Принц Чарлс: Хоћу одмах да купим ћилим?

Британски престолонаследник током посете изложби у Новом Саду затражио је да одмах купи стапарски ћилим.

Србија 18.03.2016 | 12:10
Принц Чарлс: Хоћу одмах да купим ћилим?

Традиционалне рукотворине из Србије и жене које чувају старе технике импресионирале су принца Чарлса и војвоткињу Камилу, а британски престолонаследник током посете изложби у Новом Саду затражио је да одмах купи стапарски ћилим.

Председница удружења Етно-мрежа Виолета Јовановић, која је с представницима Амбасаде Аустралије била домаћин принчевском пару на изложби, каже да су гости из Британије приликом обиласка штандова рекли да овако квалитетне производе од пустоване вуне какве има Етно-мрежа готово нигде нису видели. Такође, посебно су се интересовали за рукотворине у техници ткања попут стапарског и пиротског ћилима, као и за плетене књажевачке двопређне чарапе.

"Принц је желео да купи ћилим и био је изненађен што ни у Београду нема етно-галерије где могу да се купе рукотворине и традиционални производи са географском ознаком и именом порекла што би створило извор прихода за бројне породице и незапослене жене из свих крајева Србије", истиче Јовановић.

Принц и војвоткиња су се руковали са сваком од присутних чланица Етно-мреже и разговарали о традиционалним техникама интересујући се за време које је потребно да се израде пешкири у златовезу који су некада заједно с ћилимом имали посебну улогу приликом крунисања владара. Војвоткиња се интересовала за нецану чипку и видело се да препознаје да је за ове рафиниране комаде потребно десетине сати посвећеног рада руком.

Краљевски пар је препознао предности које ангажовање кроз Етно-мрежу нуди незапосленим женама да остваре извор прихода и ускладе своје радно време с другим обавезама у домаћинству. Принц се у разговору посебно захвалио женама из Етно-мреже које, како је рекао, “обављају важан државни посао чувара културног наслеђа и националног идентитета” и охрабрио их да ова знања пренесу новим генерацијама.

Принцу Чарлсу Етно-мрежа је поклонила азбуку у златовезу, а војвоткињи традиционални српски пешкир са мотивом манастира Хиландара, чији духовни значај принц посебно препознаје.

Производња рукотворина је перспективна грана која уз минимална улагања може да обезбеди запослење и извор прихода за преко хиљаду жена из свих крајева Србије и допринесе промени имиџа земље. Према подацима Еуростата (статистичке канцеларије Европске уније), израда рукотворина чини други извор прихода за пољопривредна газдинства након примарне пољопривреде.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар