Хаг: Сутра изрицање пресуде Шешељу

Хашки трибунал сутра ће изрећи првостепену пресуду лидеру Српске радикале странке /СРС/ Војиславу Шешељу, без његовог присуства.

Србија 30.03.2016 | 10:25
Хаг: Сутра изрицање пресуде Шешељу

Из Хашког трибунала саопштено је да ће изрицање пресуде почети у 10.00 часова.

У образложењу одлуке, које је потписао судија Мандиаје Нијанг, наведено је да ће пресуда бити изречена упркос одсуству оптуженог, не зато што се његово присуство не захтијева, већ зато што он одбија да буде присутан и што српске власти не примјењују адекватна средства да га на то приморају.

Трибунал је био позвао Шешеља да писаним путем обавијести суд да ли жели да прати изрицање пресуде из Београда путем видео-линка.

Шешељ је рекао да не жели да коментарише одлуку суда у Хагу све док је не добије у писаној форми, и то на српском језику, преносе београдски медији.

Лидер радикала каже да неће гледати сутрашњи пренос саопштавања пресуде из суднице у Шевенингену нити има времена да се бави тиме.

"У кампањи сам, сваки дан држим митинге. Са њима сам завршио. Рекао сам им све што сам имао. Не интересује ме каква ће пресуда да буде. Медији ће то одмах да објаве, па ћу и ја тако да сазнам ", рекао је Шешељ за данашње "Вечерње".

Он каже да ће се сутра у подне обратити јавности на редовној конференцији за новинаре Српске радикалне странке.

Очекује се да ће на крају изрицања председавајући Жан Колод Антонети саопштити да ли први Шешељ остаје на привременој слободи у Београду или се захтијева његов повратак у Шевенинген.

На суђењу лидеру СРС 2012. године, тужиоци су тврдили да су доказали кривицу по свих девет тачака оптужнице за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ.

Тужиоци су затражили да вођа радикала буде осуђен на 28 година затвора, а Шешељ је захтијевао да буде ослобођен.

У завршној ријечи, тужилац Матијас Маркусен наводио је да је Шешељ "говором и пропагандом мржње" починио прогон Хрвата из Вуковара и војвођанског села Хртковци.

Оптужница, у три тачке, Шешеља терети за злочине против човјечности прогон несрба на политичкој, расној и вјерској основи, депортацију и присилно премијештање.

У шест тачака, Шешељ је оптужен за кршење закона и обичаја рата, убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање вјерских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Херцеговац

30.03.2016 08:39

Зивио Војо! Не дај се Војводо! И после Сесеља има Сесеља! Никада умријети неце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуано

30.03.2016 11:22

Браво мајмуне ево ти банана!

Name

Стокан

30.03.2016 09:03

Ствавно су ови из Хашког твибунала уповни. Моваће се многи шокивати кад чују пвесуду. :)

ОДГОВОРИТЕ