Трибунал одбио ублажити услове за Артманову

Међународни кривични суд за бившу Југославију одбио је ублажити услове притварања Флоренс Артман, некадашњег портпарола тог суда, ухапшене у четвртак и отада држане у изолацији, изјавио је њен адвокат који је поднио захтјев у том смислу.

Свијет 29.03.2016 | 13:30
Трибунал одбио ублажити услове за Артманову

"Одбили су промијенити услове њеног притварања одлуком коју нису објавили", изјавио је адвокат Генаел Метро.

"Затражио сам да јавност буде обавијештена о томе што раде Флоренс".

Францускињу Флоренс Артман (53) ухапсили су чувари Међународног суда кад је дошла присуствовати изрицању пресуде Радовану Караџићу. Смјештена је у судски притвор.

Портпарол главне тужитељке Карле Дел Понте од 2000. до 2006., Флоренсе Артман је осуђена због непоштивања суда 2009. јер је у књизи навела двије повјерљиве одлуке суда.

"Мислим да ће пустити да прође седам дана затвора и потом је ослободити, вјеројатно сутра", додао је адвокат.

Њен адвокат Генаел Метро рекао је да је Артман "у притвору у условима појачаног надзора због ризика од самоубиства, што значи да је њена ћелија освијетљена 24 сата дневно и сваких 15 минута је контролишу стражари".

"Изолована је од осталих затвореника и само је имала посјету француског конзула", рекао је Метро Франс пресу и додао да је упутио захтјев за њено ослобађање, а у међувремену боље затворске услове јер су садашњи "потпуно беспотребни, неоправдани и неодговарајући".

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар