Широм свијета се обиљежава 1.април

Данас је 1. април, дан када ће Вас, врло је вјероватно, неко покушати намагарчити, продати вам јефтину шалу, можда и мало озбиљнију. Углавном покушаће да Вас доведе у заблуду, али не са ружном намјером. Крајњи циљ је смијех, одвраћање пажње од сурове стварности. Мало разоноде у тешком времену.

Свијет 01.04.2016 | 09:00
Широм свијета се обиљежава 1.април

Поријекло Дана шале, 1. априла није поуздано утврђено, али се сматра да има везе са древним културама које су око тог датума прослављале Нову годину.

Какве везе има Нова година са празником шале? Римљани и Хиндуси су славили Нову годину одмах након прољећне равнодневнице, која пада 20. или 21. марта. У средњем вијеку, већи део Европе је славио 25. март, празник Благовјести, као почетак празновања Нове године. Славље би трајало недељу дана, све до 1. априла.

Папа Грегор XИИ је 1582. године наредио поштовање грегоријанског календара, по коме се Нова година прославља 1. јануара. Пошто народ никада није био склон прихватању нових правила у свакодневном животу, многи су одбили да се повинују календару папе Грегора и наставили да славе Нову годину око 1. априла.

Они који су прихватили нови календар, тог дана су збијали шале на рачун „необавјештених“, исмијавајући њихова застарјела славља. Обичај је настао у Француској, која је прва прихватила грегоријански календар, али је занимљиво да је 1. април, као празник шале, одмах заживио и у регионима Европе, који су много касније прихватили нови календар.

Једно занимљиво објашњење је дао Џозеф Боскин, професор историје на универзитету у Бостону.

Према његовом истраживању, које је објавио Асошиејтед Прес 1983. године, празник шале је настао у доба цара Константина, када је група дворских луда током забаве на римском двору рекла славном владару да би боље од њега водили царство.

Забављен овом идејом, цар Константин је на један дан препустио власт дворској луди Кугелу, који је за вријеме своје владавине едиктом прогласио 1. април за дан шале и апсурда.

Неколико дана касније јавност је сазнала да је професор Боскин је насамарио славни медијски сервис, јер је цијелу причу измислио као првоаприлску шалу. Свјетски дан шале 1. април један од најинтернационалнијих празника на свијету.

Гдје год да се нађете, можете очекивати да ће вас тог дана неко насамарити, послати вас да тражите непостојеће ствари и људе, убјеђивати вас да повјерујете у невјероватно и испаднете наивни и лаковјерни.

Било да сте креатор шале или жртва домишљатијих спадала, овај дан је резервисан за смијех, добро расположење, забаву и дружење.

Првоаприлска шала означава обичај да се 1. априла смишљају безопасне смицалице или објављују фалсификоване или лажне новости, приче или информације. Циљ је да се чланове породице, пријатеље, пословне колеге жели довести у смијешан положај.

У новинама, часописима, на радију и телевизији, а у новије вријеме и на wеб-страницама објављују се прилози са првоаприлским шалама читалаца или слушалаца, које су на први поглед вјеродостојни, а тек касније сазна се њихова права намјена.

Тако је ББЦ 1957. године објавио фотографију и вијест о успјешној берби шпагета у Швицарској, док су амерички медији 1998. године пренијели оглас Бургер Кинга који рекламира ново јело – “лефт-хандед wхоппер”, хамбургер створен по мјери више од 32 милиона љеворуких Американаца.

Углавном, данас је дан када ће Вас и ваши најмилији покушати насамарити или Ви њих, потпуно свеједно. Све је то смишљено да људи олакшају душу, да се насмију, провеселе, позитивно “излудирају”. Данас је 1. април. Припазите!

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Вест

01.04.2016 07:08

Економија Српске је најјача на свијету и нема криминала !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алкапоне

01.04.2016 07:21

Ухапшен Додик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без шале

01.04.2016 08:40

Милорад Додик додијелио награду Слободану Васковицу за цување институција РС,владика Григорије му је први цеститао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Село

01.04.2016 10:15

Зивимо најбоље у окрузењу !!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

симе

01.04.2016 12:03

нама је 1. април сваког дана

ОДГОВОРИТЕ