИТАЊИМА КОЈЕ ТРЕБА ДЕТАЉНО ДА ПРОУЧИ... ИНАЧЕ ОВАКО - ОНА ИЗГЛЕДА КАО НЕКАД ЈАДРАНКА КОСОР КОЈА СВАКИ ЧАС ИСКАЧЕ ИЗ ПАШТЕТЕ, ШТО РЕЧЕ СТИПЕ МЕСИЋ. И НА КРАЈУ НИГДЈЕ У БИОГРАФИЈИ НЕ ПИШЕ ДА ЛИ ГОСПОДЈА АЛЕКСАНДРА ИМА РЕДОВНО ЗАВРШЕН ФАКУЛТЕТ И КОЈЕ ЈЕ ЊЕНО ФОРМАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕПП

03.04.2016 16:24

Ниста ти не знас о политицком маркетингу.Ова зена има невјероватну храброст и харизме висе него цитав СДС. И наравно да сваки политицар треба да прица о оном сто нас све боли-неправда и криминал. Само многи не прицају јер имају ораха у дзеповима.

Name

мами

03.04.2016 16:19

Браво Александра! Свака цаст господину Мектићу! Само напред. Дје је Жељкица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељка

03.04.2016 16:26

Ја нисам крала и нецу да их фактицки браним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

03.04.2016 16:35

Жељкице и ћутање је одобравање! Проговори!

Name

Топ

04.04.2016 06:15

Жељка, која си? Жељка Ц или Жељка Д?

Name

Глас

03.04.2016 16:44

Када народ не цијени себе сто би их цијенила цаст.Подијеле им по 20 КМ за изборе и онда краду 4 године а народ кука па се опет прода за 20 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

новинар

03.04.2016 16:51

Ко је Невесиње опљацкао ? ...котловницу исјеко растурио у старо зељезо па отворио приватну пумпу.заједно са сиљом подрзавао у кампањи зељкину владу,и говорио да се за њих гласа.а и наце све им дао сдс?само мали дио недјела који је овај двојац направио !

ОДГОВОРИТЕ
Name

монтаза

03.04.2016 18:21

Ко је Метало монтазу растурио?

Name

дјеца

03.04.2016 18:52

овај само функционерску дјецу мимо закона запосљава.кода је опстина дедовина њихов,а ми дјеца сиротињска код њега сансе немамо

Name

нн

03.04.2016 17:19

Зна она шта је пљачка добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

03.04.2016 18:04

Цвјетицу мирисни, Плава Рузо, ко би Тебе , разорузо' ? ...

Name

мргуд

03.04.2016 20:42

Госп.Пандуревиц могу Вам само реци да нисте дослиједни нити искрени а ево засто.За тренутног директораУИНО ДЗакулу сте тразили смјену,потпуно оправдано,али до данас о томе сутите.Сви сте ви исти назалост јадног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крушка јецменка

04.04.2016 00:20

Ти баш ништа незнас мада се трудис као неста да радиш јер би било безобразно сваки мјесец узет плату ,топли оброк, одвојен живот који хотелски рачун што на крају испадне седам осам хиљада марака. Двадесет година сви ви и из назови опозиције и из власти мучити овај је.ени народ. То је та демократија то су те курте и мурте које неће да сјасу ради својих личних интереса,народ ко шиша.Кад видим ко све води ову државу и ове и оне друге додјеми да дигнем руку на себе. БОЗЕМЕ ОПРОСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајстор

04.04.2016 22:45

А ти знс да се ''не знас'' писе одвојене. Граматицко правило из цетвртог основне - рјецица ''не'' писе се одвојено од глагола. Ако знас ста су рјецица и глагол.дакле, прво основну заврси, па онда филозофирај снсд-боту.

Name

Ееее

04.04.2016 22:48

Ееее... Земљо ко има рацунар. ''Боже ме''... Замјенице су самосталне и пишу се одвојено од именица.А ти сад погоди шта је у ''Боже ме'' , именица а шта замјеница.

Name

сноуден

05.04.2016 09:32

Нажалост срби и српски кадрови су у институцијама БиХ,препуштени сами себи гдје се свакодневно понижавају и дискриминису јел нема срба у институцијама БиХ да их заштите кроз механизме институција и закона.

ОДГОВОРИТЕ