"Краљ кокаина": Како је живио и скончао?

Живот Пабла Ескобара и даље је тема о којој пишу глобални медији, уз подсећање да је деведестих година прошлог века његово богатство достизало 30 милијарди долара.

Свијет 30.03.2016 | 09:08
"Краљ кокаина": Како је живио и скончао?

Ескобар је потицао из сиромашне пољопривредне колумбијске породице, а са 35 година постао је један од најбогатијих људи на свету.

Био је вођа Меделин картела, који је контролисао 80 одсто глобалног кокаинског тржишта.

Због порекла новца, и данас је тешко проценити његову тачну вредност, али се тврди да је Ескобаров картел недељно зарађивао 420 милиона долара!

Од 1987. до 1993. године и мистериозне смрти, Ескобар се налазио на "Форбсовој" међународној листи милијардера, а 1989. године завршио је на седмом месту најбогатијих људи света, као потврђени криминалац.

Меделински картел је свакодневно кријумчарио у САД око 15 тона кокаина, и то највише преко обала Флориде. Стручњаци наводе да је четири од пет уживалаца кокаина у САД "шмркало" Ескобарову дрогу.

"Краљ кокаина" је због полицијских акција сваког месеца "губио" у просеку 2,1 милијарду долара, али то му није правило проблем јер је зарађивао много више.

Стекао је толико богаство да није могао довољно брзо да "опере" сву "готовину".

Због тога је хрпе новца закопао на колумбијским пољопривредним пољима, сакрио у оронулим складиштима и зазидао у зидовима кућа чланова картела, тврди Роберто Ескобар, брат нарко-боса, у књизи : "Рачуновођина прича: Унутар насилног света Меделин картела".

Пабло је зарађивао толико да је сваке године отписивао десет одсто новца који би појели пацови у складишту, или би био оштећен водом, или изгубљен, тврди Роберто.

Ескобар је био толико солвентан да је само на гумице којима је везао свежњеве новчаница мјесечно трошио 2.500 долара!

На врхунцу моћи новац је за њега изгубио сваки значај.

Једном је запалио ватру са два милиона долара "јер му је кћерки било хладно". Овај догађај потврдио је за "Дон Жуан" магазин Ескобаров син Хуан, који је након очеве смрти променио име у Себастијан Мароки.

Породица је том тренутку живела на Меделин планинама, па је Пабло, да би утоплио кћерку, запалио велику ватру од "готовине".

Ипак, део народа волио је Ескобара јер је давао новац сиротињи, па је добио надимак "Робин Худ". Изградио је 70 игралишта, куће за бескућнике и зоолошки врт.

Са државом Колумбијом се, приликом предаје, нагодио да буде у луксузном затвору названом "Катедрала", који је сам дизајнирао и изградио!

У затвор је отишао 1991. године и, према условима уговора са колумбијском Владом, Ескобару је допуштено да бира ко ће бити затворен с њим, као и ко ће радити у затвору. Наставио је да води послове картела и примао је редовне посетиоце.

Остаће запамћено да колумбијским властима није био допуштен приступ на, готово, пет километара од његова затвора!

Пабло, и поред свег луксуза, није издржао затворске услове. Поново се вратио у одметнички живот, а страдао је 1993. године под неразјашњеним оконостима током бега на једној згради у Меделину.

У једној од бројних акција колумбијских и америчких специјалаца, Ескобар је погинуо.

Његов син Хуан рекао је да се "краљ кокаина" убио јер је више пута најавио да ће пуцати себи у десно уво како би избегао да га живот ухвате.

Наводно, незамисливо богати и моћни Екобар, опаки криминалац и "заштитник колумбијске сиротиње", скончао је тако што је пуцао у себе из "Зиг Зауера".

(Мондо.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

бема

30.03.2016 11:02

Подсећа ме на Милу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

30.03.2016 11:34

Ескобар је био краљ кокаина и имао је 30 милијарди, а ови имају 100 и више милијарди а поштени, и све легално.

ОДГОВОРИТЕ