Да ли је и вас "ухватио" прољећни умор?

На преласку у ново годишње доба тело се мало спорије прилагођава. Процес лучења хормона среће није довољно брз и то проузрокује стање које се карактерише исцрпљеношћу, немиром, главобољом...

Здравље 28.03.2016 | 14:23
Да ли је и вас "ухватио" прољећни умор?

Ако ових дана осећате да немате довољно снаге, брзо се заморите, не можете да се концентришете на посао, немате апетит, лоше спавате, а сан не доноси освежење, вероватно је главни кривац "пролећни умор". Тегобе се јављају као последица прилагођавања тела сезонским променама.

У пролеће, након дуге зиме, наше тело се суочава са проблемом прилагођавања новим условима. Хормонски систем се прилагођава појачаним лучењем хормона среће - серотонина и хормона мотивације - допамина. Међутим, овај процес није довољно брз и проузрокује стање које се карактерише исцрпљеношћу, немиром, главобољом, одсуством снаге и смањеном могућношћу концентрације.

- Током зиме, наша уобичајена исхрана не може да обезбеди довољне количине витамина и минерала који су нам потребни за нормално функционисање у пролеће - каже др Иван Илић, интерниста кардиолог КБЦ "Земун", клинички асистент на предмету интерне медицине Медицинског факултета Универзитета у Београду. - Недостатак дневне светлости негативно утиче на метаболизам витамина Ц и Д. Климатске промене, веома изражене последњих година, са великим варијацијама температуре, ваздушног притиска и количином падавина, додатно отежавају људима борбу са пролећним умором.

Срећом, наглашава доктор Илић, "пролећни умор" није болест. Најчешће траје неколико недеља, највише месец дана. Толико времена је, наиме, потребно организму да се прилагоди новим условима. Присуство симптома које траје дуже од овог времена може бити знак болести, а не "пролећног умора"

- Да бисте се успешно изборили са "пролећним умором", најважније је да схватите да се ваше тело налази у периоду "транзиције" - истиче др Илић. - Основна мера је довољан унос воде. Топло време шири крвне судове, што снижава крвни притисак и узрокује убрзан рад срца, главобољу и слабост.

Прилагодите своју исхрану тако што ћете повећати унос воћа и поврћа, једите мање калоричну храну богату влакнима и витаминима као што је риба, лиснато поврће, махунарке, орашасто воће. Такође, прилагодите физичку активност новим условима. Проведите време напољу, на сунцу, тиме ћете олакшати успостављање хормонске равнотеже и побољшати стварање витамина Д, који ће вратити снагу и енергију.

- Ако вежбате, смањите интензитет вежбања у овом периоду - саветује наш саговорник. - Физичка активност ће "пробудити" организам у пролеће, али водите рачуна да не претерате. Обична шетња од 30 минута, лагано трчање и једноставно истезање мишића у природи, на сунцу, покренуће ваш организам. Обезбедите свом телу довољно сна и одмора и покушајте да смањите ниво свакодневног стреса, јер сте већ изложени значајном стресу промене годишњег доба.

ХРОНИЧНЕ БОЛЕСТИ И ТЕРАПИЈА

Променљиво време, са великим осцилацијама температуре и влажности ваздуха, стварају значајне проблеме особама које имају повишени крвни притисак, срчану слабост, а може се повећати и оболевање од инфаркта срца и мозга.

- Важно је да се особе које имају неку хроничну болест придржавају терапије, контролишу крвни притисак и прилагоде исхрану и унос воде - упозорава др Иван Илић. - Помоћ стручњака неодложно треба потражити уколико се уоче појаве нових тегоба, изражен умор, недостатак ваздуха при мањем напору, појава бола у грудима.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар