Отворено писмо Грађанске иницијативе Борик партијарху Иринеју

Грађанска иницијатива је упутила данас отоврено писмо партијарху Иринеју у вези са односом Српске православне црквене општине бањалучке према Грађанској иницијативи за Борик и потребама становника насеља Борик.

Република Српска 30.03.2016 | 12:58
Отворено писмо Грађанске иницијативе Борик партијарху Иринеју

“Након два безуспјешна покушаја да ступимо у контакт са Његовим преосвештенством владиком бањалучким господином Јефремом, како бисмо појаснили ставове и ријешили настале проблеме узроковане захтјевом Српске православне црквене општине бањалучке за изградњу цркве и пратећег објекта у насељу Борик у Бањој Луци, преостао нам је, нажалост, једино овај начин да се обратимо Српској православној цркви у нади да ћете нас чути и разумјети”, рекли су из Грађанске иницијативе.

Преносимо овај документ у цјелости:

“Отворено писмо патријарху Иринеју

Ваша светости,

Након два безуспјешна покушаја да ступимо у контакт са Његовим преосвештенством владиком бањалучким господином Јефремом, како бисмо појаснили ставове и ријешили настале проблеме узроковане захтјевом Српске православне црквене општине бањалучке за изградњу цркве и пратећег објекта у насељу Борик у Бањој Луци, преостао нам је, нажалост, једино овај начин да се обратимо Српској православној цркви у нади да ћете нас чути и разумјети.

Обраћамо Вам се због проблема који је настао када је Српска православна црквена општина бањалучка захтјевом Градској управи Бања Лука тражила да се на јавној зеленој површини – истовремено и дјечијем игралишту и санкалишту – у градском насељу Борик сагради црква и пратећи објекат од преко хиљаду квадрата. Желимо нагласити да је према важећој просторно-планској документацији у насељу Борик већ предвиђена изградња двије православне цркве.

Насеље Борик је саграђено седамдесетих година прошлог вијека, у традицији социјалистичке архитектуре и урбанизма, које чине низови зграда круте физичке структуре са спорадичним јавним зеленим површинама. На једној таквој јавној зеленој површини налази се и наше дјечије игралиште.

Деценијама су се генерације дјеце на овом игралишту безбрижно играле и санкале. Игралиште је обновљено прије десетак година, а данас је девастирано јер су га градске власти, утисак је, намјерно препустиле зубу времена. Непосредно уз игралиште је и омања падина на које дјеца из цијелог града сваке зиме долазе на санкање.

Данас се на том игралишту намјерава изградити једна од три нове цркве у насељу у којем живи мање од 15 000 становника. Данас се на том игралишту намјерава изградити парохијски дом од преко хиљаду квадрата.

Желимо да нагласимо да су вјерницима из насеља Борик већ на располагању три постојеће православне цркве, при чему је најмање једна црква на удаљености мањој од једног километра за сваки дио насеља.

У низу нетранспарентних, нелогичних и нехуманих одлука, Градска управа и Скупштина града излазе у сусрет Српској православној црквеној општини бањалучкој, доносе одлуку којом се приступа измјени дијела Регулационог плана насеља Борик, којом се планира изградња цркве и пратећег објекта, на штету свих становника насеља и читавог града, а посебно дјеце.

У току јавне расправе грађани Борика су отворено изразили незадовољство и огорченост игнорисањем њихових ставова, аргумената и потреба. Грађани су били непријатно изненађени реакцијом представника Епархије бањалучке, који се упустио у посве непримјерену препирку са грађанима, те након тога љутито напустио јавну расправу.

Након јавне расправе група грађана Борика је одлучила да формира Грађанску иницијативу за Борик и да се свим законским средствима боримо за очување дјечијег игралишта и јавне зелене површине. Организовали смо потписивање петиције са захтјевом да Скупштина Града поништи своју одлуку са циљем да спорна локација и даље остане јавна зелена површина и дјечије игралиште. Петицију је у законском року од седам дана потписало 5110 грађана. Међутим, ни то није било довољно да би одборници у Скупштини Града промијенили своју одлуку. У расправи у којој већина одборника уопште није расправљала о садржају грађанске иницијативе, одбацили су наш приједлог и тиме изазвали одијум јавности.

Упркос очигледном противљењу јавности, Српска православна црквена општина бањалучка поново подноси захтјев Градској управи за изградњу цркве и парохијског дома у истом насељу. Тај захтјев, као и први, остао је сакривен од грађана, јер ни Његово преосвештенство владика бањалучки ни градоначелник не желе да те захтјеве објелодане.

Ваша светости, обраћамо Вам се јер сматрамо да је важно да јавност сазна које је аргументе Српска православна црквена општина бањалучка навела у образложењу потребе да се на дјечјем игралишту изгради црква са епархијским домом од преко хиљаду квадрата. Грађани имају право да сазнају на који начин је поткрепљен захтјев за изградњу три нове цркве у насељу Борик. Сматрамо да сакривање докумената од јавности буди сумњу у стварне намјере представника градских власти и Српске православне цркве.

Ваша светости, обраћамо Вам се јер сматрамо да је ћутање његовог преосвештенства владике бањалучког Јефрема о овом проблему непримјерено и неодговорно према грађанима и вјерницима. Сматрамо да свештеници морају бити свјесни времена и простора у којем служе својим вјерницима, као и потреба, не само својих вјерника, већ и свих грађана.

Ваша светости, сматрамо непримјереном праксу Његовог преосвештенства владике бањалучког да се редовно састаје са представницима градски власти и политичких партија, а да упорно игнорише захтјеве за састанак са представницима Грађанске иницијативе за Борик.

Ваша светости, сматрамо да у оваквим околностима није пристојно ћутати”.

(Грађанска инцијатива Борик)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Бијељина

30.03.2016 11:15

Ми у Бијељини, волимо своју дјецу одвести у склопу дворишта и паркова неке од Цркава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

макарије

30.03.2016 11:22

Црква је изгубила емпатију за народи његове проблеме,када видите те људе да благослове све и сваста на позиве власти и Тајкуна,није ни цудо да црквене власти цуте да не увреде своје спонзоре.Није спорно да и СПЦ има постених људи али су они као и свуда због страха у мањини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

30.03.2016 11:22

А ко се крије иза грађанске инцијативе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГИ

30.03.2016 11:31

ВИДЉИВО ЈЕ СВИМА ДА СЕ ИЗА ГИ КРИЈЕ ГРАЂЕВИНСКА МАФИЈА ГРАДА БАWАЛУКЕ И ЛАКТАША. БУДА СТАНКОВИЋ СА СВОИМ КУМОВИМА ПРИЈАТЕЉИМА ЖЕЛИ ДА НАПРАВИ ДОБРУ ТРГОВИНУ, АЛИ НЕЋЕ УСПЈЕТИ НИЈЕ ИРИНИЕЈ ТАКАВ ДА БАШ НАСЈЕДНЕ ДВА ПУТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србобранац

30.03.2016 11:35

ОООООООООООООООО имамо и ми у Градишци великих примиједби. поп Мирко запослио своју снају у општину у одјељење борачке заштите, а требала бити запослена Мирка Маринковић, ћерка погинулог борца, поручника Мирка Маринковића. Нека попова снајка ради у општини, син на царини, а он нека млати лову, а требао је ићи у пензију. И ми да њему идемо на исповијест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иза грађанске иницијативе

30.03.2016 11:37

Иза грађанске иницијативе крију се добри и поштени грађани Бања Луке.Неки од њих су активно учествовали у протестима 2013 год.против узурпације земљишта на којем је Гранд трејд изградио пословни комплекс од 70 милиона. И такође су учествовали против прогањања Жељка Вулића и његове породице од стране режима снсд-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре СРБОБРАНАЦ

30.03.2016 12:00

Ако имаш ону црвену, добар си, ниси је никад ни вадио из капута, ниси је мјењао, а ни капут како се види. Срамота што не видиш даље од општине, дођи мало у Бањалуку, до владе, до градске управе, дођи да не повјерујеш, да нико ником ни мајку да опсује , све род рођени. Србобранац одбрани ти себе од самог себе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србислав

30.03.2016 13:25

Ма треба им џамију направити кад веч хоче да глуме граџане. Само требали би видјети да се граџани који их финансирају још никада нису успротивили градњи џамије у граџанистану гдје их има преко три стотине. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ