Који су то пропусти белгијске полиције?

Белгијски министар полиције Јан Јамбон оптужио је полицију за немар јер није ушла у траг Ибрахиму ел Бакрауију, бомбашу самоубици ког је Турска протерала 2015.

Свијет 26.03.2016 | 16:00
Који су то пропусти белгијске полиције?

Министар је понудио оставку и на ванредној седници белгијског парламента је рекао да он преузима политицку одговорност, али да је "неко био немаран и недовољно проактиван", преноси Ројтерс.

"Неко у нашем полицијском апарату је погрешио", рекао је он.

Наиме, Турска је саопштила да је Анкара протерала Ибрахима ел Бакрауија у Европу у јулу прошле године уз упозорење да је он милитантни екстремиста.

Белгијске власти су тада одговориле да је Бакрауи криминалац, али не и милитант и затражиле додатне информације од Анкаре.

Јанбон је рекао да је Бакрауи ухапшен у Турској 11. јуна те да је белгијска амбасада у Анкари обавештена да ће он бити депортован у Амстердам 14. јула где није ухапшен зато што холандска полиција није примила никакве инструкције од белгијских колега.

Јанбон је навео да је белгијски полицијски официр за везу у амбасади у Турској само рекао белгијској полицији шест дана касније да је Бакрауи приведен у Турској због сумње у тероризам.

Званичник је онда затражио нове информације о Бакрауију од турских власти, а одговор је добио шест месеци касније, односно 11. јануара.

У међувремену су се појавиле и информације да је белгијска полиција готово четири месеца знала које би могло бити скровиште терориста Салаха Абдеслама, али ту информацију нису искористили.

С друге стране, као велики пропуст наводи се и чињеница да су Абдеслама ухапсили у петак, а почели да испитују тек у уторак и то након што су изведени напади на аеродрому и у станици метроа у Бриселу. Између петка и уторка полиција је са Абдесламом провела свега сат времена, а извор портала "Политико" открио је да је разлог томе била чињеница да је терориста "изгледао уморно".

Белгијски портал "Кнацк" јавља да је локална полиција још у децембру од својих извора сазнала адресу у бриселској четврти Моленбек на којој живе људи блиско повезани са Абдесламом, а управо је на тој адреси у петак Абдеслам напокон и ухапшен. Ту информацију су полицајци из Мехелена заборавили да јаве другим колегама, што је јуче признао начелник полиције у Мехелену Ив Богарт.

Након терористичких напада у Бриселу 22. марта у којима је убијена 31 особа, а рањено више од 300, у срцу ЕУ, али и у другим градовима света додатне мере опрезности довеле су до неколико евакуација и затварања аеродрома и жележничких станица, што је појачало страх људи од терористичких напада.

Дан после бриселског масакра евакуисан је аеродром у руском граду Ростов на Дону. Истог дана међународни аеродром Хартсфил-Џексон у америчком граду Атланти евакуисан је након што је пронађен сумњив пакет.

Два дана након напада у Бриселу железничка станица у холандском граду Мастрихту евакуисана је због сумњивог пакета.

Раније данас, у градској четврти Укл пронађен је сумњив ранац на улици, кварт је блокиран, а евакуисани су станари из околних зграда.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мд

26.03.2016 18:03

Белгија нај више личи на Бих нема политичке воље држава подијељена незна се ко ста ради арапи имају центар за регритовање брадоња полиција несмије ући у неке квартове града

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мд

26.03.2016 22:39

Сто си добро обавјестен.Ухвати се посла каквог .