Инвеститори изгубили спор са Српском

Окружни привредни суд Бањалука одбацио је као неосновану тужбу коју су против Републике Српске, Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, „Електропривреде Републике Српске“ и Рудника и Термоелектране „Угљевик“ поднијела четири инвестициона фонда тражећи накнаду штете од 52,5 милиона КМ, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба

Република Српска 29.03.2016 | 16:50
Инвеститори изгубили спор са Српском

Фондови “БЛБ Профит“, „Зептер Фонд“, „Полара инвест Фонд“ и „Борс Инвест Фонд“ су тужбом поднесеном још 2009. године тражили обештећење јер Република Српска, ИРБ и „Електропривреда Републике Српске“ нису провели корпоратизацију предузећа ДП „Инжењеринг Угљевик ИИ“ у којем су фондови постали сувласници улагањем ваучера.

Тужба фондова је одбијена 21. марта ове године пресудом Окружног привредног суда.

Овај спор је настао још поступку ваучерске приватизације коју је спроводила Дирекција за приватизацију Републике Српске.

Фондови који су поднијели тужбу су у поступку приватизације купили укупно 18,73 одсто капитала предузећа ДП „Инжењеринг Угљевик ИИ“ из Угљевика, што у номиналној вриједности износи 52,5 милиона КМ.

С обзиром да је у тој компанији, већински капитал био државни и то 65 одсто, фондови су у тужби навели да тужени, ДП „Инжењеринг Угљевик ИИ“ никада нису организовали као акционарско и формирали органе предузећа, а што је, како тврде, била њихова обавеза.

Фондови наводе да су тужени на тај начин остварили противправну корист располажући средствима добијеним од продаје ваучера, те да је ИРБ као правни насљденик Дирекције за приватизацију одговорна што није регулисала статус компаније.

Навели су да су они могли да откупе друге акције компанија које су профитабилне као што су “Телеком“, „Тржница“. Исте оптужбе су стављене и на терет „Електропривреди“, као и РиТЕ „Угљевик“.

Сви тужени су навели да су тужба и износ који фондови траже неосновани.

Указали су и на то да је приватизација у предузећима управна ствар и да се не може рјешавати у парничним поступцима.

Навели су и да су средство плаћања били ваучери, који нису новац, па они нису могли остварити противправну имовинску корист.

Након маратонски дугог процеса суд је пресудио да је тужбени захтјев неоснован.

Суд је утврдио и да фондови нису доказали да је дошло до увећања имовине тужених, што би за посљедицу имало умањење њихове имовине, нити су они на било који начин могли да утичу на наводно умањење имовине. Судија сматра да тужбени захтјев није ни правилно постављен, јер не постоји тачан износ потенцијалног потраживања које би вјештак морао да докаже.

У образложењу пресуде је наведено и да се, с обзиром на то да приватизовано предузеће није извршило власничку трансформацију и да није прешло у акцинонарско друштво, нити је дошло до регистрације акција у Централном регистру хартија од вриједности Бањалука, њихова новчана вриједност не може утврдити, јер оне фактички као хартија од вриједности и не постоје.

Фондови ће се жалити

Адвокат Миљкан Пуцар који је заступао фондове каже да су незадовољни првостепеном пресудом и да ће поднијети жалбу Вишем привредном суду у Бањалуци.

„Фондови су на позив Републике Српске, путем Дирекције за приватизацију, уложили ваучере у предузеће „Угљевик 2“ и сад им кажу да то не вриједи, а неспорно је да постоји имовина „Угљевика 2“ у „Угљевику 1“ и да се том имовином располаже“, рекао је Пуцар.

Интересантно је да је раније Уставни суд БиХ утврдио да је у овом предмету дошло до неразумно дугог суђења, те је наредио суду да ствар ријеши у року од три мјесеца. По доношењу пресуде, Окружни привредни суд је обавијестио Уставни суд БиХ да је поступио по његовом налогу.

Стевановић: Нема основа за жалбу

Милош Стевановић, власник и директор Адвокатске канцеларије „Стевановић“, која је заступала РиТЕ „Угљевик“ рекао је да је пресуда у складу са законом.

„Посебно је важно да је судија врло добро образложила дио који се тиче института стицања без основа, односно да то није доказано. Судство је показало своју праву страну. Правда је спора, али достижна“, истакао је Стевановић

Додао је да разумије најављену жалбу фондова који, како је рекао, покушавају да исцрпе све могућности да дођу до новца.

„Ми сматрамо да ту апсолутно нема основа, не само на страни РиТЕ „Угљевик“, него ни на страни државе, ИРБ, нити ЕРС. Ово је био велики спор који је могао угрозити пословање РиТЕ „Угљевик“ и веома сам задовољан што су наше прогнозе у вези са исходом биле тачне и РиТЕ чак није имао ни резервације по овом питању“, нагласио је Стевановић.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Наивци

29.03.2016 14:58

Зар сте заиста мислили да суд смије против Бајине инструкције?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тек је 1степена

29.03.2016 16:27

Волио би ти да је српска паре изгубила?

Name

дфк

29.03.2016 15:10

Па овај суд је пресмијесан, сви знају да је то политицки суд, поготво Виси привредни суд. Зато ни нема страних инвеститора, а све је мање и домацих, нико није луд да улазе, а нема основну правну заститу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

29.03.2016 18:46

Болесници добро вам је колико сте болесни леците се.

Name

ОО7

29.03.2016 15:18

Чуј туже своју Републику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

29.03.2016 19:14

Јели правилно реци компања или кампања ??? Ово стварно питам зато сто незнам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

акционар

29.03.2016 19:23

Ја сам један од преварених грађана РС, који је уложио ваучере у ДП "Инжињеринг". Имовина ове фирме постоји, и користи је не само РиТЕ Угљевик, него и РиТЕ Гацко које годинама користи ротор генератора чиме су остварили милионску зараду. Такође, фамозном "Угљевику 3" је предат (поклоњен) дио имовине, као и налазиште угља, те дио прије рата експрописаног земљишта. Све ове чињенице ће изаћи на видјело када почне процес са словенцима. Тада ће се морати обештетити и фондови као и мали акционари. Само у овом случају ће бити урачуната и неостварена добит, затезна камата, судски као и многи други трошкови, па ће пресуда бити бар троструко већа.

ОДГОВОРИТЕ