Атеисти фали емпатија, вијернику интелигенција

Ако не верујете у бога, или барем “вишу силу”, вероватно сте лукави и манипулативни, показују резултати једне нове студије.

Свијет 24.03.2016 | 17:03
Атеисти фали емпатија, вијернику интелигенција

Атеисти показују више особина својствених психопатама у односу на религиозне људе, тврде научници.

Међутим, ни верници нису поштеђени критика: студија је показала да су они мање интелигентни у односу на “безбожнике”.

Ипак, религиозне особе биле су брижније према људима и истраживачи верују да ће на основу оваквих резултата објаснити зашто су жене, које су склоније емпатији, углавном и религиозније.

Стручњаци Кејп Вестерн универзитета у Охају и Бабсон колеџа у Масачусетсу сматрају да конфликт између науке и религије има своје порекло у структури људског мозга.

Скенирањем мозгова испитаника и посебим експериментима утврђено је да мозак има две “мреже” које се активирају када размишљамо: једна је аналитичко-критичка, а друга социјално-емоционална.

Веровањем у “вишу силу” људи потискују мрежу која се користи за аналитично размишљање, а форсирају мрежу задужену за емпатију.

У серији од осам експеримената од којих је свака укључила између 159 и 527 одраслих особа, истраживачи су испитали везу између веровања у бога или духа и аналитичког размишљања и моралног обзира.

У свих осам експеримената показало се да су религиозне особе много брижније од осталих, као и да атеистима недостаје саосећања за друге људе.

Ново истраживање објављено је у онлајн часопису Плос Оне.

Истраживачи истичу да емпатија не подразумева обавезно да особа има негативан однос према науци, али може умањити способност појединца да развије аналитичнији приступ друштву и моралу.

Извор: Даилy маил

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Патриот

24.03.2016 16:15

Ово су идиотски закључци, који немају ама баш никакве везе са здравим разумом. Препоручио бих њеним актерима да добро проуче Паскалову опкладу, ако су довољно интелигнтни да ју схвате. Генереализовати и верне и атеисте је равно ноторној глупости.Изгледа да је тим научницима који су ово радили отказао чеони део великог мозга који је задужен за духовна питања, тј.за религију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

атеиста

24.03.2016 16:41

Ја знам многе који се стално куну у Бога, а при том су врхунски пример психопатологије, манипулативности и недостатка осјећаја за људе око себе и оно што им чине својим понашањем. Вера им је начин да се искупе сами пред собом. Напротив, атеисти немају иза чега да се заклањају, Они знају да човјек својим понашањем доста тога може да промјени.

ОДГОВОРИТЕ