Исељавање: Нестао град од 80.000 људи

У протекле двије године из Босне и Херцеговине је трбухом за хљебом иселило 80.000 људи, подаци су Савеза избјеглица и расељених лица. Исељавају цијеле породице. И села и градови остају пусти.

Босна и Херцеговина 16.03.2016 | 22:58
Исељавање: Нестао град од 80.000 људи

"Селе сви – и Срби и Хрвати и Бошњаци", каже Мирхуниса Зукић, предсједница Савеза избјеглица и расељених. Додаје да највише одлазе млади високообразовани кадрови, те уколико се не предузму хитне мјере БиХ ће за пет година бити земља стараца.

Горажданин Един Дервишевић, стручњак из области просторног планирања, упркос чињеници да је тај кадар тражен у Босни и Херцеговини, не може пронаћи запослење. Принуђен је обављати физичке послове да би било шта зарадио.

"Није ми тешко ни копати, ако ме неко зовне, брати малине и томе слично", истиче Дервшевић.

Един Дервишевић, као и већина младих образованих људи који су годинама на бироу јер нису политички ангажирани и немају чланове фамилије у власти, размишља о одласку из Босне и Херцеговине, негдје гдје ће знати да цијене његово знање.

Инжењерка биологије, Минела Драгољ, такође није могла пронаћи запослење, те је волонтирала у хуманитарним организацијама које се баве бригом о старим и изнемоглим лицима. Недавно јој се указала прилика да оде у Њемачку.

"Дали су ми да радим на одјелу за кардио-васкуларне болести и задовољна сам. Овдје сам доживјела и гостопримство, љубазност и колегијалност што до сада нисам имала прилику да видим у рођеној домовини. Овдје се осјећам баш као човјек", искрено ће Драгољ.

Слична је ситуација и у другим градовима у Босни и Херцеговини, наводи Зоран Максимовић становник Вишеграда.

"Вишеград је некада имао 20.000 становника, данас има око 5-6.000. Ако се настави оваква миграција становника, за неких десетак година Вишеград ће бити једно обично село и више се неће звати Вишеград него Селоград", сматра Максимовић.

Салмир Диздаревић из Бихаћа један је од оних који су имали срећу да се школују у Аустрији. Након завршетка факултета успио се запослити и наставити живот у Грацу.

"Да се вратим у државу из које сам отишао јер нисам имао никакву перспективу, мислим да на то питање сувишно ишта одговорити. Захваљујем Богу сваки дан што сам имао прилику отићи у боље. Жао ми је вршњака који су остали у БиХ, који су, можда, образованији од мене, али су се морали запослити у просвети и по четири мјесеца чекају ионако мале плате", каже Диздаревић.

Према подацима Савеза за избјеглице и расељена лица који је радио истраживање обухвативши готово све општине, из Босне и Херцеговине одлазе сви без обзира на вјерску и националну припадност или ниво образовања. Одлазе због економске, али и политичке нестабилности.

"Само са подручја општине Зворник отишло је више од 8.000 људи, из Брчког исто. Морам споменути да је у Кантону 10 ситуација најгора, а онда и мање општине попут Купреса, Босанског Грахова, Дрвара гдје су готово све породице или спремне за одлазак или су већ иселиле. Укратко, нема општине у Босни и Херцеговини која се не суочава са овим проблемом", истиче Мирхуниса Зукић, предсједница Савеза.

Највећи проценат губитка становништва је у општинама Ливно и Бихаћ. Млади су углавном отишли, а они старији су заробљени у безнађу.

(Мондо.ба)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

ЕУРО

16.03.2016 18:46

Није нигдје сјајно ја сам исто ако има каква опција за вани нисам задовољан овим стањем. И радио бих али за новце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топлана

16.03.2016 19:47

Па више нег Сирија

Name

дсс

16.03.2016 21:17

Бозе драги, одселило из БиХ 80.хиљада градјана. Па људи ако овако настави,не требају нам избори. Па ко це онда гласати за насег Доду.

Name

Село

16.03.2016 19:09

Није ваљда да се неко сјетио или боље рецено примјетио да ником не треба куца без укуцана !!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

16.03.2016 19:14

Па рудоња је рекао да коме се не свиђа може да иде. И ја отишао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исто Дрвар

16.03.2016 19:15

У Дрвару је било 20,000 становника, маса дјеце, сад их нема више од пар хиљада. На крају ће само остати огроман Додиков постер на зиду једне зграде, исти као онај у Лакташима. Те постере се морало скинути кад су прошли избори. ЦИК мора казнити СНСД и наредити скидање тих плаката.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брине га потер а не посао

16.03.2016 20:09

Тебе у Дрвару брине постер а не посао, изгледа да радис па мудрујес.

Name

ОО7

16.03.2016 19:26

Па и пре рата је трећина Херцеговине и Крајине била на раду у иностранству.Проблем је ако ти млади одустану од своје домовине и прихвате друго држављанство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

16.03.2016 20:03

Проблем је остати и трпити да те гусе неспособњаковици и протуве .

Name

ЈА

16.03.2016 19:28

Глупи БОСАНЦИ!!!То је то!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђшђћ

16.03.2016 19:45

Тако је глупане !

Name

фењер

16.03.2016 19:47

Ко задњи пође нека заврне воду и угаси свјетло закључа врата и стави кључ под саксији од цвијета.. Доле је прича давно испричана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо Амадеус

16.03.2016 21:51

Отиш'о је свак' ко ваља...остала је само фукара и раја...и ми с њима на бијеломе лебу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

16.03.2016 22:19

Ја сам давно отисо, И није ми нимало зао, ох, јест. Зао ми је сто Нисам отисо кад Сам имо 18. Година , него са мојих 22.

ОДГОВОРИТЕ
Name

:)))

16.03.2016 22:46

Срећан је свако ко је имао прилику да оде.И ја бих сутра спакованих кофера преко границе када би ми се указала шанса.Нема више живота овде.Нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

16.03.2016 23:33

Ко год може нека бјежи и ја идем поново у школу наравно преквалификација и увелико учим њемачки и збогом Босно и Херцеговино. Не пада ми на памет да се додворавам овим тзв. политичарима за неко радно мјесто па да ми цијели живот то набија на нос и да се ја осјећам нелагодно пред другим људима можда способнијим од мене јер исто тако неко ко је мање способан и стручан од мене сада ради јер има некога да га ПОГУРА. Ову земљу остављам у аманет великим Србима, великим Бошњацима и великим Хрватима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

17.03.2016 03:57

Има ли овдје перспективе. Ево за ковачевића има, али неће ни ковачевић имати коме бити директор. Ко ће радити,још док има малина, има посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кокос

17.03.2016 05:15

Мало је наду народу дао Савез за Промјене ,али ниста од 1000 оптузби,Додик јос јацу столицу има и мислим да це јос појацати одлазак.Нико му ниста немозе,ријесење само отици из ове Проклете Авлије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врста 8472

17.03.2016 06:06

Цитам ја све сто ви писете...могао би ја расписати референдум о забрани одласка из ове земље благостања!!! МИЛЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки.

17.03.2016 07:43

Надреалисти су давно рекли , остаће само волови и краве и наравно овце беееееее...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

17.03.2016 08:57

И ја сам отишао у Словачку, не планирам се никад вратити доле јер све је то тако лоше да ту државу воде они који су били у првим валовима крађе и отимања.. .људи су ту више гладни комада хљеба а лако се манипулишу са комадом меса са предизборног роштиља. Доле сам завршио средњу ветеринарску школу, нисам имао могућности да стекнем више јер школа се купује печеним прасићима, нисам имао ауто јер аута имају синови приватника који под изговором отворених апотека само добијају легалан приступ трговини опојних средстава и тешких дрога. Нисам имао велику кућу јер моји никада нису жељели оно што су имали други за вријеме рата а богами доле нисам ни имао пара јер нисам био жена сисата и гузата да ме неко има за шта да ухвати да би добио бољи посао, наду за бољим животом. Да, одселио сам се јер ми је било мука свега а највише неправде коју су моји родитељи осјетили на властитој кожи кроз све ове приватизације које су биле само инструмент обогаћивања одабраних а они који су градили фабрике и крв и зној дали за раст и развој остали су без свега. И тако док Додик блебеће а Босић мути могу рећи да ми је мучнина на саму помисао јер све је исто остало, трговина живим месом и гласовима а без имало осјећаја да неко ту има свој дом, дом који жели имати и за своју дијецу. Ту је било увијек битно да је твој отац добар и послушан вијерник, члан странке и партије и да ли слиједи друге у походу на Равну Гору, Сребреницу или на Купрес.. мало је оних који су размишљали о томе како се суочити са тим да су доле људи сваким даном све више гладни а да и кад се дижу кредити од ММФ-а људи мисле да се тако помаже народу, тј онима који су то све својим радом стваарали. И док моја пријатељица је кћер некадашњег градоначелника Брчког који је био укључен у рушење Интерплета, покрадање могу само рећи да ни моја сјећања ме више не вежу ни за Босну, ни за Херцеговину, нити за Републику Српску. Закључак: Отишао сам јер то ту је ничија земља, како би мој дјед рекао мртав коњ, нити вуче, нити за кафилерију нити за месо.. само што политичари гуле и оно мало што је остало коже и продају странцима како је то кожа нерца.. Очајно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Слободан

17.03.2016 20:17

Слободане мора да си упознао Словакињу на мору и удао се тамо,паметан си ти.

Name

Ре Слободан

17.03.2016 18:35

Ако се тако зовеш,али не верујем,онда ти више намаш права у БИХ.Али ти се ниси макао даље од своје улице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

18.03.2016 06:25

Ма то је само бацање пјеска у очи тих 80.000људи фали за попис становништа значи има јих на папирима ал уствари одселили неђе па сад треба смањиват грађане на било који начин да су се изселили ил који други да би се са друге стране жртве повечавале. Тако су веч Словенија и Хрвацка радиле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

21.03.2016 08:47

Поставља се најглупље питање свих времена: за који смо к**ц ратовали. Сада сви заједно исељавамо и радимо по истим предузећима. Па браћо и сестре ко ће да остане да се бори, једном када опет нашим будалама падне на памет да мало ратујемо. Лудости Балкана никад краја

ОДГОВОРИТЕ