Преминула Заха Хадид, прва дама архитектуре

Чувени иранско-британски архитекта Заха Хадид, прва жена-добитник Притзкерове награде за архитектуру, преминула је изненада у 66 години.

Свијет 31.03.2016 | 19:40
Преминула Заха Хадид, прва дама архитектуре

Поред тога што је прва жена-добитник Притзкерове награде за архитектуру, Заха Хадид је најпознатија по пројектовању Центра за водене спортове у Лондону, који је изграђен специјално за Олимпијске игре 2011.

Каријера Захе Хадид није имала стандардни пут којим већина њених колега архитеката углавном прође. Непристајање на компромис, присутно у свим њеним радовима од почетка каријере до данас, одраз је јединственог уметничког темперамента, неопходног за реализовање јасне, визионарске и снажне идеје стваралаштва. Међутим, управо је та особина разлог због којег је значајан број њених радова, нарочито током раног периода, остао на нивоу цртежа...

Иако професија архитекте подразумева сталну борбу за доказивање и уверавање јановности у вредности иновативних идеја и решења, Заха Хадид је морала кроз ту борбу да прође чешће и интензивније од својих колега. Рођена је у Багдаду 1950. Тамо је и одрасла у породици интелектуалаца, која је играла водећу улогу у политичком животу Ирака током ’50-их година. Ирак њеног детињства био је либерална, секуларна, западно оријентисана држава, с брзим растом економије. Иако је модел улоге жене у либералном Ираку био веома изражен, у архитектури то није био случај: и даље је то била искључиво мушка професија. Након што је дипломирала на Америчком универзитету у Багдаду, Хадидова одлучује да направи свој први велики корак ка архитектури: 1972. уписала је Арцхитецтурал Ассоциатион у Лондону.

Лондон Аqуатицс Центре / Фото: Wикипедиа

Многи теоретичари њен рад карактеришу као барокни модернизам. Као што су барокни архитекти, попут Бороминија, заменили ренесансни концепт перспективне архитектуре идејом о узвишеном покренутом простору, тако Заха Хадид својим пројектима разбија формализам модернизма и проналази начин да се одвоји од доминирајуће пост-Баухаус естетике. Рушењем основних постулата архитектуре – зидова, таваница, задње и предње фасаде, правог угла – она долази до архитектонског минимума, из којег, поновним окупљањем свих елемената ствара „нови флуидни начин просторности“. Простор с многоструким перспективним тачкама и фрагментарном геомеријом, као основним средствима његовог обликовања, представља архитектонски израз динамичности савременог начина живота.

Сарадња са различитим модним кућама створила је за Заху Хадид могућност да своје идеје о простору изрази кроз различите медије. У сарадњи са бразилском фирмом за израду обуће Мелисса, Заха Хадид дизајнирала је јединствени пар ципела „без шавова“, чији је облик базиран на флуидним органским контурама људског тела и евоцира потребу сталне трансформације и покрета. Сарадња Хадидове на Лацост фоотwеар пројекту за колекцију пролеће/лето 2009 започела је израдом дигиталне верзије чувеног логоа, који је потом пренет на структуру динамичне флуидне мреже. Још једну интерпретацију чистог архитектонског језика представљају јединствени комади Целесте накита који је Заха дизајнирала за кућу Сwаровски.

Искораци које форме виђене њеним визионарским очима праве у области архитектуре постали су инспирација бројним дизајнерима. Тако је Карл Лагерфелд наручио од Захе Хадид пројекат инспирисан чувеном „Цханел“ женском торбицом из 1955, који би требало да, као преносива структура, промовише „Цханел“ производе широм света. Мобилни изложбени павиљон, који се састоји из континуираних лучних елемената, изражава поптуно нове геометрије и квалитете архитектуре и дизајна. Управо ту скулптуралну вредност павиљона, Лагерфелд је дефинисао „креацијом задивљујуће имагинације њеног аутора“.

Дизајн зграде која је требало да се гради у Београду

Једно од њених најпознатијих грађевина је Центар за водене спортове у Лондону (Лондон Аqуатицс Центре), направљен за Олимпијске игре 2011. године.

Иначе, она је дизајнирала зграду која је требало да се налази на месту некадашњег Бека у Београду код Калемегдана, али се од те идеје у међувремену одустало.

Бридге Павиллон у Сарагоси који је дизајнирала Хадидова / Фото: Wикипедиа

Заха Хадид је у четвртак ујутру примљена у болницу у Мајамију након проблема са бронхитисом, али нажалост здравствено стање се погоршало и преминула је.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

осјећај за лијепо

31.03.2016 18:42

То краси жене Оријента. Покој јој души. По имену је Јеврејка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

31.03.2016 19:42

Да јест

Name

куки

01.04.2016 19:55

Није јеврејка арапкиња

ОДГОВОРИТЕ