"Праведно би било да буде ослобођен"

Високи званичници Републике Српске, представници борачких удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, представници политичких партија, правни експерти и аналитичари јединствени су у оцјени да би пресуда Хашког трибунала првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу требало да буде ослобађајућа, уколико се буде судило по праву и правди.

Република Српска 24.03.2016 | 08:40
"Праведно би било да буде ослобођен"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је раније Срни да би било изненађење да се приликом изрицања пресуде Караџићу одустане од концепта кривице која је у БиХ наметнута већ на почетку сукоба.

Додик је нагласио да је немогуће да је само бивши предсједник Српске Радован Караџић крив за све за шта се терети, ако уопште има кривицу, а да се није поставило питање одговорности Алије Изетбеговића, Фрање Туђмана и других.

"Све што се Радовану Караџићу дешава нема елемент правде већ освете. Жао ми је Караџића, жао ми је и зато што није било адекватног приступа и према другим политичким структурама у бившој Југославији за све оно што се десило. Немогуће је да је само Радован Караџић у свему томе крив, ако има кривице.

Зато ми је жао, јер је остало готово нетакнуто питање одговорности за злочине Алије Изетбеговића за којег се чекало да умре да не би био процесуиран. Остали су и многи његови сарадници који никад нису процесуирани. Један Насер Орића који је клао Србе брани се са слободе у Сарајеву, а оптужују предсједника Републике Српске који никад није дао ни један налог да се почини иједан злочин. Бар мени није познато", нагласио је предсједник Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да би било изненађујуће да Хашки трибунал овога пута, приликом изрицања пресуде Караџићу, одустане од концепта да су Срби генерално ти који треба да одговарају за све што се дешавало током грађанског рата у БиХ.

"Из те пројекције о доминантној српској кривици за ратне страхоте, добрим дијелом је произашао несразмјер у броју оптужених и осуђених за ратне злочине, а у Републици Српској недвосмислено влада мишљење да је правда пред Хашким трибуналом селективног карактера и политички предодређена", рекла је Цвијановићева.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић очекује да ће првом предсједнику Српске бити изречена ослобађајућа пресуда у Хагу. Он је рекао Срни да ће пресуда, уколико буде објективности, бити ослобађајућа.

"Вјерујем у коректност судства и суђења и да пресуда неће бити како многи очекују и наши непријатељи прижељкују", истакао је Савановић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изразио је наду да ће пресуда коју Хашки трибунал изрекне првом предсједнику Републике у Српској бити третирана јединствено.

"Као што видите у Федерацији БиХ постоје припреме, опструишу се неки регионални пројекти типа помирења или заједничких комисија у очекивању некаквих резултата пресуде Караџићу", рекао је Стевандић, нагласивши да би пресуда Караџићу требало да буде ослобађајућа.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је да било која пресуда Караџићу не може имати посљедице по Републику Српску, додавши да није оптимиста да ће казна бити мала, а поготово не ослобађајућа.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић констатовао је да, уколико пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу буде заснована на политичким циљевима и притиску, то ће бити пут у амбис и пропаст БиХ, а не ка помирењу и суживоту.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да првостепеном пресудом Караџићу неће бити завршена правна битка, већ ће услиједити њен наставак у којем би Република Српска морала да се максимално ангажује с циљем оспоравања сваке тачке пресуде.

Предсједник Републичке организације породица заробљених погинулих бораца и несталих лица Недељко Митровић сматра да пресуда неће имати посљедице по уставно-правни, политички и територијални интегритет Српске, али Српска треба да јој искаже отпор и у томе покаже потребно јединство.

Он је истакао да Караџић није крив за оно за шта га терети Хашки трибунал, поготово за командну одговорност са некаквим "геноцидним посљедицама".

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић рекао је да Караџић никада није наредио ниједно кривично дијело које му на терет ставља Тужилаштво Хашког трибунала, због чега би требало да буде ослобођен.

"Имајући у виду досадашњи рад Хашког трибунала и високе пресуде које су изрицане српским војницима и политичким званичницима, нисам оптимиста у погледу позитивног исхода пресуде Караџићу", рекао је Дукић Срни.

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић истакла је да ће први предсједник Републике Српске Радован Караџић, без обзира на то какву му пресуду изрекне Хашки трибунал, остати у историји запамћен као херој који је дао немјерљив допринос стварању Републике и одбрани српског народа са ове стране Дрине.

Она је оцијенила да Караџић није крив ни за једно кривично дјело које му Хашки трибунал ставља на терет и да би требало да буде ослобођен.

Предсједник Удружења "Ветерани Републике Српске" Душко Вукотић истакао је да први предсједник Српске није крив ни за једно кривично дјело које му Тужилаштво у Хагу ставља на терет, али да ће пресуда Хашког трибунала бити драконска и политичка.

"Сигурно је да ће пресуда Караџићу бити политичка. Након њеног изрицања, може се очекивати дипломатска офанзива, с циљем даљег урушавања Републике Српске, односно регионализације БиХ до коначног нестанка Српске", рекао је Вукотић.

Предсједник СДС-а Младен Босић нада се да ће пресуда бити праведна, али да не би желио прије пресуде да говори било шта у вези с тим, јер не зна каква ће одлука бити. "Када чујем пресуду, рећи ћу своје мишљење", рекао је Босић.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић оцијенио је да ће пресуда Хашког трибунала Радовану Караџићу сигурно бити тешка, те на то указују и реакције из ФБиХ и еуфорија која се покушава створити.

Предсједник НДП-а Драган Чавић сматра да треба сачекати да пресуда буде изречена, како би се могли дати одговарајући коментари.

ДНС сматра да првостепена пресуда Караџићу, ма каква она била, не може имати посљедице по дејтонска рјешења за БиХ и статус Српске као њене државотворне јединице.

"До објављивања пресуде, свако претпостављање њених евентуалних правних и политичких посљедица у БиХ само је злуради и тенденциозни напад на субјективитет, дигнитет и међународну потврду Републике Српске", саопштено је из ДНС-а.

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је Срни да би пресуда требало да буде ослобађајућа, уколико се судско вијеће буде водило доказима за његово дјеловање у току рата.

Предсједник СРС Републике Српске Миланко Михајилица рекао је да каква год да буде пресуда она није правоснажна, а институције и грађани Републике Српске треба да је на достојанствен начин сагледају и на најбољи могући начин одговоре.

Правни експерт Витомир Поповић сматра да би пресуда могла да буде ослобађајућа ако би била донесена по праву, али пошто је ријеч о политичком суду могуће је да буде и осуђујућа.

"И када би пресуда била осуђујућа, мислим да не би имала негативну конотацију за Републику Српску или било кога јер не постоји колективна одговорност", рекао је Поповић.

Војнополитички аналитичар Гостимир Поповић сматра да ће пресуда Хашког трибунала првом предсједнику Републике Српске бити драконска, али не и легитимна.

Поповић је рекао Срни да ће одлука Хашког трибунала бити на штету и Караџића и Републике Српске, али да никако не би смјела да се одрази на институције Српске.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да Хашки трибунал неће донијети ослобађајућу пресуду за првог предсједника Републике Српске јер је ријеч о политичком суду чији је циљ да се Срби представе као народ злочинаца.

"Хашки трибунал је продужена рука дијела међународне заједнице који треба судским пресудама да потврди лажну и бесмислену тезу да су Срби главни кривци за ратне сукобе на простору бивше Југославије, а Хрвати, Бошњаци и Албанци тобоже жртве", навео је Линта.

Предсједник Београдског форума за свијет равноправних Живадин Јовановић констатовао је да није случајно што ће Хашки трибунал пресуду првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу изрећи баш данас, када се навршава 17 година од НАТО бомбардовања Србије и Црне Горе.

То што ће данас бити изречена пресуда Караџићу, каже он, има за циљ да се прича само о тој пресуди, а да се не прича о НАТО агресији на СР Југославију.

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић рекао је уочи озрицања пресуде у Хагу да не постоји разуман суд који би га осудио и одбацује све спекулације да би пресуда или било који њен дио могли да угрозе Републику Српску.

"Моја су очекивања иста. Знам шта сам хтио, шта сам урадио, чак и о чему сам сањао, и не постоји разуман суд који би ме осудио колико год да је високопозиционираних српских званичника осуђено", рекао је Караџић јуче за Бирн

(БН/Срна)