Она је најопсанија жена на свијету

Више од годину дана је прошло откако је у бегу Хајат Бумедин (28), супруга једног од нападача на редакцију “Шарли Ебдо” и кошер трговину у Паризу, која иначе слови за најтраженију француску терористкињу.

Свијет 16.03.2016 | 22:26
Она је најопсанија жена на свијету

Често је називају и најтраженијом терористкињом на планети и данас једино што се о њој зна јесте да је дан након покоља у Паризу на граничном прелазу Тел Абијад из Турске прешла на територију Сирије који контролише Исламска држава.

Потјерница која је за њом издала француска полиција описује је као “крајње опасну”, а за то има и добре разлоге. Наводно је врхунски истренирана у коришћењу ватреног оружја што је врло опасна комбинација уз такве политичке назоре у складу са којима је, недуго након одласка у Сирију, позирала у једном од запаженијих пропагандних снимака исламске државе.

Рођена као једно од седморо дјеце у породици алжирских корјена, њен се живот распао кад јој је мајка умрла 1994. док је Бумедин имала само шест година. Лутала је од једне до друге хранитељске породице и нигде није успјела превише да се задржи због агресивног понашања.

И тако све до 21. године кад је упознала Амедија Кулибалија, младића који се из младог ситног делинквента претворио у тврдог исламисту у затвору гдје је упознао једног од ал-Каидиних људи за регрутовање управо таквих.

Бумедин се промијенила преко ноћи. Чак је изгубила посао секретарице у једној продавници зато што је инсистирала на томе да увијек носи хиџаб од главе до пете. Полиција их је пратила.

Било им је јасно да се млади пар упетљао у мрежу ал-Каидиних терориста који су их све више радикализовали. И тако све до децембра 2014. кад им се нагло изгубио траг. Накнадно се испоставило да су, док је она преко Мадрида путовала за Турску како би се дочепала Сирије, њен супруг и двојица браће, Куаши, нагло искрцали у Паризу и између 7. и 9. фебруара 2015. направили хаос.

Шериф и Саид Куаши упали су у редакцију “Шарли Ебдо”-а гдје су побили двојицу полицајаца, осам уредника и новинара и још двије особе, прије него што су побјегли. Повод за напад је било то што је сатирички лист жестоко исмијавао Исламску државу којој се група од тројице француских терориста заклела на вјерност.

Истог дана Кулибали је упуцао и ранио једног џогера, да би сљедећег дана убио полицајку на задатку. Из чистог мира, искључиво због изазивања хаоса. Коначно, 9. фебруара он је упао у продавницу у којој је заробио све које је затекао, побивши још четворо, да би га на крају убили полицијски специјалци који су упали.

Браћа су за то вријеме страдала у згради једне компаније у коју су такође упали и држали таоце све док кризу нису ријешили специјалци.

Укупно 17 људи побили су за само три дана, а она која их је пратила током цијелих припрема и заједно са њима тренирала, већ годину дана је у Исламској држави.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дувегија

16.03.2016 21:45

ХАНУМУ ТРЕБА СМИРИТИ, И ЗАДОВОЉИТИ, ПА ДА ВИДИС КАКО ПРАВИ ПИТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дувегија

17.03.2016 01:52

Шта ти знас кога треба задовољити и да прави пите. Н.сери више!