Гдје је БиХ на листи срећних земаља?

Становници Данаске имају још један разлог за смијех – њихова држава поново је проглашена најсрећњом на свијету, збацивши након годину дана Швајцарску са трона.

Босна и Херцеговина 16.03.2016 | 18:18
Гдје је БиХ на листи срећних земаља?

Данску и Швајцарску тијесно прате Исланд, Норвешка и Финска па је лако закључити да је срећа више присутна у скандинавским земљама.

Извјештај “Срећа у свијету 2016” објављен је данас у Риму од стране мреже “Одрживи развојни циљеви”, а урађен је за потребе Ујединињих нација.

Откако се посљедње четири године прави извјештај, Данска је три пута освајала титулу најсрећније земље на свијету, а само прошле године срећнији су били Швајцарци.

Најмање задовољни својим животима су становници Бурундија на основу истраживања у 156 землаја свијета, а ништа срећнији нису ни Бенинци, Авганистанци, Тогљани и Сиријци.

Што се велесила тиче, најбоље рангирана је Канада (7. мјесто), а најлошије Кина (83). Сједињене Америчке Државе се налазе на 13. мјесту иза Холандије, Новог Зеланда, Аустралије, Шведске, Израела и Аустрије. Најмоћнија европска земља Њемачка заузела је 16. позицију, Велика Британија 23, док се Русја налази на 56. мјесту листе.

Земље у којима владају економска криза и политичка превирања, укључујући Грчку, Италију и Шпанију, забиљежиле су осјетан пад, док је Украјина због насиља и рата поприлично назадовала.

МЈЕРЕЊЕ СРЕЋЕ ЈЕ ВАЖНО

Срећа је боља мјера људског благостања од мјерења образовања, здравства, прихода, или дјеловања влада, наводе аутори извјештаја.

Постоји најмање седам кључних мјерила среће: Људи који живе у срећнијим земљама имају дужи животни вијек, више социјалне помоћи, више слободе у животним изборима, мањи ниво корупције, великодушнији су и имају већи БДП по глави становника.

“Мјерење среће и постизање благостања требало би да буде на дневном реду сваке нације када постављају одрживе развојне циљеве”, рекао је Џефри Сач, коаутор извјештја и директор инситута на Универзитету Колумбија.

Постоји најмање седам кључних мјерила среће: Људи који живе у срећнијим земљама имају дужи животни вијек, више социјалне помоћи, више слободе у животним изборима, мањи ниво корупције, великодушнији су и имају већи БДП по глави становника.

“Људско благостање требало би његовати кроз холистички приступ који комбинује економске, социјлане и еколошке циљеве умјесто да се фокусирамо на уски приступ који мјери искључиво економски раст. Морамо промовисати државе које нису само просперитетне већ и еколошки одрживе”, додао је Сач.

НЕЈЕДНАКОСТ СРЕЋЕ

Испоставило се да су људи срећнији у земљама у којима је мањи јаз између богатих и сиромашних. Ипак, неједнакост среће на глобалном нивоу значајно је порасла од 2012.

Једна држава може имати веома богате и веома сиромашне људе који немају довољно новца да изграде добар живот. С друге стране, људи могу имати новца, али немати подршку пријатеља или друштва, или живе у корумпираној земљи.

БиХ

БиХ се нашла при средини листе на 87. мјесту, одмах послије Србије.Мање од држављана БиХ срећни су Црногорци, Мађари, Пакистанци…

(Б92)

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Боске

16.03.2016 18:07

Да нема ових политицара који загадјују мрзњом ову лијепу земљу, добар дио европских пензионера, који су били у Босни, радо би у њој зивјели да је правде и закона. Лијепа је земља Босна, РС, Федерација, како год, али ови несретници на власти унистисе све буквално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

16.03.2016 19:16

Није ни на задњем мјесту него изван конкуренције најгоре мјесто за живот.

ОДГОВОРИТЕ