Хладне руке и ноге су први знак артериосклерозе

Проблеме са крвотоком не би требало занемаривати, јер нелечена болест може да доведе до гангрене. Као симптом јавља се замор након дужег ходања, касније болови и укоченост.

Здравље 28.03.2016 | 15:00
Хладне руке и ноге су први знак артериосклерозе

ОНИ који болују од високог притиска, имају повишен холестерол у крви, шећерну болест или пуше, пате истовремено и од ослабљене циркулације, што се највише осећа на ногама и рукама.

То је зато што је у основи ових болести - артериосклероза, хронично дегенеративно обољење које је узроковано таложењем масних материја у зидовима артерија и формирањем калцификација.

Све то доводи до сужавања промера крвних судова и ослабљеног протока крви кроз њих, а самим тим и до "трпљења" ткива и органа које ти крвни судови снабдевају. Још опасније од вечито хладних руку и ногу могу да буду последице артериосклерозе, када она захвати све крвне судове у телу, а најчешће крвне судове врата који воде крв до мозга, саме мождане крвне судове, крвне судове срца, аорту, судове трбушних органа, а нарочито крвне судове ногу.

Професор др Мирослав Марковић, васкуларни хирург из Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Клиничког центра Србије, објашњава да артериосклеротска, односно исхемијска болест доњих екстремитета има четири стадијума:

- Први је асимптоматски са присуством благих тегоба које нису изразите, а јављају се у виду замора након дужег хода, осећаја пуноће у ногама или благог трњења. У другом стадијуму јављају се такозване клаудикационе тегобе односно болови, укоченост и грчеви у мишићима ногу након краћег или дужег пешачења. При појави ових тегоба пацијент мора да стане, да се одмори и тек након периода одмора продужи даље.

Управо у овом стадијуму неопходно је, каже др Марковић, поставити исправну дијагнозу, јер се тегобе најчешће могу заменити са реуматским сметњама, а са неадекватном терапијом болест ће само даље да напредује. Још док су болови присутни само за време ходања болест се може лечити неоперативним методама, али је основна претпоставка да болест буде препозната. Нажалост, што због непросвећености становништва, што због неадекватне дијагнозе, болест често напредује до трећег стадијума, а то је појава болова у мировању.

- Пацијент има болове и док седи, лежи, а типична је појава ноћног бола, који буди болесника и онемогућава му сан. Он ноћи проводи седећи у постељи са спуштеном ногом поред кревета и тако дочекује јутро када заспи исцрпљен боловима. Уколико се и у овом стадијуму ништа не предузме, болест улази у завршну фазу, а то је појава гангрене - упозорава др Марковић.

Да би се то спречило, наглашава он, најважније је открити болест пре наступања трећег стадијума и започети третман лековима.

- Потребно је направити квалитетан клинички преглед који подразумева процену циркулације екстремитета на основу присуства или одсуства пулсација артерија на типичним местима на ногама, која су лако доступна прегледу без икаквих апарата. Потом је потребно урадити и ултразвучни, преглед циркулације којим се стиче детаљнија представа о врсти, степену и локализацији оштећења артеријске циркулације - каже др Марковић.

Почетак лечења подразумева одбацивање лоших навика, и успостављање хигијенско-дијететских мера. Тек на крају, јер њихова улога заиста није пресудна, постоје медикаменти који се прописују као допуна овом хигијенско-дијететском режиму и који имају задатак да делимично побољшају квалитет циркулације и евентуално спрече развој неких од могућих компликација.

 

КАКО ПОБОЉШАТИ ЗДРАВЉЕ КРВНИХ СУДОВА?

ДА би се заштитили крвни судови, најпре треба прекинути са лошим навикама.

БЕЗ ЦИГАРЕТА:

Престанком пушења болест се зауставља или се значајно успорава њена прогресија.

ИСХРАНА:

Неопходна је и адекватна исхрана, што значи - без прекомерних масноћа и слаткиша.

АКТИВНОСТ:

Саветују се свакодневне вежбе ходања до границе бола.

ТЕЛЕСНА ТЕЖИНА:

Уколико се ради о гојазним особама потребно је постепено смањење телесне тежине.

 ДОДАЦИ ИСХРАНИ:

Саветује се и редовна примена биофлавоноида у виду додатака исхрани. Биофлавоноиди су природна једињења изолована из биљака, са бројним благотворним ефектима на организам. Поуздано је доказано да биофлавоноиди, моћни антиоксиданси, позитивно утичу на оштећену функцију капилара и вена. Они смањују вискозитет крви и повећавају еластичност еритроцита, чиме се убрзава проток крви, стимулишу појаву нових функционалних капилара, и успоравају артериосклерозу смањењем нивоа лошег холестерола. Бројне студије су показале да биофлавоноиди имају антитромботска својства. Најпознатији и најиспитиванији биофлавоноид је дихидрокверцетин, који се добија из биљке сибирски ариш.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар