Пљачка банака јача од афере "Агрокомерц"

Републику Српску потреса велика банкарска афера која је по размјерама финансијске штете еквивалентна пријератној афери "Агрокомерц" а коју предсједник Републике Српске Милорад Додик по сваку цијену настоји минимизирати и заташкати а њене актере прогласити жртвама антисрпске завјере из Сарајева.

Република Српска 03.04.2016 | 21:00
Пљачка банака јача од афере "Агрокомерц"

У акцији кодног назива ''Лавина'' припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су средином протекле седмице неколико особа осумњичених да су оштетиле Бобар банку и банкарски сектор РС за вишемилионски износ а међу ухапшенима је и Славица Ињац, директорица Агенције за банкарство Републике Српске.

Слободе је лишено десет осумњичених особа због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, злоупотреба овлаштења у привреди, прање новца, фалсификовање или уништавање службене исправе, непријављивање припремања кривичног дјела и фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига или исправа.

Наведене особе сумњиче се да су као припадници злочиначког удружења починиле низ незаконитости у пословању Бобар банке, првенствено у додјели кредита у вишемилионским износима, као и незаконитих банкарских гаранција за разне послове, уз кршење процедура и гаранција прописаних Законом о банкама Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик осудио је акцију СИПА-е, која је, како је рекао, „показала беспотребну манифестацију силе и политичку обојеност у цјелини“ нагласивши како је потпуно увјерен да су запослени у Агенцији за банкарство Републике Српске и у Инвестиционо-развојној банци радили у складу са законом.

Додик је нагласио да СИПА наставља, поготово након што су је преузели кадрови СДС-а, да парадира по Републици Српској, спроводи силу и покушава да то све подведе под неко законско дјеловање.Предсједник Републике Српске каже да је потпуно увјерен да су запослени у Агенцији за банкарство Републике Српске и у Инвестиционо-развојној банци свој посао радили у складу са законом и да ту нема никаквих елемената одговорности ни кривице.

"Ово најбоље говори како се злоупотребљавају агенције. Ово је дјело појединих медија из Републике Српске и опозиционих политичара који неријетко, злоупотребљавајући ове институције, покушавају да се обрачунавају са Републиком Српском", рекао је Додик.

„То ради директор СИПА-е који је из Републике Српске и који је кадар СДС-а чије налоге извршава, то је ударац на политичку, институционалну и финансијску позицију Републике Српске. Они желе да уруше и девастирају читав банкарски систем у Републици Српској, а свима је јасно на примјеру Павловић банке да нису имали никаквог разлога да то ураде", рекао је Додик.

У истом дану у коме је Додик ригао ватру на државну Агенцију за истраге и заштиту због акције у којој „желе да уруше и девастирају читав банкарски систем у Републици Српској“, објављени су званични подаци о застрашујућим губицима банкарског сектора Републике Српске у 2015. години, као и подаци о стварним размјерама пљачке у Бобар банци у укупном износу од око 300 милиона КМ! 

Према официјелним подацима Агенције за банкарство Републике Српске, на чијем је челу ухапшена Славица Ињац, а у чији рад Додик има безгранично повјерење, комерцијалне банке у Српској у протеклој години забиљежиле су губитак од 79 милиона КМ.

Пословни резултат банака у Републици Српској у прошлој години најгори је у посљедњих пет година. Пословање банака драстично је погоршано и у односу на 2014. годину, када су оствариле профит од 28,1 милиона КМ.Банкарски сектор Републике Српске чини девет банака, а према подацима Агенције за банкарство Републике Српске, у 2015. години шест их је пословало позитивно.

Њихова заједничка добит прије опорезивања износила је 66,7 мил КМ, но три банке су пословале с губитком у износу од 138,7 мил КМ, па је укупни резултат банкарског сектора катастрофалан - исказани пословни губитак износи 79,1 милион КМ.

Рекордни губици комерцијалних банака у Републици Српској остварени су у истој години у којој су комерцијалне банке у Федерацији БИХ пословале најбоље након рата, с нето профитом у износу од 149 милиона КМ!Већ сама чињеница да у исто вријеме у истој држави, два ентитетска банкарска сектора биљеже дијаметрално различите финансијске показатеље, довољна је да се упали аларм на узбуну.

Тим прије што је само дан након акције СИПА-е објављен податак да укупна штета настала пропашћу Бобар банке износи равно 300 милиона КМ!

Медији под Додиковом контролом објавили су интегрални списак фирми, фондова и институција којима је у Бобар банци остало заробљено 130 милиона КМ: Фондови којима управља ИРБ РС 13.660.949,61, Електропривреда РС и зависна предузећа око 8,1 милиона КМ, Електропривреда ХЗХБ око 5 милиона КМ, Гарантни фонд РС око 5,5 милиона КМ, Град Требиње око 5,2 милиона КМ, Фонд здравственог осигурања Брчко Дистрикта око 14,7 милиона КМ,

Влада Брчко Дистрикта БиХ око 2,5 милиона КМ, Херцеговачка банка у ликвидацији око 4,7 милиона КМ, Јавни фонд за дјечију заштиту РС око 2,1 милион КМ, ЈУ Завод за запошљавање РС Пале око 12,3 милиона КМ, Лутрија РС око 2 милиона КМ, Министарство фиинансија и трезора РС око 9,5 милиона КМ,

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС око 2 милиона КМ, Бор банка Сарајево око 2,5 милиона КМ, Петрол БХ Оил Цомпанy око 5 милиона КМ, Привредна банка Сарајево око 3,1 милиона КМ, итд, итд.

Ако се зброје пословни губици банкарског сектора Српске у 2015. години с несталим депозитима и неизмиреним дуговима Бобар Банке, добије се застрашујући износ од 400 милиона КМ, што је у финансијском погледу успоредиво једино с пријератном афером Агрокомерц, када је управа тог предузећа, на челу с Фикретом Абдићем, издавала мјенице без покрића у износу од око 400 милиона њемачких марака.

Разлика је само у томе што је у афери Агрокомерц страдала цијела управа предузећа предвођена Абдићем, али и големи дио тадашњег комунистичког естаблишмента, предвођен Хамдијом и Хакијом Поздерцем, док актуелни режим у Републици Српској на челу с Додиком чини све да актуелну банкарску аферу минимизира и заташка, одговорне аболира а све оне који указују на проблем прогласи непријатељима и рушитељима банкарског сектора и свих институција Републике Српске.

Извор: СБ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мика

03.04.2016 17:07

Зар нема никаквих доказа за Милорада Додика, зар толико треба времена, доста је њега висе- склњајте га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.04.2016 06:12

Они који су га тенковима на власт довели, они га и не дају.

Name

Земљак

03.04.2016 18:12

Да ли неко зна да ли је истина да је Бобар био у минусу у Бобар банци по мастер картици.....сви су се менадзери "попеглали"...... Посље његове смрти,,,да ми је Само пола сата да устане да каже истину..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земљаче..,

03.04.2016 20:24

..дај мало јасније..!!

Name

Реља

03.04.2016 20:47

Па ваљда це сад несто изаци на видело?Јасно је свима шта се ради и ко ради али сјебани смо и испрепадани ратовима да нисмо способни изаћи на улицу и демонстрирати.Цудна нека држава цудан народ.

Name

па

03.04.2016 20:52

Незнам да ли је он знао да је био у минусу мислим да јесте, ал ја сигурно јесам због ових зивих лопова !

Name

Земљак

03.04.2016 22:06

.....били су И ОНИ у минусу, па кад је газда умро пеглали су своје рацуне И минусе.....Коме колико треба...треба испитати ста се де сило посље газдине смрти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаубица

04.04.2016 11:58

Ето какав смо народ, барем 2/3 народа је такво. Уби нас похлепа и саможивост.

Name

Радован

04.04.2016 05:47

Па човјек лијепо говори да је све рађено по закону. Никад није демантовао да је пљачке било. Лијwпо вам говори да пљачкају по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

04.04.2016 05:56

Разлика је што је Абдић żив а Бобар мртав ...страшно....Само у Бијељинску општину је плаћао доприноса 5 милиона...Пунио касу општине, сад кука Мићић нема пара у каси,блокиран,поред Бобара сви су били " Мали",...Осјети се сиротиња И страх на улици....ко је крив нека одговара

ОДГОВОРИТЕ