Објављивање пописа само у Српској је додворавање бирачима

Шеф Клуба СДС у Представничком дому Парламента БиХ Александра Пандуревић је поручила да је у интересу Владе Републике Српске да договор о механизму координације буде постигнут у понедјељак, када је у посјети БиХ комесар за европску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Босна и Херцеговина 21.03.2016 | 11:50
Објављивање пописа само у Српској је додворавање бирачима

Да ли ће ставови коначно бити усаглашени, питање је за премијерку Републике Српске Жељку Цвијановић, истакла је Пандуревић.

Према њеним ријечима, Савјет министара БиХ увијек је било и сада је спремно за постизање договора о овом питању, али Влада Републике Српске се у одређеном периоду понашала као да је то нешто што се ње апсолутно не тиче.

"Сада су се сјетили да би ипак требало да разговарају и установљено је да су, у суштини, имали само техничке примједбе", казала је Пандуревић гостујући у Дневнику ТВ1.

Након што је БиХ предала апликацију за чланство у ЕУ, Влада Републике Српске одбацила је усвојени механизам координације.

Пандуревић сматра да је то посљедица политизације, али и нерада премијерке Цвијановић.

Наиме, тврди да су и предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Цвијановић знали све о томе како је механизам усвојен.

"На састанку ентитетских премијера и предсједавајућег Савјета министара БиХ у Бањалуци наводно се разговарало о ММФ-у, а уствари ријечи је било о механизму координације. Цвијановћ је рекла да у принципу нема примједби, али да јој се то достави и писаним путем. Звиздић је у складу са договором 3. фебруара послао писани документ, у којем је затражио од Владе Републике Српске да му прије предаје апликације достави све своје примједбе. Из Владе Републике Српске није стигла ниједна примједба. Тек када је апликација предата, Цвијановнић се сјетила да није урадила свој посао и почела је да галами", појаснила је Пандуревић.

Осврнула се и на објављивање резултата пописа становништва, односно на то како је и зашто једно техничко питање постало првокласно политичко.

"Вјерујте да ни мени није јасно како је то могуће. У БиХ, очигледно, постоје усијане главе које питања статистике, струке и науке претворе у политичка. Ако ме питате зашто, ја вам ни ту не знам одговор. Устав јасно каже да су овдје конститутивна три народа, без обзира на бројеве који би се појавили. Шта се ту дешава, мени није јасно. Не знам зашто тај посао није завршен, односно да ли ће бити завршен до 1. јула", казала је она.

Поручује да је Закон о попису становништва јасан, односно да је јасно дефинисано ко су људи представљају и који улазе у збир сталног становништва у БиХ.

"Довољно је прочитати чланове 2. и 7. тог закона и имплементирати их. Ко то неће или не жели, ја то стварно не знам", додала је она.

На питање шта би значило да ентитетске статистичке агенција објаве резултате пописа по методама које одаберу, Пандуревић одговара да то не би значило ништа.

"Закон каже да резултате пописа становништва објављују Агенција за статистику БиХ и ентитетски заводи за статистику. Да бисмо имали релевантне резултате пописа, они морају бити плод консензуса и заједничког рада ове три агенције. Да бисмо били дио свјетске статистике, морамо имати резултате пописа на нивоу БиХ, да бисмо учествовали у међународним развојним пројектима, морамо имати резултате пописа за читаву земљу. То што ће неко објавити резултате пописа само на нивоу једног ентитета може представљати само додворавање бирачима, али нема никаквих конкретних резултата по томе", прецизирала је.

Коментаришући рад Савјета министара БиХ, скоро годину дана након формирања, казала је како је овај сазив унио сасвим нову атмосферу.

"Међусобно се поштују и труде да из Савјета министара изађу рјешења која су прихватљива за све. Тамо се ни предсједавајући Звиздић не додворава својим бирачима као велики Бошњак, предлажући или афирмишући неке законе који су неком другом проблематични, нити то ради министар Мирко Шаровић, изигравајући неког великог Србина и тако даље. Умјесто тога, заједно раде и траже рјешења која су прихватљива и добра за све", сматра Пандуревић.

С тим у вези, подсјетила је и на сукобе у претходним сазивима Савјета министара БиХ.

"Сјетите се колико је било међусобних проблема у Савјету министара када је предсједавајући био Аднан Терзић, те варница које су сјевале између њега и тадашњег министра иностраних послова Младена Иванића. Сјетите се Вијећа министара у којем је сједио Никола Шпирић и његових односа са тадашњим министром Алкалајем и представа које су правили за јавност. Сјетите се и прошлог сазива и сукоба које су сијали СНСД и СДП. Актуелни сазив Савјета министара је показао да је у овој земљи могуће тражити рјешења која су у интересу свих. Нико не глуми, али су показали да су велики и Срби и Бошњаци и Хрвати јер имају резултате рада који доносе добро свим народима", констатовала је она.

Неизбјежна тема свакако је однос позиције и опозиције у Српској. Милорад Додик и прича о издајницима, те констатације да Савез за промјене није легитиман да представља Србе.

"Додик говори свашта. На све те крилатице које он избацује, ја се само могу насмијати", истакла је Пандуревић.

Оштро је критиковала и континуирану десетогодишњу владавину СНСД-а у Републици Српској, на челу са Милорадом Додиком.

"Резултат тога је исељених 20.000 младих људи, као и дефицити. Резултат тога је и чињеница да почињу каснити плате буџетских корисника, као и уништене болнице, нехумани услови у болници Касиндол. Чиме Додик може да се похвали? Апсолуно ничим. У таквој ситуацији, он покушава да дискредитује своје политичке ривале и критичаре", нагласила је Пандуревић.

Додикове критике упућене представницима опозције, тврди, допиру искључиво до његових најватернијих присталица, до људи који су фасцинирани његовим ликом и дјелом. Остале грађане у Српској брину егзистенцијални проблеми.

"Људи немају посла, огорчени су када виде бахатост и криминал поред себе, а са друге стране, немају елементарне услове за живот након толико година од рата. Није нормално да се једно друштво економски не опорави за овако дуг период. То је оно што заиста оптерећује становништво у Српској", казала је Пандуревић.

Коментаришући бројне отворене афере са којима се повезује СНСД, она је казала да је опозиција у Српској указала на проблеме, предала кривичне пријаве, а остатак је на истражним и правосудним органима.

Говорећи о предстојећим локалним изборима, потврдила је да ће Савез за промјене ићи у блоку и имати заједничке кандидате.

Осврнула се и на интензивно формирање нових политичких странака у Српској, па и на Изворни СДС.

"Ти људи су у једном времену урадили добре политичке ствари. Међутим, овдје генерално постоји проблем да неки људи схвате да постоји врјеме када треба да дођу неки млађи и да се они повуку. Међутим, неки од њим мисле да доживотно треба да буду посланици, функционери, министри. Жао ми је њихове дјеце, која поред њих таквих никада неће доживјети шансу. Неки од њих су били на нашим листама на општим изборима, али су добили врло мали број гласова. Мислим да су бирачи све рекли", прокоментарисала је Пандуревић.

Говорећи о могућности да СНСД и СДС на предстојећим локалним изборима коалирају у ФБиХ, истакла је да лично нема ништа против тога, али да ће коначну одлуку донијети органи странке.

"СДС до сада није имала одборе у ФБиХ. Тренутно је, на инсистирање људи из Мостара, у току формирање градског одбора СДС у Мостару. Мислим да о томе треба да одлуче људи који живе у тим срединама, да виде могу ли заједно", закључила је Пандуревић.

Извор: БН ТВ/ТВ1

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ОО7

21.03.2016 11:04

Зар ни теби није стало до објављивања пописа? До када да се држимо пописа из 1991, а и он није био чист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

21.03.2016 11:30

Моје је мишљење да они који нису разумјели до сада политику и говоре Пандуревицке сад им је јасно.

Name

ммм

21.03.2016 11:45

Ни ти ниси чист!

Name

Зеро

21.03.2016 20:03

Александра је потпуно у праву , објављивање ентитетског пописа ниста неријесава. ЕУ и ММФ хоце дрзавни попис.Треба бити храбар Србин па то реци. Свака јој цаст,она је сад изгубила пар хиљада гласова затуцаних сељобера.

Name

драган

21.03.2016 11:16

Укратко, схватио сам да на нивоу органа БиХ тече мед и млијеко, а да су сви овоземаљски проблеми у Републици Српској. Драга Александа, попис становништва је искључиво математичка радња која се, наравно, користи и у политичке сврхе. Мислим да је јако битно колико нас има и ко смо. Како притисци о упису нерезидентног становништва као резидентног представља политички акт који долази из Сарајева, занима ме да ли сте покушали да са коалиционим партнерима разговарате о томе да се попис врати у математичке оквире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

21.03.2016 12:20

Иако ће резултатима у вези пописаног становништва, са разних аспеката бавити и статистика, ипак не бих рекао да је попис становништва математика. Више то интересује социологе, економисте и сличне надринаучнике а најмање математичаре. С Александром се слажем, Милорадова банда покушава искористити баш све да би заг.внала ситуацију да остану на власти на рачун тензија по свим могућим питањима. Правили су хаос и свихових 10 година тако да могу лакше да пљачкају. У уводјењу нереда су експерти. За 10 година владавине, све су у овом ентитету поставили наопако. Медјутим, дување балоне не може трајати до вијека. Сад ће им балон пукнути. И то у главу!

Name

шш

21.03.2016 13:07

Драгане,СНСД боте !

Name

шш

21.03.2016 13:28

Драгане ,зашто подржавате усташтво у Хрватској?

Name

xx

21.03.2016 11:19

Александра, да ли си свјесна шта причаш. Паметније је да ћутиш до истека мандата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дозови се

21.03.2016 12:14

Ма она да се дозове, она је давно "пукла"

Name

***

21.03.2016 12:45

Александра, Рузо Плава, смусе ти је пуна глава, ниси све рекла сто ти у срцу , спава' ...

Name

ре шш

21.03.2016 13:17

Ћиташ ли ти уопште текст или си само идеолошки идиот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јуу

21.03.2016 13:18

Како су активни СНСД ботови!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОПИС

21.03.2016 13:24

За нормалне попис је предпоставка за будућност а за ненормалне предпоставка за рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУЗИКА

21.03.2016 13:30

ДРАГАНЕ КАЖИ САМО КОЈИ ИНСТРУМЕНТ СВИРАШ!? Т Р У Б У!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

22.03.2016 08:42

Александра нема длаке на језику!

ОДГОВОРИТЕ