Прекинуто суђење Горану Хаџићу

Хашки трибунал је донио одлуку да на неодређено вријеме прекине суђење бившем предсједнику Републике Српске Крајине (РСК) Горану Хаџићу због његовог здравственог стања, рекао је његов адвокат Зоран Живановић.

Република Српска 02.04.2016 | 16:15
Прекинуто суђење Горану Хаџићу

Он је навео да је Хашки суд 25. марта донио одлуку да ће судски процес бити у стању неког мировања на неодређено вријеме.

"То би, практично, требало да значи да се чека исход његовог здравственог стања, да се види како ће се одвијати", рекао је Живановић.

Он је навео да суђење Хаџићу (који болује од рака мозга у финалној фази), одлаже на неодређено, ако се тужилац не буде жалио и тражио неку другу одлуку.

"Његово здравствено стање је озбиљно. Та болест је неизљечива, више је то питање времена, то је у Божијим рукама. Не постоји терапија којом би се та болест потпуно излијечила. Медицина каже да нема, у томе су сложни да ће се брзо развијати та болест", додао је он.

Према његовим ријечима, Хаџић је код куће и не налази се у некој здравственој установи, које не примају такву врсту болесника.

Живановић је подсјетио да је раније Хашко тужилаштво тражило да се поступак против Хаџића настави, без обзира на његову болест.

"Ми смо се противили и мишљења смо да поступак треба обуставити, јер је он неспособан за суђење и с обзиром на мишљење четири љекара, које је бирао сам Трибунал", рекао је адвокат.

Он је подсјетио да је раније Апелационо вијеће наложило првостепеном суду да донесе одлуку или да се настави суђење или обустави поступак.

Горан Хаџић је српски политичар и бивши предсједник Републике Српске Крајине. Хаџић је пред Хашким трибуналом оптужен за злочине против човјечности у Хрватској.

Ухапшен је 20. јула 2011. године у селу Крушедол на Фрушкој гори, у Србији, и изручен Трибуналу, гдје се приликом првог појављивања пред судом изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице.

Суђење му је почело 16. октобра 2012. године.

Он је прошле године у априлу пуштен на привремену слободу јер му је дијагностификован рак мозга у финалној фази, који не може бити оперисан.

Пацијент у таквом стању просјечно преживи 17 мјесеци, а између 65 и 75 одсто пацијената умре у року од двије године од постављања дијагнозе.

Извор: СРНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бог чува србе

02.04.2016 17:41

Недај се брате

ОДГОВОРИТЕ