Београђанка "оживљава" лутке

Беба која само што не пусти глас, гледа вас право у очи... Ипак, то је само лутка која невероватно личи на право новорођенче.

Занимљивости 21.03.2016 | 08:49
Београђанка "оживљава" лутке

Можда сте некада чули за ову врсту технике, а можда и не. Зове се риборнинг. Оно што је сигурно, јесте да не можете остати равнодушни према уметности која је све актуелнија почетком 21. века. Уметност оживљавања или, популарно, риборнинг, доказује нам колико далеко уметност може да оде. Ирена Петровић је једина Српкиња у свету која се бави овим радом.


- У свету има много жена које се баве овим послом, али истина је да сам ја једина Српкиња која се бави овом техником. Живим дуго у Француској и за кратко време сам изградила име и бренд Ирена Ламинос Долл. Уметност је одувек била главни део мог живота и највећа страст. Ову причу сам започела из чисте радозналости, али хоби и задовољство се преточило у озбиљан посао којим се бавим већ две пуне године. Ове године сам добила и награду за висок стандард уметности - каже Ирена.


Каква је ово уметност, како се реализује, да ли може да се заради?

- Прављење лутки је почело у УСА, а затим се проширило по осталим деловима света. Техника прављења се зове риборнинг, риборн значи оживети. Лутке се купују у деловима, посебно глава, а посебно руке, ноге. И тело које је од текстила. Материјал који се користи за прављење осталих делова лутке је винил. Ти делови лутке се фарбају уљаним генесис фарбама, затим се суше у рерни, да би се потом специјалним танким иглама усађивала коса. На крају се раде сви детаљи које бебе поседују. Од црвенила, вена, капилара па до суве коже. Руке и ноге се пуне специјалним стакленим куглицама да би лутка имала реалну тежину бебе - објашњава Ирена.

Величина лутки је величине од 35 до 55 центиметара.

- За једну лутку потребно и до 80 сати рада, али мени није тешко ништа у вези са овим послом јер сам перфекциониста и уживам у свакој етапи ове уметности - каже Ирена Петровић.


Што се беба реалније одради не би ли подсећала на праву - и цена је већа.

- Лутке продајем по целом свету, а цене се крећу од 650 евра па навише. Купују их сви узрасти, од деце до старијих. Људи највише траже да им лутке урадим по узору на њихову децу када су били бебе - каже Ирена.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар