Владика Велимировић – горостас међу епископима

Владика Јован Велимировић, који је био епископ шабачко-ваљевски од 1960 до 1989 године, а пре тога ректор Београдске богословије, иначе синовац, сапутник и сапатник свог стрица светог Владике Николаја (Велимировић), један је од највећих, у реду знамените галерије српских архијереја.

Србија 29.03.2016 | 13:10
Владика Велимировић – горостас међу епископима

Одважних мужева Цркве Христове, који су црквену и народну судбину пренели на својим плећима кроз најбурнији период новије српске историје, рекао је, у сали шабачке саборне цркве, у Шапцу, на промоцији књиге о том великодостојнику СПЦ, њен аутор протодјакон др Љубомир Ранковић.

На промоцију су дошли, поред осталих, владика Лаврентије (Трифуновић), наследник епископа Јована на трону епархије шабачко-ваљевске и његов велики поштовалац, протојереј ставрофор Стојадин Кнежевић, директор Патријаршијске управе у Београду, протојереј стварофор Љубо Аџић из Београда, Душан Михаиловић, бивши председник општине Ваљево, који је, својевремено, као ретко ко почетком и средином осамдесетих година, не само неговао добре осносе са епархијом, већ и учествовао у великим пословима на "њиви господњој" са њеним архијерејом, свештенством, мнонаштвом и верујућим људима тог дела Србије...

У време владике Јована, поред осталог, покренут је култни часопис "Гласа Цркве", епархије шабачко-ваљевске који је достизао тираж и до 150.000 примерака, који утирао путеве духовности и демократије, не само у овом делу Србије и у Србији и некадашњој СФРЈ.

Владика Јован био је синовац владике Николаја уз кога је био од дечачких дана, све до 1945. године, када су их фашисти раздвојили, тако што су владику Николаја одвели у логор Дахау.

Честитајући синовцу Јовану што је изабран за ректора Богословије у Београду, његов стриц, из Америке, шаље му телеграм-честитку у којој истиче "на великој част који му је указала наша црква" и додаје: Само не знам да и си то признање заслужио или тек треба да заслужиш.

Владика Јован је показао да је заиста заслужио да буде ректор, посветивши се потпуно том послу, као раније професорском, уз огромна одрицања - каже Љубомир Ранковић, који је деценију и по био ђакон и секретар и најближи сарданик млађег Велимировића из чувеног села Лелића код Ваљева.

Владика шабачки Лаврентије рекао је да је "владика Јована био велика личност, велики човек, којим се, с разлогом, род поноси и сви они који су га знали и познавали".

Гледао сам, на аеродрому у Америци, како људи изражавају дивљење гледајући нашег владику Јована, који ми је у "наследство" оставио уређену и домаћински успостављену епархију- нагласиио је владика Лаврентије.
Под диригентском палицом архијерејског намесника протојереја ставрофора Мирка Вилотића, свим учесницима промоције књиге поклоњени су њени примерци уз пригодне иконе.

Иначе, прота Мирко и његов близак сарадник, протојереј ставрофор Милан Алексић из Лознице, старешина цркве, рецензенти су књиге. Прота Алексић се одерекао дела хонорара за рад у цркви, ван парохије, да помогне издавање ове књиге.

(БН/В.М.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милева з дукиц

04.03.2018 20:26

Велики је бог и милост његова

ОДГОВОРИТЕ