Мајци монструму шест година затвора!

Покрајински суд у њемачком граду Халеу осудио је Кристину Сигнер (59) на шест година затвора због запостављања своје кћерке Бетине (22), која је њеном кривицом пуних осам година држана у ропству на подручју Калесије!

Свијет 17.03.2016 | 07:33
Мајци монструму шест година затвора!

Осим затворске казне, Кристина Сигнер је, према пресуди овог суда, дужна да исплати Бетини укупно 75.000 евра одштете због психичког и физичког бола кроз који је прошла. У образложењу пресуде се наводи да је током суђења несумњиво доказано да је Кристина Сигнер послала своју кћерку Бетину у БиХ, гдје је пуних осам година била заточена на једном имању у засеоку Каравласи, недалеко од Калесије. Тамо су је, како се наводи у пресуди, мучили и злостављали пуних осам година.

Стравично свједочење

"То је било страшно, нехумано мучење у босанским планинама, а мајка није учинила ништа да помогне кћерки" наводи се у пресуди.

Како су јавили њемачки медији, суђење Кристини Сигнер трајало је мање од мјесец дана. Одмах на почетку суђења, свој исказ у својству свједока дала је и Бетина, која је до детаља испричала кроз какве је све тортуре и вишегодишња злостављања прошла у Калесији. Она је, између осталог, казала да је тјерана на тешки физички рад и да су је хранили животињском храном. Испричала је и да је трпјела свакодневно батинање и да је њена мајка била свјесна тортуре кроз коју пролази, али јој није помогла. Управо то свједочење било је кључно приликом одмјеравања казне оптуженој мајци. Њемачки медији наводе и да је веома упитно да ли ће Бетина икада наплатити одштету, будући да је њена мајка незапослена и да живи од социјалне помоћи.

Подсјећамо, јавност је за случај Бетине Сигнер сазнала у мају 2012. године, када је Ћазим Сеад Макалић из села Гојчин код Калесије обавијестио полицију да се у кући Миленка и Славојке Маринковић налази дјевојка коју третирају као робињу. Јавност је ускоро остала запрепашћена када је објелодањено да је ријеч о Њемици, која је у кућу Маринковића доведена 2004. године са свега 12 година, и то након што се њена мајка Кристина удала за Миленка, иако је он већ био у браку са Славојком.

Након мајчине удаје, Бетина постаје робиња породици Маринковић и све док је полиција није одвела са њиховог имања морала је радити тешке физичке послове, трпјети батине и понижења, а злостављачи су је одржавали у животу храном за животиње и старим хљебом. Бетинина мајка је најмање два пута годишње посјећивала кћерку у заточеништву у Калесији, али није учинила ништа да је ослободи.

Страх од одмазде

Када је стравични случај откривен, полиција је ухапсила брачни пар Миленка и Славојку Маринковић, док је Кристина Сигнер ухапшена на аеродрому у Њемачкој, након депортације из БиХ. Бетина је једно вријеме провела у сигурним кућама на подручју Тузланског кантона, након чега се вратила у Њемачку код оца Алфреда и старије сестре Анет, који живе у околини Хановера.

У међувремену Миленко Маринковић је признао кривицу и Општински суд у Калесији га је осудио на двије године затвора због противправног лишавања слободе на дужи период и окрутан начин, док је његова супруга Славојка осуђена на 18 мјесеци затвора. Ћазим Сеад Макалић је у међувремену напустио БиХ због, како је рекао, страха од одмазде породице Маринковић. Он је прво затражио азил у Скандинавији, али је одбијен, након чега је отишао на подручје Њемачке. И породица Маринковић је напустила кућу у Каравласима, али је непознато гдје су се одселили.

Дјецу тукла бичем

Бетинин старији полубрат, ког су њемачки медији назвали Ханс, испричао је након њеног ослобађања да је њихова мајка Кристина била тешка алкохоличарка која је своју дјецу стално тукла, због чега су интервенисале и социјалне службе. Ханс је казао да је Бетина најмлађа од деветоро дјеце, које је Кристина родила, те да су и остале његове сестре завршиле у БиХ у ропству, јер их је властита мајка продала. Он је испричао да их је мајка присиљавала да краду храну у продавницама, и да их је свакодневно тукла чак и бичем.

Извор: Пресс

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

блбл

17.03.2016 06:46

Зар то место није у РС а не у БиХ. Ови Њемци стварно не знају географију :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имас га право

17.03.2016 11:01

Да у то село је у Рс а не у Бих... и кад вец форсирас на томе онда написи да су тортуру над том малом сваницом цинили људи муслиманске вјероисповјести!!!

Name

Хелмут

17.03.2016 11:32

Гојчин и Каравлсци су у Федерацији а Ћазим Макалиц је тешки УСТАША . После рата убио је 2 старих Српских повратника Тихомира и Даницу али ништа није одговаро то је закон Федерације кад су у питању Срби.

Name

каравлах

17.03.2016 13:21

Цазим је такодје искориставо свабицу све док није досло до свадје са овом циганијом

ОДГОВОРИТЕ