Радници су због плата тужили 130 фирми

Радници у Републици Српској поднели су око 130 кривичних пријава против послодаваца због тога што им редовно не исплаћују плате и не уплаћују доприносе.

Република Српска 22.03.2016 | 07:41
Радници су због плата тужили 130 фирми

Ова бројка је, нажалост, много већа јер ових 130 пријава су поднели синдикати и радници који су чланови Савеза синдиката Републике Српске, а постоје и пријаве радника против послодаваца који нису чланови Савеза синдиката Републике Српске, тако да је овај број знатно већи, потврђено је “Новостима” у овој институцији.

Оно што је заједничко за све пријаве према послодавцима у Српској је да нема ниједне осуђујуће пресуде пред судовима у Српској и примера да је неко од послодаваца отишао у затвор јер није исплаћивао плату радницима.

Према Кривичном закону Републике Српске послодавцу који није пет месеци исплатио плату радницима прети казна затвора до пет година!

Предраг Јоргић, председник синдиката фирме “Трудбеник”, каже да су радници још пре три године поднели кривичну пријаву против послодавца јер им је у том тренутку дуговао шест плата. Он за “Новости” наводи да ни после три године нема никаквог одговора из Суда у Добоју о кривичној пријави 200 радника ове фирме.

"Распитивали смо се за пријаву и одговор је увек исти. Обиман је предмет и радимо на њему. Мислим да се само ради о завлачењу радника јер ако за три године нису успели да заврше предмет, онда га никада и неће завршити. Наш предмет је дефинитивно склоњен у ладицу и купи прашину. Од те 2013. године па до данас агонија нашег предузећа се наставила и сада имамо дуг од 23 плате, а нико за то неће да одговара", истиче Јоргић.

Ранка Мишић, председница Савеза синдиката Српске, каже за “Новости” да је срамота да нико у Српској, ниједан послодавац, није одговарао за пљачку радника, а има на стотине примера.

"Укупна дуговања послодаваца према радницима по свим основама које закон предвиђа износе више од 1,5 милијарди КМ. Толико новца су послодавци опљачкали од радника. То је скоро један буџет Републике Српска, а казни нема", истиче Мишићева.

Она додаје да је власт у Српској преко овог примера показала да је законито пљачкати раднике и не уплаћивати плате, али и доприносе и тако можете пљачкати и буџет Републике Српску.

С друге стране, послодавци кажу за “Новости” да је читава ситуација око кривичних пријава против послодаваца због неисплаћивања плата “мртво слово на папиру”.

Драгутин Шкребић, председник Уније удружења послодаваца Републике Српске, каже да овде није питање закона већ институција и органа Републике Српске које прате не уплаћивање плата и доприноса за раднике.

БРОЈКЕ

* 1-5 година затвора казна за дужнике

* 23 плате нису примили радници “Трудбеника”

* 1,5 милијарди дуговања послодаваца

ПОСЛОДАВЦИ: ПОРЕЗНИЦИ НЕКА РЕАГУЈУ

"Пореска управа Републике Српске мора одмах да реагује чим види у својим регистрима да неки послодавац није уплатио плату и доприносе за радника један месец. Одмах се мора реаговати и то сасећи у корену и тржаити да послодавац измири своје обавезе. Све док таква контрола не буде на терену, имаћемо, нажалост, послодавце који месецима не уплаћују плате и доприносе", каже Шкребић и додаје да само у Српкој имамо ситуација да радници раде, а не добијау плату или да ништа не раде, а плаћени су.

ПРИТИСАК

"Имамо информације са терена да радници трпе и притисак од послодаваца уколико их туже. Такође послодавци су привилеговани пред правосуђем и њима се гледа кроз прсте јер они имају и новац и политичку заштиту иза себе" каже Мишићева.

Извор: Вечерње новости

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Василије

22.03.2016 07:03

И шта сад. Ниста. Смијешни сте, а ти Мисицка посебно. Адвокати узимају паре а закони се не постују

ОДГОВОРИТЕ
Name

требиње

22.03.2016 07:05

Казе милорад има посла само неце нико да ради!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.03.2016 07:28

1- Закон важи за све. 2- Додик и екипа су увијек у праву. 3- У случају недоумица погледати члан 2.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

22.03.2016 09:32

БРАВО !!!

Name

кумиц

22.03.2016 07:38

Док ово цитам питам се дали је неко од водицих цуо иста о "економској сколи" или ста це ти људи на тим радним мјестима и то тако дуго? Они би требали дигнути руке од тога ако нема ресења. То је опет потврда да ми немаамо способних људи нити производа.Ја сам се стотину пута увјерио да они сто су били или радили на мојој јадној куци нису способни низасто без обзира о коме се занимању ради. Много се морало радити и висе пута али залосно јер они незнају ни да се стиде ни да признају да им то не иде. Ста је тек кад се њих висе састану у једној Фирми?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

22.03.2016 07:55

КАЖЕТЕ НЕМА ОДГОВОРА СУДА НА КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ - ТО НИЈЕ ТАЧНО...!!! НЕ БРАНИМ СУДИЈЕ, АЛИ КРИВИ СУ ТУЖИОЦИ ОКРУЖНИХ СУДОВА, ЈЕР НЕ ПОДИЖУ ОПТУЖНИЦЕ. КРИВИЧНА ДЈЕЛА СУ ЈАСНА И ЛАКО ДОКАЗИВА, А ЗАШТО ТО НЕ РАДЕ, ПА ПИТАЈТЕ ЊИХОВЕ ШЕФОВЕ, КОЈИ СУ ГУРНУЛИ ГЛАВУ У ПЈЕСАК, ЈЕР СЕ БОЈЕ ГЛАВНОГ ШЕФА. ДА ОНИ РАДЕ СВОЈ ПОСАО, ДО САДА БИ ВЕЋИНА ДИРЕКТОРА ЈАВНИХ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА БИЛА НА РОБИЈИ И ТО ОД СТАНЕТИЋА, ДИРЕКТОРА УКЦ РС БАЊА ЛУКА, ПА ДО ДИРЕКТОРА БОЛНИЦЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ И ВЕЋИНЕ ДИРЕКОТРА ДОМОВА ЗДРАВЉА... А ПОШТЕНИ ПРИВАТНИ ПОСЛОДАВЦИ ПЛАЋАЈУ СВЕ, ЈЕР ЈЕ ПОРЕСКА ЗА ЊИХ ПРАВА ПОРЕСКА... АЛИ ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА, ЈАВНЕ УСТАНОВЕ, ГРАДСКИ, ОПШТИНСКИ И РЕПУБЛИЧКИ ОРГАНИ, АГЕНЦИЈЕ И ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ЊИХ НЕМА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ, ЈЕР СВИ СУ ОНИ ЈЕДНОСТАВНО НА ВЛАСТИ !!! И ОВО ЈЕ КОРУПЦИЈА, АЛИ СЕ ТО НЕ СМИЈЕ РЕЋИ...

ОДГОВОРИТЕ