Зашто су измишљене игрице Солитаире и Миноловац

Ако сте мислили да су старинске игре на компјутеру направљене само зато што су једноставни програми или је неки програмер био опседнут њима, дефинитивно нисте у праву.

Занимљивости 21.03.2016 | 08:46
Зашто су измишљене игрице Солитаире и Миноловац

Најпознатије компјутерске игре, Солитаире и Миноловац, дизајниране су како би људи научили вештине потребне за кориштење компјутера.

Чувени пасијанс се појавио 1990. године како би научио људе како се користи миш. "Мицрософту" су били потребни људи који знају да користе рачунар, који су до тада редовно исписивали команде, навикнути на то да се служе "превуци и пусти" функцијом.

Занимљиво је да је пасијанс успео у томе, па су сати и сати радне продуктивности утрошени на слагање карата.

Миноловац, који је пуштен у оптицај 1992. године, дизајниран је такође како би се корисници зближили са мишем, али овај пут са концептом десног и левог клика. "Мицрософт" је желео да ове акције постану нагонске, а успео је у томе да се то заиста догоди док су се људи забављали.

2012. године "Мицрософт" је пустио у оптицај Wиндоwс 8 без ових класичних игара, иако су их корисници могли скинути бесплатно са интернета. Наиме, главни циљ ове две игре је остварен, па су "Wиндоwс"-и изашли на тржиште без њих.

Али изгледа да су схватили колику су грешку учинили, јер су их вратили у склопу Wиндоwс 10 (постоји теорија да пасијанс овај пут треба да научи људе како да користе Wиндоwс Сторе).

Нажалост, "Мицрософт" је наставио традицију осмице, да игра долази у комплету са огласима, па ако желите да играте пасијанс без реклама (а нисте склони илегалном скидању игара), мораћете да платите 1.49 долара за такву верзију.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар