Шест првих симптома срчаног удара

Уколико занемарите ове знакове, угрозићете себи живот. Схватите своје тело озбиљно.

Свијет 30.03.2016 | 12:50
Шест првих симптома срчаног удара

Чак 50 посто људи, који су добили срчани удар, имало је симптоме чак месец дана раније, али велика вец́ина на њих није обрац́ала пажњу. Многе је то коштало живота.

Неки од пацијената који су преживели срчани удар причали су касније како су месец дана пре удара почели отежано да дишу и имали су слабе болове у прсима, односно осец́али су ране симптоме.

Било је и оних који су били свесни шта се догађа па су позвали хитну помоц́ пре удара и тако су себи спасли живот. Стручњаци кажу како је половина пацијената имала симптоме месец дана раније, али вец́ина на њих није обрац́ала пажњу.

Мушкарци су склонији боловима у грудима, а жене сметњама у дисању. Код мушкараца се могу појавити и проблеми са ерекцијом, чему је кривац сужење крвних судова. Чак две трец́ине њих је то приметило пре застоја срца.

Жене (њих око 70 посто) склоније су осец́ању снажног и дуготрајног умора, чак неколико недеља пре удара. Ако срчани мишиц́ не ради како треба, то може узроковати и отицање ногу, па и на то треба обратити пажњу.

Обратите пажњу на ових шест знакова који се могу појавити и месец дана пре срчаног удара:

1. Умор

Ако се артерије сузе, срце прима мање крви него што је навикло, због чега ради много теже. То је разлог зашто се осец́ате уморно и поспано све време.

2. Без даха

Ако срце добија мање крви, то значи да ц́е плуц́а добијати мање кисеоника него што је нормално. Имате ли проблема са дисањем, што пре посетите лекара, јер то може значити како се приближава време срчаног удара.

3. Слабост

Ако тело ослаби, тј. осец́ате слабост, то је зато што одједном артерије постану уске и не допуштају крви да циркулише исправно. Тада мишиц́и не добијају оно што им је потребно и може се догодити да се срушите.

4. Вртоглавица и хладно знојење

Слаба циркулација кривац је и за то што је проток крви у мозгу ограничен, а то је врло опасно по живот. У таквој ситуацији осетиц́ете вртоглавицу и збуњеност. Не игноришите овакве знакове.

5. Притисак у грудима

Ако имате ране симптоме срчаног удара, вероватно ц́ете осетити и немир у грудима, мањи бол или повишен притисак. То ц́е бити све чешц́е како се ближи дан срчаног удара.

6. Симптоми грипа или прехладе

Ако се осец́ате као да имате симптоме грипа или прехладе ниоткуд, могло би се радити о најави срчаног удара у блиској будуц́ности. Многи људи који су преживели удар касније су рекли како су неколико дана пре имали такве симптоме, нпр. кашаљ или грозницу, пише Брајт сајд.

(Б92)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ха ха

30.03.2016 13:37

Која будала додје до овако нелогицног закљуцка.Ово је само за кукавице које се пласе смрти.Вјерујем себи и природи а све остало је лаз манипулациј.Толико од мене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

30.03.2016 14:30

Волим те

Name

др херз

01.04.2016 21:29

Артерије су крвни судови кроз које крв протице од срца према органима, а вене су крвни судови кроз које крв протице према срцу. Сузењем или зацепљењем артерија це неки орган или регион у тијелу бити снабдјевен са мање крви, а гдје је мањак крви ту је и мањак кисеоника и прехрамбених материја, тј мањак зивота. Знаци, мyокард или срцани мисиц це добити мање крви и неце бити функционалан. Знаци срцани мисиц, а не срце као орган, јер срце је, анатомслки гледано, састављено из висе дијелова.

ОДГОВОРИТЕ