Новак опростио Мадриђанима, у Шпанији пресрећни!

"То је јединствена прилика да људи уживају у његовој игри уживо, у Шпанији", рекао је Маноло Сантана, директор турнира на који се Ђоковић враћа после три године одсуства и непријатности из 2013. године.

Тенис 05.04.2016 | 19:00
Новак опростио Мадриђанима, у Шпанији пресрећни!

Новак Ђоковић вратио се на турнир који је 2011. освојио, на којем је 2012. имао прилику да игра на контроверзној плавој шљаци и где је 2013. доживео велику непријатност, када је "објективна" шпанска публика, ваљда због његовог ривалитета са Рафаелом Надалом, отворено навијала за Бугарина Григора Димитрова током њиховог међусобног окршаја у другом колу.

Димитров је тада, уз неколико непријатних сцена које су камере забележиле, када је Новак љутито опсовао некоректне Мадриђане, победио 7:6, 6:7, 6:3 и...

До ове године, што због опоравка од повреде (2014), што због умора и припреме за Ролан Гарос (2015), Ђоковић у "Магичној кутији" на којој се игра мадридски Мастерс (или Мутуа Мадрилења опен) није одиграо ни меч.

Организатори су саопштили да се "Број 1" враћа на 4.771.360 евра вредан турнир, на којем Новак због повреде није играо ни 2010. године.

Како "револуционарна" идеја власника турнира Јана Цирјака да се игра на плавој шљаци није заживела, јер су најбољи тенисери света, међу њима и Ђоковић и Надал, поручили да више неће долазити ако буде сличних егзибиција, враћена је стандардна наранџаста шљака на којој ће се ове сезоне подићи прашина мечевима 1. кола заказаним за 1. мај.

Од финала Мастерса у Мајамију, у којем ће се у недељу од 16 часова састати са Кеијем Нишикоријем, до повратка пред Мадриђане, Ђоковића очекује још одбрана титуле у Монте Карлу, а рачунајући и 1.000 бодова које ће моћи да освоји у престоници Шпаније, наш ас до краја сезоне може да освоји само 2.800 бодова!

Све остало брани... Добро сте прочитали.

Нове бодове може да освоји у Мадриду (свих 1.000, јер није играо прошле сезоне), на Ролан Гаросу (800 нових, јер брани 1.200 за прошлогодишње финале), на Мастерсима у Монтреалу/Торонту односно Синсинатију, где је играо финала 2015. па може да узме по 400 нових поена и то је то до краја сезоне, када ће на завршном АТП шампионату бранити титулу, али са поразом у групи из 2015. па ће имати простор да упише још 200 бодова уколико ове сезоне добије сва три меча у првој фази.

Монте Карло, Рим, Вимблдон, УС Опен, Пекинг, Шангај, Париз и Лондон – све те турнире Ђоковић је освајао 2015, у Мадриду није играо, а на Ролан Гаросу, у Торонту и Синсинатију играо је финала...

Ђоковић, у поређењу са осталим турнирима Мастерс серије, није имао уобичајено много успеха у Мадриду. У првом учешћу, 2007. године, у полуфиналу избацио га је Давид Налбандијан (4:6, 6:7), наредне сезоне већ у осмини финала победио га је Иво Карловић (6:7, 6:7), 2009. играо је полуфинале и доживео пораз од Рафаела Надала (6:3, 6:7, 6:7), да би 2010. прескочио турнир због повреде, а 2011. га освојио тријумфом над Надалом у финалу (7:5, 6:4).

После те титуле уследио је пораз у четвртфиналу од Јанка Типсаревића на плавој шљаци (6:7, 3:6), да би наредне сезоне испао већ у другом колу, а свом првом мечу, од Григора Димитрова (6:7, 7:6, 3:6).

"Ђоковићева потврда присуства на турниру је фантастична вест", рекао је Маноло Сантана, директор "Мутуа Мадрилења опена".

"Пресрећни смо што ће светски 'Број 1' бити део велике групе играча која ће прославити 15-годишњицу од оснивања турнира. Ово је радост за све нас, нарочито за навијаче, који ће имати прилику да виде најбољег играча света у овом тренутку на шљаци 'Магичне кутије'. То је јединствена прилика да људи уживају у његовој игри уживо, у Шпанији".

Новак је 2015. већ освојио Доху, Аустралијан Опен, Индијан Велс, игра финале Мајамија, а једини турнир на којем је учествовао без да је подигао пехар, за сада, јесте Дубаи где је морао да преда меч четвртфинала због инфекције очију. Има и две победе у синглу у Дејвис купу...

Коментари / 0

Оставите коментар