Српкиње раде за 8 евра, Њемице за 129 евра

По индексу родне равноправности, највише заостајемо за ЕУ по положају жена у области рада и новца и на претпоследњем смо месту у Европи. Гора је само Румунија.

Свијет 31.03.2016 | 19:00
Српкиње раде за 8 евра, Њемице за 129 евра

Но, разлика између зараде жена и мушкараца је присутна у свим европским државама, с тим што је она негде мања, а негде знатно већа у корист јачег пола.

По подацима Еуростата, жене у Европској унији зарађивале су у просеку 16,1 одсто мање од мушкараца, што значи да су на један евро који су на сат зарађивали мушкарци, жене добијале 84 евроцента.

Разлика у заради мушкараца и жена креће се од мање од пет одсто – у Словенији и на Малти, до више од 20 одсто – у Естонији, Аустрији, Чешкој, Немачкој и Словачкој.

Подаци такође показују да жене, без обзира на то да ли имају децу или их немају, чешће раде с непуним радним временом, а разлика на том плану у односу на мушкарце драстично се повећава с бројем деце.

Жене у Немачкој зарађују за око петину мање од мушкараца, што је већа неравнотежа у примањима од европског просека, али је тај јаз у платама мањи на истоку земље.

Разлика у платама између полова у Немачкој износила је прошле године 21,6 одсто, што је ипак побољшање од једног процентног поена у односу на 2014, али је још увек изнад европског стандарда од 16,5 одсто. У просеку, Немице су зарађивале 16,20 евра по сату пре опорезивања, а мушкарци 20,59.

Уз то, жене у Немачкој чешће раде на слабо плаћеним радним местима или секторима и често са скраћеним радним временом. Међутим, број запослених жена у тој држави се последњих година повећава.

Раднице у Србији далеко су од својих колегиница у многим европским државама и по цени радног сата и по зарадама, тако да оне не само да имају мање плате од мушкараца за рад на истим пословима већ не могу ни да сањају зараду какву добијају жене у многим европским државама.

Наиме, ако је зарада жена у Немачкој, по подацима Еуростата, 16,2 евра по сату, без опорезивања, жене у Србији раде за мање од евра на сат, јер је минимална цена радног сата 121 динар.

То значи да жене у Србији, уколико имају среће да добијају минималац, дневно зараде 968 динара за осам сати рада. То је пак осам евра. У исто време, жене у Немачкој за осмочасовно радно време зараде 129 евра, односно 120 евра више од радница у Србији.

Коментари / 0

Оставите коментар