Приче из похода бањалучких "копача"

Ако ми помогнеш с овим колицима, можда ти понешто и кажем о овом мом раду по контејнерима. Само, немам пуно времена. Ваља обићи по’ града, рекао је наш саговорник те ноћи око 21 час.

Република Српска 29.03.2016 | 22:55
Приче из похода бањалучких "копача"

Наиме, затекли смо га у бањалучком насељу Нова Варош како са жељезном штанглом дугом нешто више од метар и у сивим рукавицама претура по контејнеру. Није гледао ни лијево ни десно. Само је вадио црне, плаве и обичне кесе. Освјетљавао их је батеријском лампом, и чим би видио штогод вриједно, вјешто би дерао кесу и узету ствар одлагао у импровизована колица прикачена на “Рогов” бицикл “пони”…

"Ту иде старо жељезо, ту други метали, а ту све што би се могло продати и искористити. Ако се нађе књига, играчака, добрих комада обуће, одјеће, овога и онога, онда то носим недјељом на бањалучку бувљу пијацу. Често за пет или 10 марака продам сву робу човјеку који тамо продаје, па Јово наново. Тако радим и с металом кад га сакупим довољно. Али, и тога је све мање. Све више људи пребира по контејнерима", открио је овај Бањалучанин.

Признао је да из контејнера узима и храну, али ако је заштићена у некој тегли и добро завезана у кеси.

"Хране као хране буде кад су празници и када људи не могу све појести. А и мора се пазити. Контејнери су пуни мачака. Преносе свашта. Раније сам се заразио толико да мјесец дана нисам могао доћи себи", узвикнуо је он.

Измакао је чим смо га упитали за име и чиме се бавио прије рата, а тако су се, углавном, понашали и други бјежећи од јавне пажње и објектива фото-апарата. Ипак, негдје око 23 часа, у насељу Обилићево, близу “Класове” пекаре, стао је човјек. Прихватио је разговор уз познати услов: “Не пиши име, не сликај, не снимај и превише не питај…” И док смо шетали Улицом Милоша Обилића, завиривао је у сваки контејнер, успут откривши да је дугогодишњи корисник јавне кухиње бањалучког Црвеног крста, те да је прије рата радио у једном предузећу.

"Колико је ту било радника? Радило се цијели рат, а послије клапна. Приватизовали фирму, па је опљачкали и раскућили, а ми радници завршили на улици без пензије. Нисам вјеровао да ћу ово радити, али мора се. Ко ће мене овако старог и полуболесног запослити. А и сам видиш да сакупљам све што би могло имати неку вриједност, од картона и старих новина, до лименки, гајби… Највећа је грехота када у контејнеру видим хљеб. Ако га нађем, одмах га избацим напоље. Нека поједу бар птице, јер је гријех хљеб бацати. Ништа добро се не пође народу који се тако понаша према хљебу. Ништа добро", навео је наш саговорник.

Рекао је да “у контејнере” иде готово свако јутро, те да су се "копачи" већ одавно почели свађати због права на контејнер.

"Иако вриједи правило такнуто-макнуто, или ко прије дође његов контејнер, још има оних што се расправљају ко је дошао први, па се жестоко погурају… Тужно, али је тако. Нас је све више, а у контејнеру свега мање. Некада нас је било око 50, а сада нас гарант има најмање стотину. Увијек се појави неко нови", потврдио је овај Бањалучанин.

Извор: Пресс

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

блука

29.03.2016 17:31

Битно је да смо ми "бољи дио БиХ" како Баја казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

29.03.2016 17:54

Хљеб је одувјек био основни дио исхране без којег није могао проћи ни један оброк. Христос и Православна Црква Божија су хљебу дали и мистично духовно значење. Хлеб се приноси У Цркви као дар Богу и брајева Жртва која на Светој Литургији силом Светог Духа постаје Истинито ТЈЕЛО Христово. Тако под видом хлеба и вина Православни хришћани после молитве и поста, исповести и очишћења духовног и телесног примају Истинито ТЈЕЛО Христово на опроштај грехова и за живот вјечни. Због тога бацати хлеб у контењере или канте за отпад и смеће док многи народи гладују не само да је грех већ СВЕТОГРЂЕ које код СРБа Светог Саве није било познато све до појаве Бого-борачког атеизма у комунизму и Југославији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

29.03.2016 19:19

Најмање су Микицу атеисти криви сто ови људи копају по контејнерима,кад се њих несто питало ови људи су зивјели зивотом достојним цовјека сами су то рекли и увјек су се људи и у име Бога дјелили на добре и лосе на постене и на лопове,а и једних и других је било и бице и меду вјерницима и меду атеистима.Проблем овог друства су криминалци и лопови а њих има и меду политицарима и меду дрзавним слузбеницима и меду свестенством као сто их је било и меду атеистима који су некад управљали овом земљом.

Name

Бл

29.03.2016 18:42

Занима ме јел ДоДицк дозволио народу приступ контејнерима(морао је бити висе контејнера-не зени се незапослени син сваки дан) контајнерима пуних отпадака од хране са синовљеве свадбе? Кад је вец користио есцајг и послугу из зграде владе који се плацају народним парама,ваљда је ред био и да подјели отпадтке са народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзиги

29.03.2016 19:16

Ала овај Михајло вечито како. Беспослен!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пензионер И.Сарајево

29.03.2016 19:32

Важно је да ова сиротиња (незапослени борци са својим породицама и пензионери) морају (ПО ЗАКОНУ) обавезно да плате све режије и обавезе према власти па и под обавезоно ртв таксу помоћу које на уши хране изгладњеле и промрзле грађане. Док њихови тајкуни и криминалци неморају плаћати ништа јер они за њих имају рупе у закону (а то су добро плаћени адвокати) за које сиротиња нема паре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

29.03.2016 19:56

А кад ИДЕ да пеца рибу.