"Добили смо задатак да рушимо Југославију"

Некадашњи агент америчке тајне службе ЦИА Роберт Баер тврди да су он и група америчких агената с којима је радио деведесетих година имали на располагању милионе долара буџета за разбијање Југославије.

Република Српска 26.03.2016 | 07:15
"Добили смо задатак да рушимо Југославију"

Аутор књиге "Тајне Беле куће" открио је на промоцији у Квебеку, у Канади, да су од ЦИА добили наглог да ширећи мржњу изазову распад Југославије.Баер је иначе био један од водећих обавештајаца ЦИА половином деведесетих..

.- Добио сам инструкције да је Словенија спремна да прогласи независност. Дат нам је новац, неколико милиона долара, да финансирамо разне невладине организације, опозицију, али и политичаре који су распиривали мржњу - посведочио је Баер који није био ко год у ЦИА већ искусни обавештајац који је у "Фирми" радио 21 годину, а праксу стицао у Мадрасу и Њу Делхију, Бејруту, Картуму, Паризу, Душанбеу, Мароку, Југославији и делу Ирака у којем живе Курди.

По једној од његових књига снимљен је и холивудски филм Сиријана, у којем га је глумио Џорџ Клуни, који је за ту улогу добио и Оскара. Баер је по окончању обавештајне каријере радио и за угледне часописе попут Венити фера, Вол стрит журнала, Вашингтон поста, али и за интернет издање магазина Тајм.

Пре десетак година Баер је једном новинару открио како се ЦИА опходи према осумњиченима за тероризам: Ако желиш да га озбиљно испитају, пошаљи га у Јордан, ако желиш да га муче, пошаљи га у Сирију, а ако желиш да ишчезне с лица земље, пошаљи га у Египат.Када је окончао каријеру у ЦИА, агенција га је одликовала медаљом, а кад је реч о ангажману у Југославији рекао је следеће:- Дошао сам хеликоптером са још три агента.

Слетели смо у Сарајево 12. јануара 1991. Наш посао био је да држимо на оку наводне српске терористе за које смо очекивали да нападну Сарајево, а који су деловали у оквиру групе која је желела да изведе низ бомбашких напада као одговор на намере власти БиХ да изађу из СФРЈ.Међутим, наш штаб нас је слагао!

Таква српска група није ни постојала, ни група, ни терористи! Наш задатак био је да дижемо панику међу босанским политичарима...да им напунимо главу идејом да ће Срби напасти.

Баер додаје и да је циљ антисрпске пропаганде био да се републике заваде и одвоје од Југославије као и да се нађе жртвено јагње које ће бити окривљено и одговорно за рат и насиље. Србија је изабрана јер је била наследница Југославије. Операција разбијања Југославије звала се "Истина", мада је била све друго...

Који политичари су радили за ЦИА?На питање ко су политичари које је плаћала ЦИА, Баер је означио следеће људе: Стипе Месић, Фрањо Туђман, Алија Изетбеговић, многи саветници и службеници, али и неки српски генерали, новинари...

"Сребреница је политички маркетинг"Баер је на питање о Сребреници, која у свету слови за симбол наводног српског зверства, рекао да је Сребреница преувеличана прича у којој су многи људи нажалост изманипулисани.

- Број жртава у Сребреници потпуно је исти као и број убијених Срба, али је Сребреница политички маркетинг. Шеф ми је неколико месеци пре наводног злочина у Сребреници у више наврата поновио да ће име тог градића ускоро бити ударна вест у целом свету. Кад сам га упитао зашто, рекао ми је видећеш - открива Баер и додаје да је Сребреница жртвована да Америци буде изговор за напад на Србе због њихових наводних злочина.

Извор: Курир

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Цувар

26.03.2016 06:36

Отидји у Аг И спаси Радована одмах .

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоки

26.03.2016 08:44

Ово је крајње аматерски написано..Дај склоните овај теxт,бас је срамотан..

Name

АА - РЕ ЗОКИ

26.03.2016 09:48

Па је ли мислиш да то није истина, па јеси ли читао на једном од портала неки дан шта је ЦИА предвиђала гдје би ЈУгославија била до 2020 гдине, па онда сконтај како ти је РС настала вољом народа, није вољом народа него вољом ЦИА-е и док ЦИА буде хтјела дотад ће и постојати, а они ће преко корпорација које контролишу слијевати милијарде у своје џепове...

Name

Немања

26.03.2016 11:16

Знаци ли то да је и Миле Додик био на њиховом списку 1998?

Name

вупер

26.03.2016 06:46

Јели богати, јеси ти то сам смислио или ти неко помагао. Јеси открио америку се ти ср..ем. То нико незна. Стаси хтео да казес да се народ сам организовао. Свакаквих будала по нама с.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

26.03.2016 06:48

И баш Милошевић Караџић , Шешељ морали су то да одраде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре црни

26.03.2016 07:10

Не јаране сад це сви настојати да казу да онај сарпланинац и није крив,народ српски само тоне дубље и дубље

Name

реалан

26.03.2016 07:53

шта ти ЦРНИ тражиш овдје?

Name

Несодобој

26.03.2016 07:14

Стета сто се мозда никад неце сазнати права истина. А срби криви за све. То це онда да се искористи као изговор кад се буду цинели злоцини против срба.јел се они сви сматрају зртвама а срби агресором.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

27.03.2016 15:03

Никада и никоме мој српски народ није цинио злоцин нити је згазио војницком цизмом тудју територију. А крваво коло на сред Србије играли су турци, бугари, аустријанци,немци, италијани, сиптари и НАТО ( Европа и Америка )!

Name

КС

26.03.2016 07:16

И...ко је поцео рат?

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

26.03.2016 07:31

Хајде да је тако, али он мора доћи на плодно тло да несто тако одради. Е то ме боли које смо ми овце...а и данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.26.Март.2016.

26.03.2016 07:42

Тај агент да је поштен човек,ошао би у,Хаг и испричао праву истину.Али није јер је поштен као,Клинтон,Веснер Кларк и остала багра,Америчка,тосу каубоји,они немогу без рата,ако рата нема,Америка га мора направити.После улазе као миротворци да плачкају државу на њихов префињени начин.Којој држави је,Америка помогла,ту су државу,Американци оплачкали и на крају та држава је остала вечити дужник,Америки.Мериканци су више урадили злочина посвету него,ХИТЛЕР,али јошнигде нико их није оптужијо за зличине.Хитлера су барем осудили.Нема већих лопова од,Амера.Америка је насељена са свих континената. Једног дана ће доћи црни петак,Америма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

америцка посла

26.03.2016 09:59

Зивим у УСА. Тај агент је сада у пензији, ради/тезгари ко 'сигурносни аналитицар и свако веце је на ЦНН и како коментарисе догадјаје у свијету - 'просипа памет'.

Name

Сарајево

26.03.2016 07:53

Ово се зна и без изјава бивсих ЦИА агената.Залосно је то све али опет с друге стране треба гледати напред.И птицама на грани је јасно да је мит велика Србија заправо само параван да се разбија Југославија.Деведесет посто Срба у поцетку рата није имало везе о зивоту а камоли да су се борили за велику Србију.То је највеца глупост и лаз.Полако су скидали партизанске капе и звијезде тамо 93-е кад је вец било све готово.Дакле Срби су задњи поцели прихватати стање да нема Југославије и тек онда су поцеле прице о спајању српских територија.Дакле идеја велике Србије није узрок рата него посљедица.А онај ко је тезио сепаратизму изазива рат(Хрвати и муслимани),мислим да је сувисно прицати колико има доказа да су рат хтјели и спремали се за њега.Сада је то све преприцана прица ал остаје зал да смо ипак могли бти скандинавци ма Балкану а не црна рупа сто данас и јесмо сем Словеније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лосе

26.03.2016 12:32

Јеси информисан, скроз. Засто су Црногорци и Македонци отисли?

Name

Ре лосе

26.03.2016 12:55

Иста прица само сте ви били најивнији од македонаца и црногораца.Засто се паметњаковицу не питас како Србија не зарати са Ц.Гором и Македонијом а постоји велики проценат Срба и у тим републикама.Ви и Хрвати сте били радикалнији,имате устаску историју и генезу да мрзите и убијате Србе кроз историју.Зато није могло без рата назалост.Ал добили сте ниста.Бих никада неце бити нормална дрзава и осудјена је на пропаст.Само је ствар времена и геополитицке ситуације.Предалеко је Турска...

Name

блука

26.03.2016 08:04

Паметним људима је одавно јасно засто се распала Yугославиа и како је Реганова администрација као свој први циљ поставила русење берлинског зида и бивсе Yу. За те акције су инвестирани милиони које ЦИА добија од нарко картела да им омогуци несметан рад. Ко је све од данасњих политицара сарадник ЦИА је лако доказиво-то су они који су згрнули поцетни капитал сверцом дроге и слицних супстанци (цигарета).

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

26.03.2016 08:14

Ово је толико наивно написано да је за не поверовати. Моземо се ми копрцати после пресудјеног геноцида али никада нико неце моци то избрисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

26.03.2016 10:45

Каквог геноцида, о чему причаш? Не млати...

Name

Колумбо

26.03.2016 08:15

И потече топла вода!

ОДГОВОРИТЕ
Name

009

26.03.2016 08:33

Глупости зиве, сад све неки еxперти излазе на поврсину а нама све горе и горе. Сад сви знају све како засто куда коме од кога против кога итд итд. Засто нас не пусте сви ти силни струцњаци да вец једном поцнемо да зивимо као и други цивилизовани људи. Засто???

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

26.03.2016 08:47

Ово цитам 3 или 4 пут. Само понављање. Засто бас данас. Сви ми знамо за сценарио русења Југе. А није ни данас ниста друкције. И Баја и остали врли политицари за новац би продали и родјену мајку. Свака цаст појединцима али премало је таквих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

26.03.2016 08:53

Ето,знаци сва балканска несреца је деведесетих кренула из Сарајева,не из Београда како се то зели да приказе.Тако тврди овај "дусебризник".Тако је било деведесетих а данас,одакле данас прети опасност за мир на Балкану?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Богољуб

26.03.2016 09:02

Бас тако,сви криви осим Срба?

Name

за ре Богољуб

26.03.2016 18:10

Да!

Name

Билбија

26.03.2016 09:11

Ово је само потврда глупим и наивним Србима да престану да блате своје водје.Многи су насјели на пропаганду па су пљували Милосевица,Карадзица,Младица.А оцито је која се свита удрузила тада да нас оцрни и уништи и да ове водје нису ни могли боље.Плус имамо вецито Пету Колону поготово у Србији која би нас и данас поново оцрнила и продала за саку смрдљивих долара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

26.03.2016 09:19

Некима се то свидјело да и данас праве мрзњу медју народима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Допуна

26.03.2016 09:53

Није мрзња од данас, него од 1463., а сауцесницима и следбеницима оних који су од тада висе од 400 година сјекли главе, руке, ноге и набијали на коцеве, Срби су рекли "остајте овдје". Еуфоријом и мрзњом која је стизала протеклих дана из Сарајева, јасно се ставља до знања , да је било који облик и примисли на сузивот једноставно немогуц.

Name

Врле

26.03.2016 10:04

Неце нас унистити пресуда Радовану ни галама из Сарајева него опљацкане милијарде од стране резима. Њима сада све ово добро додје да се народ забави и склони поглед од свакодневног лоповлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Врле

26.03.2016 15:23

Стари рецепат, све једноставно: Користи гужву. Шта можемо када смо толико наивни са свим својм предусловима бистрине и памети. Другдје се трезвено приступа ситуацији, упоређује по свим могућим основама, затим се три пута мјери па онда сијече - ако треба. Ми то врло лако одокативним (површинским) методом ударимо по свему па онда испада обрнуто: три пута сијечем и сваки пут останем кратких рукава.

Name

МД

26.03.2016 10:08

Србима се суди за америцке злоцине,који цинизам!?Све це они имати у својој куци,само полако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупава

26.03.2016 10:21

Чуј ово ср...е! Као народ није знао да нас је запад на челу са Америком растурио, нарочито Србију! Поткупљивање свих политичара на овим просторима је тако нормална ствар! Само је надрљао народ! Изгубили најмилије! Данас живе у беди и сиромаштву, без икакве перспективе! Значи ЦИА и даље ради свој посао! А да не говоримо како нам је земља најплоднија за сејање мржње према једни другима!А наши политичари, ни сами не знају шта имају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

26.03.2016 10:39

Колико је милона дотични "бивши" добио за пласман ове небулозне конструкције?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ос

26.03.2016 11:14

Овај лик јест својевремено био агент и све што је радио, радио је по налогу америчке владе. Данас он то објелодањује али опет по налогу америчке владе јер је дошло вријеме да се то објави па оно што је урадјено са Југославијом анулира односно покуша успоставити нова, капиталистичка Југославија каква одговара газдама који владају Америком и остатком капиталистичког свијета. Масонска политика је таква.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

26.03.2016 11:42

Јос један доказ о истини о оној истини о којој српски народ прица и невин страда и страдао је али се праве да је не виде ,не цују јер не зеле ,зеле да окриве православље које се напада уназад петсто година од аустрогарске,турске колоније,и сад опет од Натоа и Ватикана.То су историјске цињенице и показатељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

васо

26.03.2016 12:41

Па он се сам открио и признао да је закухавао рат у БиХ и Сарајеву.А то је било најлакше извести пуцањем из снајпера по окупљеном народу са крова Холидеy Инн-а,и за то ладно оптужити Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сссс

26.03.2016 13:55

АМЕРИКА ЈЕ ЈЕДНО ВЕЛИКО Г...О ХОЦЕ ЦЕЛИ СВЕТ ПОД СВОЈУ САПУ А НА КРАЈУ ЦЕ ДОБИРИ К

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ

26.03.2016 15:49

Сто се ви данас господо у БИХ па и у региону недоговорите,па да се људски зиви.Тај цовјек и ЦИА није ниста рекао сто ви нисте знали али ипак играте на њихову карту ради лицних интереса исто као и они 90-тих година политицари.Ајде онда будите људи договорите се да вас немогу растурати ко круске.Па нека се онда ови цуде како сте за свој народ и дрзаву коју недате.Али су изгледа ови данасњи сто владају похлепнији за корупцијом и криминалом много висе од оних Деведесетих који су једну генерацију потпуно унистили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прле

26.03.2016 16:53

Једи говна.знамо ми то , али само да се мало саберемо и дозовемо памети ...

ОДГОВОРИТЕ