Плавшић: Караџић ће дочекати слободу

Бивша председница Републике Српске Биљана Плавшиц́ изјавила је после изрицања пресуде Радовану Караџиц́у, да мисли да ц́е и Караџиц́ доживети слободу као и она.

Република Српска 24.03.2016 | 18:13
Плавшић: Караџић ће дочекати слободу

"Ја сам добила 11 година и мислила сам да нец́у доживети слободу. Не мислим да је он нец́е доживети“, изјавила је Плавшиц́ева.

Коментаришуц́и пресуду по којој је Караџиц́ крв за геноцид у Сребреници, Плавшиц́ева је рекла:

"Ако је геноцид онда убијају жену и децу, али ја сам видела да их спасавају.“

"Нисам била особа од поверења Радована Караџиц́а. Дошла сам после њега, јер је подигнута оптужница. Тежина оптужнице је велика, а нема ничег црно на бело што се тиче споразума са Холбруком“, рекла је Плавшиц́ева, имајуц́и на уму договор који је Караџиц́ својевремено направио са америчким дипломатом Ричардом Холбруком о томе да ц́е се повуц́и са свих функција у Републици Српској и Српској демократској странци у замену за то да не буде процесуиран.

Плавшиц́ истиче и да је спасила Републику Српску тако што је применила Дејтонски споразум, а да јој је „важнија Република Српску него једна особа“.

"Животни сам оптимиста, не рачунам на образ међународне заједнице вец́ на то да су толико забраздили да ц́е неко рец́и – доста! На крају, Дејтон је њихово чедо и веома су сујетни“, наводи Биљана Плавишиц́.
Додаје и да у Хагу нема говора о правди, а на питање о улози Америке у догађајима у БиХ каже:

"Када слажете мозаик, Америка је водила политику која је држала муслиманима страну“, примец́ује она, али и напомиње:

"Сила која има моц́ у топузу никада нец́е признати грешку“.

Говорец́и о резултатима ратова деведесетих, Плавшиц́ева оцењује: „Хрватска је савршено прошла, Црна Гоара се одвојила, а ми смо остали без КиМ. Ја бих много жртвовала само да КиМ остане у Србији.“

Извор: Спутник