Милионске преваре са школским земљиштем

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 22.03.2016 | 11:40
Милионске преваре са школским земљиштем

АФЕРА „Стотину три“
„Земљиште Пољопривредне школе у Бањалуци“

Република Српска и град Бањалука остали су без више стотина дунума атрактивног градског грађевинског замљишта, због дјеловања или недјеловања моћника на власти у Републици Српској и Бањалуци, чиме је група људи дошла у прилику да згрне десетине милиона КМ на невјероватним шпекулацијама.

Прича о земљишту бањалучке Пољопривредне школе типичан је школски примјер организоване преваре у којој су главни актери само марионете, а иза њих су сигурно моћници из институционалног врха Републике Српске и града Бањалуке.

Није непознаница да Пољопривредна школа у Бањалуци располаже стотинама хектара земљишта које је годинама кориштено за потребе образовања средњошколаца. Због наглог ширење и изградње Бањалуке земљиште ове средње школе у насељу Лазарево одједном је постало атрактивно за грађевинску изградњу и постало је предмет интересовања многих шпекуланата.

Нема дилеме да се Будимир Станковић, кум Милорада Додика, обогатио на пословима око шпекулација земљиштем. Највећи дио колача уграбио је на замљишту Пољопривредне школе у Бањалуци у сарадњи са Едијем Ханешом, директором ове школе, и уз пуну подршку неких људи из Градске управе и Правобранилаштва Републике Српске.

У цијелој овој добро осмишљеној превари, зашкрипало је у РУГИП-у, али је камен спотицања брзо отклонила Влада Републике Српске – смјеном Тихомира Глогорића.

Станковић и Ханеш осмислили су план да атрактивно земљиште Пољопривредне школе у центру Бањалуке, вриједно десетине милиона марака, замијене за безвриједне парцеле у околини Бањалуке и Лакташа (формално у власништву Перице Репајића). То су и учинили.

Међутим, ствари су се закомпликовале када је Градска управа Бањалуке покренула тужбу преко Републичког правобранилаштва против Ханеша због прометовања градског земљишта. Земљиште је било у власништву Града Бањалуке, а Пољопривредна школа имала је право кориштења тог земљишта.

У међувремену, Станковић дио замијењеног земљишта препродаје фирмама Бинго Тузла и Октан промет Бијељина, од којих је требало наплатити укупно 8,3 милиона КМ.

Градска управа није одустала од тужбе, а Правобранилаштво је затражило од РУГИП-а забиљежбу спора у земљишној књизи под бројем П-1281/12.

РУГИП по службеној дужности приликом књижења земљишта у грунтовне књиге на новог власника у земљишно књижном извадку у дијелу „Ц“- „Теретни лист“ мора да унесе да је нови власник те парцеле оптерећен „забиљежбом о постојању спора који се води пред Окружним привредним судом“, наводећи број спора.

Као и сваки други терет, и судски спорови којима је оспорено власништво над земљиштем због тужби Правобранилаштва против Ханеша и Репајића морали су бити уписани су у ЗК извадке.

Захтјев Правобранилаштва за забиљежбу спора одбија Александар Деурић, Станковићев играч у РУГИП-у, послије чега је Влада, екпресно, смијенила Тихомира Глигорића са директорског мјеста.

Окружни суд Бањалука донио је 23. октобра 2014. године пресуду којом поништава нотарске уговоре којима је земљиште, које користи Пољопривредна школа у Бањалуци, било уписано као власништво фирме „Гилмарк“ из Градишке.

Суд је утврдио да је Град Бањалука стварни власник земљишта (готово 300 дунума), а Пољопривредна школа његов привремени корисник, те да та школска институција „нема могућност да располаже наведеним непокретностима обзиром да се ради о земљишту којим располаже Град Бањалука“.

Међутим, још није познато да ли је пресуда извршена.

Партија демократског прогреса

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Марко

22.03.2016 10:54

Суд пресудио у корист града а град упетљан у продају нисте бас нешто јасни ви из ПДП-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раднок Геодетске уораве

22.03.2016 11:00

Браво и свака вам цаст сто сте објавили ову највецу аферу у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

о чему ви

22.03.2016 11:01

О овоме можете потражити одговоре од Глигоровића...

ОДГОВОРИТЕ
Name

слузбеник

22.03.2016 11:03

Ханеса на робију он је то својим уценицима настимао.Затвор за сву тројицу.И за Александра Деурица.Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана

22.03.2016 11:06

Е мој Баја од тог има само пинку коју директно добије...некад мало и мени да...

ОДГОВОРИТЕ
Name

влада

22.03.2016 11:06

Због њихових лоповлука смијењен је Тихомир Глигориц јер им се супроставио.Замијенице се улоге убрзо.Сада у Управи влада син Будимира Станковица Додиково кумце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

22.03.2016 11:25

Није истина,а ПДП лазе као у много слуцајева до сада...документујте то сто писете....Глигориц је олиције криминала и корупције....

ОДГОВОРИТЕ
Name

знам те

22.03.2016 11:38

Цути ти Додикова под.узна муво олицена у опскурним ликовима Ацо, Мирко,Миладин, Драган Станковиц итд.има вас ....Ускоро це истрага о криминалу Милиса Комљеновица па цете онда видјети ви Додикови ботови.

Name

за Перицу

22.03.2016 11:42

Не пролази вам та васа прица.Додик је олицење криминала и корупције заједно са Будом цини удрузени злоцинацки подухват.Ускоро хапсана.Бице бијезаније и запомагања бас таквих полтрона.

Name

Петар

22.03.2016 11:29

Ради се о 392 дунума ту је и онај папак посланик Митровиц коме је Будо продао тудју земљу за градњу пумпе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правобраниластво

22.03.2016 11:32

Сада це тузбу Града БЛ да среди Мирко Стојциновиц полтрон Буде Станковица кога је он поставио за замјеника јавног правобраниластва у БЛ.Тај Стојциновиц из Добоја воли некретнине и брзо се уталио са Будом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамота

22.03.2016 11:40

Боже сачувај, ништа друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

полицајац

22.03.2016 11:48

За Глигорица је све зиво истразено по налогу министара Јовицица, Лукава, дир. Васица, нац.Костресевица,Цубрија,Буде, Миодрага Бајица, Младена Митровуца и наравно Додика.И ниста ид криминала нисмо могли пронаци па је специјално тузиластво Бајиц и Митровиц са криминалцима из Гедетске управе монтирало процес за несавјестан рад Глигорицу који је цист.То вам је зива истина из прве руке.Доци це убрзо дан када цемо ово моци и јавно реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Образ

22.03.2016 11:50

Свака цаст ПДП-у и Глигорицу ово сви знамо али је требало све ово озваницити.Респект!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алаала

22.03.2016 12:30

Додика и његове кумове докрајцице алавост невидјених размјера у највецој пљацки споственог народа.Ста им вриједи ето Будо банкротирао о цему је и Васковиц недавно писао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

22.03.2016 12:31

Једно знам, Александар Деуриц ради у Бања Луци у РУГИП. Само не могу да схватим да има толику плату да је у задњих пет година купио два стана у Београду, један у Бања Луци, (у Хан Пијеску гдје живи има свој стан), Два џипамарке ауди и волво, син студент такође џипа. Стварно би добро било радити у тој геодестској, плате су екстра, види се по капиталу Деурица. Ово је жива истина јер га знам лично....

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

22.03.2016 12:43

Мозере прицати ста хоцете, а тамо се гради. Ово је све супља прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгиса М.

22.03.2016 12:46

Ево Комљеновица са Будом Станковицем у муци су големој брини за свог сефа Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ос

22.03.2016 12:53

Иза свега стоји Милорад Додик. Он је шеф свим тим својим кумовима. Не знам шта тужилаштво БиХ и СИПА чекају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.03.2016 15:35

Питај ОХР и ММФ шта се чека...изгледа да је Миле њихов чо'ек.

Name

Никола

22.03.2016 12:59

Ја Вас питам како може имати већа права од мене ко је на превару покупио потписе и фалсификова друге папире да у згради добије простор за градњу који није ништа плаћен а о порезу да не говорим.. Стан сам платио 1975 године тадашних. Знам да сам требао размијенути 70000 ДМ у динаре да платима тај стан. Како год се прерачунају и упореде вриједности према цијени других роба то је најмање 300 000 садашњих КМ за 100,7 квадраних метара. Цијена ових станова је тада била превисока јер смо имали сервис од стране задруге. Да се знало да ћемо остати без тога сервиса незнам ко би куповао ове станове, јер би се могло предпоставити да ће стање измаћи контроли. Могли смо знати да нисмо анђели. Све је функцинисало како треба док је било по контролом Скупштине задругара. Сви ми смо појединачно имали уговоре са Стамбеном задругом у којој су била прецизно дефинаисана наша права и обавезе. Незамисливо је било ометање приступа инфопрмацији о стању на рачуну приходима и расходима за све то се могао провјерити извор информације док смо сарђивали са задругом. Осим тога имали смо и неке повољности. Били смо ослобођени пореза на материјал за текуће одржавање. Када смо уредно сарађивали са Стамбеном задругом могли смо добити бесплатно стручне препоруке о изођењу радова на згради. Било је могућности да се користи капацитет солидне организованости. Било је покушаја да се врше сумљиве преправке на згради и док смо сарађивали са задругом али то није тада могло проћи. У рату је (виша сила) та сарадња прекинута обостраном кривицом. Око укњижбе станова и задруга је направила пропуст. Ми смо станове купили по купроданим уговорима а у рјешењима о укнижби нам је подмукло написано да смо их откуили као дас у ти станови добијени по некој симболичној цијену. Дакле намијерно или ненамијерна нама подметунуто је што не стоји, то је чињеница. За то зна и инспекција и полиција ако то није организовани криминал онда шта јесте и ко се бори против тога.ђ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ОС

22.03.2016 13:07

Вероватно,да га ти ухапсиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симке

22.03.2016 13:11

Ма људи треба скинути капу и поклонити се Градоначелнику што је истрајао у томе па аутобуска станица да није било госп.Гаврановића то би била завршена прича свака част у савјесном раду

ОДГОВОРИТЕ
Name

овиЗнају

22.03.2016 15:21

Ви знате. Цим сте преузели Агенцију за лијекове, постали сте најгори.Ви кадрови ПДП-а. Ко хоце мозе да види на сајту агенције, како се канцеларијски материјал набавља, распарца се на висе директних уговора, како би се избјегао тендер. Стqа оцекивати кад на целу агенцијеније ни досао цовјек на основу конкурса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

инспектор гео

22.03.2016 16:32

Та земља је Додикова, а не кума Станка.Све је то Деура из РУГИПП одрадио што и сада ради са ГУЗОВАЧОМ,дир. Деура и Ћана још РУГИП-ом ара.Они "сахранише" Глигора Богослова, Ковачевића и сад је на реду Гузовача...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гео

22.03.2016 17:02

Сада се истражује имовина кадровика Геоуправе; Гузоваче, Деуре,Мишка,Станка-млађег,Баје, Ћане и др.због:Кредита Светске банке,Сретстава од Закона о финансирању послова премјера, накнада за услуге, не извршавање годишњих планова/фалсификовања извештаја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

шумар

22.03.2016 17:17

Авиопремером Хан Пјесака Деурић је укњжио стотине дунума државне шуме на дјецу и жену са по 1/5!?, у сарадњи са шумарима и Комисијама.Сада креће истрага Комисија,шумара и надзора који су то одрадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гузоваца

23.03.2016 13:26

Ниста ја висе не потписујем.Дао сам овласцење Деурицу.Станковицу, Бабицки, дјокановицу и др. па нела се они брину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опозиција

23.03.2016 14:21

Вратицемо ми Глигорица па нека растјерује багру и хапси.Ста они њему раде на правди Бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

23.03.2016 14:28

Ухапсити директора Ханеса он је кукавица и све це пропјевати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сила

23.03.2016 14:29

Додик на том земљисту це да гради највеци трзни центар на балкану.

ОДГОВОРИТЕ