Видео: ''Породични сарадник'' – Новак се захвалио војвоткињи!

У оквиру званичне посете Србији, војвоткињи од Корнвола представљен је пројекат Породични сарадник.

Тенис 17.03.2016 | 10:20
Видео: ''Породични сарадник'' – Новак се захвалио војвоткињи!

Споменути пројекат заједнички спроводе Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, УНИЦЕФ и Новак Ђоковић Фондација.

Циљ овог трогодишњег пројекта је јачање породица у ризику и превенција одвајања деце од њихових породица, а војвоткињу су породице, деца и породични сарадници, стручњаци специјално обучени за пружање помоћи породицама у ризику, дочекали у Центру за заштиту одојчади, деце и омладине који спроводи услугу у Београду.

"Овај пројекат је од изузетне важности за све нас зато што је фокусиран на оснаживање породица, а јака породица је стуб сваког друштва. Деца не могу да имају срећно детињство и да израсту у стабилне личности уколико немају ослонац у породици”, рекао је Ђоковић у својој поруци војвоткињи.

Они су пренели своја позитивна искуства у раду са више од 400 породица и 1000 деце, колико је користило услугу од када се пилотира, и све промене настале у њиховом свакодневном животу. Чланови породица који су користили услугу Породичног сарадника пренели су војвоткињи од Корнвола због чега је она била важна, колико су им напредовали односи са децом, смањиле се брачне и друге кризе, побољшале њихове родитељске вештине, као и здравствени и материјални статус.

Војвоткиња је овом приликом разговарала и са Албертом Лиђијем, глобалним ЦЕО Новак Ђоковић Фондације, Мицхел Саинт-Лот, директором УНИЦЕФ у Србији, и Зораном Милачићем, директором Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Београд.

На почетку посете приказана је видео порука Новака Ђоковића, оснивача Новак Ђоковић Фондације и глобалног амбасадора УНИЦЕФ, у којој је истакао да је данашње присуство војвоткиње од неизмерне важности за скретања пажње јавности и додатног истицања значаја пројекта.

Алберто Лиђи је подвукао да је велика част што је војвоткиња од Корнвола током своје посете Србији изабрала да део времена посвети упознавању са породицама, децом и породичним сарадницима.

"Захваљујући услузи Породични сарадник деца се много мање одвајају из породица и смештају у институције. Многи од њих су истакли доступност и топлину сарадника, као и огромну помоћ у превазилажењу разних ситуација. Они су непроцењива подршка родитељима у правилном васпитању и подизању деце. Данашња посета војвоткиње од Корнвола је охрабрење за све нас који улажемо напоре да се, кроз развијање услуга за породице у ризику, оне ојачају“, подвукао је Лиђи.

Мицхел Саинт-Лот, директор УНИЦЕФ у Србији захвалио је војвоткињи од Корнвола за посету породицама које добијају подршку кроз пројекат Породични сарадник.

"Ова иницијатива је усмерена ка родитељима који желе најбоље својој деци, али су суочени са тешким проблемима. Помажемо им да унапреде родитељске вештине, да се створи сигурно и брижно породично окружење, и да се деца укључе у игру и образовне активности у средини у којој живе. Програм породични сарадник доприноси добробити деце и зато је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одлучно да га интегрише у систем и да услугу финансира кроз национални буџет намењен за социјалну заштиту“, истакао је господин Саинт-Лот.

Војвоткиња од Корнвола је посетила Центар за заштиту одојчади, деце и младих у оквиру посете Србије 16. марта 2016. године. Принц од Велса и Војвоткиња од Корнвола су у посети Србији од 16. до 17. марта 2016. године.

Новак Ђоковић Фондација и УНИЦЕФ су кроз заједничку сарадњу на пројекту "Породични сарадник" подржали Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања са циљем да се заустави смештање деце млађе од три године у установе. Развијена је пилот услуга „Породични сарадник“, и у последње три године, колико траје пројекат, уложено је 750.000 америчких долара који финансира НДЈ Фондација .

Пројекат се спроводи у четири дечија дома који развијају услуге у заједници: у Звечанској у Београду, „Душко Радовић“ у Нишу, Центру за развој „Кнегиња Љубица“ у Крагујевцу и СОС Дечијем селу у Новом Саду.

Породични сарадници пружају услуге и имају подршку стручних тимова у оквиру својих установа. Породице - кориснике услуге - упућују Центри за социјални рад и тако се обезбеђује да они којима је ова услуга најпотребнија имају приступ.

Коментари / 0

Оставите коментар