Приватни факултети против Владе Српске

Ако народни посланици наредних дана усвоје Стратегију развоја образовања Републике Српске за период 2016-2021, то ће бити увод у укидање студија медицине, права и педагогије на приватним факултетима.

Република Српска 17.03.2016 | 08:07
Приватни факултети против Владе Српске

Огорчени оваквом могућношћу представници универзитета који нису у власништву државе најављују борбу пред Уставним судом Републике Српске, а намеравају и да иду на суд у Стразбуру.

С друге стране, у Министарству просвете Републике Српске им одговарају да је одлука донета јер је процењено да кадрова са овим занимањима већ има много на Заводу за запошљавање Републике Српске. Наводе се и конкретни подаци - тренутно на посао чека 1.598 дипломираних правника, 764 професора разредне наставе, 679 здравстених радника и 291 васпитач.

Према подацима Министарства, узимајући у обзир колико је сада студената завршних година на овим студијским програмима, тај број ће следеће године бити двоструко већи. То је и кључни разлог због којег се мора умањити број академаца ове струке која излази са факултета.

Радован Клинцов, власник и директор Универзитета за пословне студије у Бањалуци каже за "Новости" да је намера да се овом стратегијом униште приватни факултети у Српској.

"Уложили смо огроман новац како бисмо направили приватне факултете који су добили међународне акредитације и наше дипломе су признате у свету. Имамо квалитетну наставу, а сада нам доносе забране за школовање студената" истиче Клинцов.

Он каже да ако стратегија буде усвојена онда ће студенти из Српске одлазити у Травник, Сарајево и Тузлу да студирају приватно педагогију, право и медицину и носиће новац из Српске у Федерацију БиХ.

"Основали смо и удружење које ће се борити за наша права. Стратегија је лоша и треба је мењати. Спремни смо на разговоре, али као равноправни чланови, а не да нас маргинализују из Владе Републике Српске. Очигледно постоји намера да се уништавају приватни факултети у Српској у корист државних" истиче Клинцов.

Он је додао да су представници приватних Универзитета покушали да укажу на лошу стратегију, али да су сви њихови предлози одбијени.

Ипак, у ресорном министарству одговарају да предлагач стратегије није добио никакве примедбе приватних високошколских установа, нити Ректорске конференције на ову одредбу док је документ био у форми нацрта.

"Радна група која је радила стратегију образовања, на основу анализе стања у области високог образовања, предложила је да се на приватним високошколским установама, у тренутној фази, не изводе студијски програми из области медицинских, правних и педагошких наука. Реч је о занимањима која се у Републици Српској, углавном, запошљавају у јавном сектору, односно реч је о делатностима која су од посебног интереса за Републику Српску", појашњавају у ресорном министарству.

У овој институцији напомињу да је у Нацрту стратегије била остављена могућност да се само изузетно на приватним високошколским установама студенти образују за ова занимања, али је примедба народних посланика била да је немогуће одредити ко ће ценити појам "само изузетно", нити на основу којих критеријума, па је приликом припреме предлога стратегије, та примедба парламентараца прихваћена.

У Министарству кажу да се новом стратегијом образовања не доводе се у питање компетенције које су особе стекла на студијским програмима из области правних, медицинских и педагошких наука и оних који тренутно студирају неки од ових програма.

БРОЈ

У Републици Српској постоје два државна Универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, који у свом саставу имају по 17 факултета. С друге стране на подручју Републике Српске регистровано је 19 приватних високошколских установа.

СКУПШТИНА

Стратегија развоја образовања Српске за период 2016-2021 ових је дана пред народним посланицима. Уколико се усвоји онда следи рад и на Закону о високом образовању а део тог закона ће бити и поменута стратегија.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Богоје

17.03.2016 08:03

Имају купљене дипломе а знање равно нули а у свим људским пословима првенство припада мудрости и ЗНАЊУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синергија

17.03.2016 09:12

Ако мере да се овај не усвоји, даво сам толике паре.

Name

Т

17.03.2016 10:21

Само су приватне купљене, покрадене, корумпиране, терористичке дипоме а државне су светитељске, недостижне, лице правде и правичности и поред тога приватне дипломе цјењеније од државних. Сви запослени а са државним јаучу по порталима, па боље онда на приватни фаx ићи и одмах добијам посао

Name

ре Т

17.03.2016 14:36

Свака ти је на мјесту,бас тако

Name

исправно

17.03.2016 08:18

Једини паметан потез ове владе, сви знају да се на приватним факултетима не мозе пасти, али мора се уплатити на вријеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска

17.03.2016 09:34

Акао и на државним мамлазе један, твој Шпирић је тјерао професоре са радних мјеста да његов син може проћи црвени кмеру па те ја питам дје је корупција и криминал?!

Name

Миленко

17.03.2016 14:46

Причаш глупости, непровјерене информције пласираш и завитлаваш јавност. 2000. сам дипломирао на приједорској ВПШ. Два пута сам пао на статистици, једном на математици и једном на економици. Све док нисам потпуно овладао материјом нисам могао положити ни један испит. Касније сам разговарао са дипломцима са економије на државном и увидјео њихово скромно знање из неких области.

Name

Јуче

17.03.2016 08:39

Слушам изјаву неког посланика поводом стања у образовању, гдје он каже како имамо велики број незапослених људи са факултетском дипломом, небитно да ли су дипломирани на државном или приватном факултету. Па бих рекао уваженом посланику да није баш небитно на ком факултету су дипломирали, посебно није небитно за нас који своју диплому нисмо купили на неком од сега-мега, Доситеј, Аполон, Аперион, ... факултету. Чујем људе чија дјеца за који мјесец треба да се одлуче који факултет да упишу, гдје кажу да они нису способни да заврше државни факултет, па ће зато уписати приватни. Ако нећеш да учиш или ниси способан да завршиш факултет ти диплому купиш на неком од приватних факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

17.03.2016 08:51

Треба позатварати све факултете и приватне и државне. И једни и други су жабокречина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

високо образовање

17.03.2016 08:54

Стратегију развоја ће можда радити "стручњаци" који су завршили приватне факултете ! Нека наведу имена тих стручњака, као и које факултете су и гдје завршили. Стратегија образовања захтијева дуг и студиозан рад. Тај посао се НЕ МОЖЕ обавити за неколико мјесеци. Досадашња законодавна пракса у области образовања показала је површан приступ рјешавању ове проблематике.У нашим министарствима сједе и "раде" особе врло сумњиве (не) стручности.Наш образовни систем , почевши од основног образовања, па надаље је катастрофалан. Наше високообразовне установе ( мислим на земље бивше Југославије) нису се нашле на листи најпрестижнијих универзитета у Европи. Наравно, први на листи су универзитети из Велике Британије, па Швајцарска, Њемачка, Аустрија, Холандија ... Београд, Загреб, Љубљана, а БиХ поготово нису ни на видику. То нам говори да се на овим просторима шарлатански приступа образовним реформама. Гомилају се непотребни кадрови ( да ли да уопште помињем менаџмент ?) који чаме , тако полустручни на евиденцији завода за запошљавањ. Многи су преко ноћи стицали висока академска звања, а нарочито особе које нису способне да изговоре просто- проширену реченицу. Такви постају декани, ректори, универзитетски професори... Дакле,све ово је ужас коме се мора стати на крај. У овим околностима, не видим нити вољу, нити способност људи који сједе у разним министарствима, а који су предлагачи закона, да се било која област нормативно уреди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојана

17.03.2016 09:14

Браво за коментар, истомисљеник сам... Позз

Name

Бг

17.03.2016 09:20

Постовани, београдски универзитет је медју првих 400 на сангајској листи, која је мјеродавна за медјународно оцјењивање универзитета, а остали из регије нису ни близу те листе

Name

Источно Сарајево

17.03.2016 08:55

Нећу коментарисати Медицину али Педагошки факултет хоћу.Довољно је погледати педагоге, психологе и учитеље са Паљанског факултета, државног факултета ,који су прошетали кроз факултет без елементарних знања.Жене су рађале двоје, троје дјеце у току четворогодишњег студирања,што значи да нису могле присуствовати предавањима . Замислите колико су могле учити са двије, три мале бебе?А тек кад се запосле у школама види се какви су стручњаци.Част изузецима којих има свагдје.Нисам за то да се купују дипломе, а купују се и на приватним и на државним факултетима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

17.03.2016 14:39

Тако је

Name

маса

17.03.2016 14:52

Одлицан коментар

Name

Требало би

17.03.2016 08:58

Дај Бозе да укину! Знам све како заврсавају ови са приватних факултета, нити бих дао да ме неко од њих леци нити да ме брани на суду. На крају крајева оцигледно је засто људи бирају приватне факултете а не дрзавне и сто је најзалосније дрзава им даје јос стипендије ако имају добар просек и самим тим понизавају ову децу сто се пате на дрзавним факултетима а и дрзава тако улазе у образовање људи који на крају појма немају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

17.03.2016 09:02

Једноставно, немојте запослити ниједну особу која је донијела тоалет папир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

17.03.2016 09:03

Шта ће снсд-ови кадрови кад им ДНС-ов министар укине приватне факултете, нису џабе њихови посланици били најактивнији у расправи око Стратегије! Једнаа од ријетких паметних иницијатива од постојања овога Министарства!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економиста

17.03.2016 09:07

Дипломе се данас купују више на државним него на приватним факултетима. Држава треба само да појача контроли државних, а исто тако и приватних факултета. Има стручњака и са државних и са приватних факултета и то не треба генерализовати. Заиста ко мисли да је лакше завршити приватни од државног или обрнуто је апсолутна будала. Генерално у нашој држави је све труло, па тако и образовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доситеј

17.03.2016 09:36

Ја килоко је код нас будала. Невјероватно.

Name

бн11

17.03.2016 09:27

Под хитно укинути приватне факултете, највеце зло које нас је задесило, јер "производе" огроман број "струцњака" ције је знање равно НУЛИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

због плата

17.03.2016 10:26

Требало би се направити провјера диплома, многи који су на буџету купили су дипломе на приватним факултетима, домови здравља су пуни таквих само због плате. то у ниједној нормалној држави нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

17.03.2016 14:48

Сасвим исправно.

ОДГОВОРИТЕ