Бањалучки суд умјесто да плати струју тужио 'Електрокрајину'!

Основни суд у Бањалуци тужио је бањалучку „Електрокрајину“ зато што покушава да им наплати дуг за утрошену електричну енергију од око 40 хиљада КМ.

Република Српска 28.03.2016 | 20:48
Бањалучки суд умјесто да плати струју тужио 'Електрокрајину'!

У поднесеној тужби Основни суд тврди да су потраживања за испоручену струју, у износу од 39.543 КМ, застарјела и да „Електрокрајина“ нема право на њихову наплату.

У Окружном привредном суду у Бањалуци су за пословни портал ЦАПИТАЛ.ба потврдили да је Основни суд у Бањалуци половином јануара ове године поднио тужбу против „Електрокрајине“.

„Основни суд у Бањалуци је уз ову тужбу поднио и приједлог за одређивање привремене мјере обезбјеђења којом тражи да се до правоснажности пресуде, а у вези са дугом за испоручену струју, по испостављеним рачунима, „Електрокрајини“ забрани предузимање мјере искључења тужиоца из електросистемаРепублике Српске, те да у случају да је негдје струја већ искључена, суд нареди туженој да у року од 24 часа прикључи бројило тужиоца“, наведено је у допису Окружног привредног суда Бањалука.

У Основном суду у Бањалуци су потврдили да је Правобранилаштво Републике Српске, као законски заступник, у име овог суда, поднијело 13. јануара 2016. године тужбу против “Електрокрајине“ односно РЈ “Електродистрибуција“ Бањалука, ради утврђења застарјелог потраживања камата на главни дуг и зарачунатих камата на камате за испоручену електричну енергију, у укупној вриједности од око 39.000 КМ.

Истакли су и да је „Електрокрајина“ на њихову тужбу узвратила контратужбом.

„Електрокрајина“ је доставила одговор на тужбу, у којем је поднијела и противтужбу против Основног суда у Бањалуци, којом тражи да Окружни привредни суд обавеже Основни суд да им исплати дуг по основу утрошене електричне енергије у укупном износу од 26.782 КМ.

У „Елекрокрајини“ тврде да је дуг Основног суда у Бањалуци за испоручену струју на крају фебруара ове године износио 47.431КМ.

Истакли су и да су у претходном периоду редовно слали опомене пред искључење суду, по основу доспјелог дуга.

И министар игнорише дуг

„Почетком овог мјесеца „Електрокрајина“ се обратила и Министарству правде Републике Српске имајући у виду да се рачуни за електричну енергију прослијеђују Министарству на плаћање, уз позив да се дуг измири у року од 15 дана. Министарство, међутим, није доставило никакав одговор нити платило дуг Основног суда“, нагласили су у овом предузећу.

Истакли су да, уважавајући значај институције Основног суда и нормалног одвијања процеса рада у суду, а имајући у виду и тешку материјалну ситуацију која је узроковала и штрајк административног особља, нису примјењивали рестриктивне мјере обуставе испоруке електричне енергије.

Након што је Основни суд у Бањалуци поднио тужбу ради утврђења застарјелости дуговања, „Електрокрајина“ Окружном привредном суду доставила одговор на тужбу, оспоравајући је као неосновану.

„Та тужба је неоснована јер дуг постоји, а суд никада није поднио приговор на износ дуга назначен на рачуну за утрошену електричну енергију, чиме се сматра да је сагласан са утврђеним износом на рачуну. Истовремено, „Електрокрајина“ је поднијела противтужбу против Основног суда у Бањалуци ради наплате дуга за утрошену електричну енергију“, казали су нам у „Електрокрајини“.

Додали су да ће, поучена овим искуством, „Електрокрајина“ у наредном периоду искључивати са мреже све институције која имају доспјели дуг за електричну енергију, у складу са Општим условима за испоруку и снабдијевање електричне енергије.

Извор: Цапитал

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

пунпадзија

28.03.2016 20:43

Ово има само код нас Људи неплацајте струју кад овакви неце да је плате. Дрзаво ПРОПАДНИ ВЕЦ ЈЕДНОМ!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Монкеy

28.03.2016 20:58

Банана држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цц

29.03.2016 08:39

Мој прадјед би рекао да је ово спрдацина од дрзаве. А прабаба би рекла, "Цуде да те ко не цује!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхупс

31.03.2016 08:42

Могу ли и ја овако или то само неки могу ?

ОДГОВОРИТЕ