Цвеклу само овако треба да једете

Иако на листи вашег омиљеног поврћа цвекла сигурно не заузима високо место, једите је што чешће. А како и зашто, открива Мирјана Љутић, нутриционисткиња.

Здравље 24.03.2016 | 15:00
Цвеклу само овако треба да једете

Кувана или сирова
Иако је многима најукуснија кувана, нема дилеме, цвекла је најздравија ако није термички обрађена. Термичком обрадом дужом од 15 минута она губи своје нутритивне вредности, а њих није мало. Поред витамина Ц садржи редак витамин Б12, као и готово све минерале – калцијум, калијум, натријум, фосфор,
магнезијум, гвожђе, флуор, манган, бакар, јод, сумпор...

Корен или лист
Сви смо навикли да се једе само црвени део цвекле, тј. корен. Иако је он најздравији, не треба занемарити ни зелене листове. Садрже бетакаротен, калцијум и гвожђе, а могу се припремати попут блитве или спанаћа.
Некада давно јело се само лишће, а корен је, због могућности чувања, коришћен искључиво као лек.

Зашто све боји у црвено
Крв-црвену боју цвекла добија од пигмената из групе фитонутријената беталаина, антиоксиданата који делују противупално и детоксикујуће, а цела биљка има и антиканцерогену моћ.
Антиинфламаторно дејство беталаина спречава многе хроничне болести, чува срце и крвне судове. Цвекла је кључна за лечење малокрвности код деце и младих јер садржи висок проценат гвожђа, као и фолну киселину која учествује у синтези црвених крвних зрнаца. Цвекла понекад може да обоји
урин и столицу у црвено, али то не треба да вас брине.

Да ли је добра за дијету
Цвекла садржи доста шећера, а нискокалорична је (45 кцал на 100 г корена). Шећер из цвекле организам веома лако апсорбује и од њега добија снагу и енергију. Особе које се придржавају редукованог режима исхране могу без бојазни да је сирову конзумирају. Снабдеће их неопходном енергијом, а висока концентрација влакана коју поседује поспешиће пражњење црева.

Како улепшава осмех
Цвекла спречава деминерализацију костију, али и зуба, па је заслужна и за ваш леп осмех. Присуство јода чини је драгоценим леком против атеросклерозе и убрзаног старења.
Потврђено је да фолна киселина, којом цвекла обилује, стимулише производњу хормона и других супстанци које утичу на нервне импулсе, наше ментално здравље и осећај среће и оптимизма.


Смути за добро јутро


ПОТРЕБНО ЈЕ
1 сирова ољуштена цвекла, корен 1 сировог целера, 1 шаргарепа, 1 шоља бадемовог млека, 2 кашичице млевеног ланеног семена, 1 кашика хидрираних чиа семенки, 1 кашичица ваниле
ПРИПРЕМА
Исеците цвеклу, јабуку и шаргарепу на веће комаде, те их лагано изблендирајте. Додајте све остале састојке, па додатно изблендирајте.

По жељи можете додати сок од свежег лимуна или лимете. Пијте лагано, да осетите сваки гутљај. Сок можете пити ујутру, као енергетски напитак, сат времена пре доручка или после подне, као ужину.

Блиц



Коментари / 0

Оставите коментар