Ко све представља Српску у свијету?

За привредна представништва Републике Српске, која је Милорад Додик, предсједник Републике Српске, отворио широм свијета као паралелне институције Републике Српске, показало се да економски не оправдавају своје постојање и да од њих Српска није имала никакве користи; Новинари откривају ко се налази на челу овх представништава, чему заправо она Додику служе и колико новца се годишње из буџета Републике Српске потроши на њих.

Република Српска 16.03.2016 | 08:00
Ко све представља Српску у свијету?

Република Српска има своја представништва у Вашингтону, Београду, Штутгарту, Москви, Јерусалиму, Бриселу и Бечу. Привредна представништва Републике Српске почела су по свијету да ничу повратком СНСД-а на власт у Републици Српској.

“Пуштала их је у рад” Жељка Цвијановић као министар економских односа и регионалне сарадње и касније као премијерка, уз обавезну пратњу Милорада Додика.

За њих се годишње издвајају милиони марака, а јавност ништа не зна о томе колика је заправо њихова учинковитост. Детаљан преглед њихове учинковитости није добила чак ни Скупштина Републике Српске. Јавности је још мање познато ко су шефови представништава и по којим критеријима су бирани.

Цвијановићева и Додик понајвише су хвалили Привредно представништво у Штутгарту, гдје су били и чести гости. Тамо су 2009. године поставили човјека који је провјерени кадар СНСД-а, контроверзног бизнисмена Мићу Ћетковића из Лопара поред Бијељине који је уједно и члан Главног одбора СНСД-а.Мићо Ћетковић

КОЦКАР НА ЧЕЛУ ПРЕДСТАВНИШТВА У ШТУТГАРТУ

Ћетковић је од 1992. године био лични изасланик предсједника Караџића за западну Европу, задужен за скупљање ратног пореза од српских исељеника у Њемачкој. Званичну документацију колико је новца скупио током рата, Ћетковић никада није предао тадашњим властима Републике Српске. Из тог периода за Ћетковића су везиване приче о авантурама по коцкарницама у Њемачкој.

Познанство између Милорада Додика, актуелног предсједника Републике Српске, и Ћетковића датира из ратног времена. Упознали су се у Брчком и од тада су пријатељи. Након пораза на посљедњим изборима, страначки одбор у Лопарама био је један од десетак који је Додик распустио.

Док је на његовом челу био Ћетковић, није се ни знало ко су чланови јер их је прозвољно искључивао и доводио нове људе по својој жељи. У два наврата је био на челу СНСД-а у родним Лопарама код Бијељине, иако је све вријеме живио у Њемачкој. Његови партијски другови тврде да је печат странке држао у родном селу код мајке, па ако би случајно некоме затребао, упућивао је страначке колеге на мајчину адресу. На посљедњим изборима Ћетковић је био носилац СНСД-ове одборничке листе и добио мандат у локалној скупштини.

Како живи у Њемачкоји на сједнице је ријетко долазио и тражио да му се по доласку исплати 500 марака за путне трошкове. При томе је одборнички паушал од 350 КМ редовно примао.

Колико је Ћетковић наклоњен образовању, говори податак да је својевремено био избачен из основне школе у Прибоју. У Лопарама се препричава да је његова диплома економисте, које је прије пар година стекао у Зајечару, врло сумњива. Поуздане извори тврде да Ћетковић доставља економски неписмене и конфузне извјештаје о раду представништва на чијем је челу, са непрецизно наведеним подацима о утрошку буџетских средстава. Иначе, годишњи буџет за Представништво Републике Српске у Штутгарту износи 350 хиљада марака.

У одговору на посланичко питање на рад Представништва, Цвијановићева је својевремено навела да су се активности Републике Српске у Њемачкој у области унапређења инстутуционалне сарадње односиле прије свега на организацију посјета високих званичника Републике Српске покрајини Баден Виртемберг, ради сусрета са представницима њемачких институција.

Упућени извори тврде да је Ћетковићев највећи таленат организација дернека за политичаре који из Републике Српске долазе у Штутгарт. Они који су били у његовом друштву тврде да се његове лобистичке способности своде на подмићивање ситним поклонима. У торби увијек има парфем или чоколаду за секретарице, а за њихове шефове кравате. Додик му је једном приликом рекао: “Немој више, Мићко, докле ћеш ми ти куповати кравате?”

Извор: СБ

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

нажалост

16.03.2016 11:31

Куд иду народне паре?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

16.03.2016 15:03

Људи моји ових дана сам интезивно у пореској, бироу, заводу за запосљавање, опстини, банкама стање је буквално је*о луд збуњеног,ако странке наставе да харају а ми односно народ не унисти исте сто прије,цека нас права катаклизма!!!!!!!!!!!!

Name

борац

16.03.2016 11:36

Као да незнате ко су бајини људи неце ваљда поставити постена цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

16.03.2016 11:42

Када це се у Републици Српској појавити лик као сто је александар Вуциц у Србији,неко ко це бити домацин у овој куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниста бољи

16.03.2016 11:59

Ниста бољи није Вуциц само сто је мало лакси.

Name

Реално

16.03.2016 12:10

То нам је једини спас! Браво за коментар! А Баја у апс, па тамо нека се леци...

Name

ЦЗ

16.03.2016 12:58

Ништа Вучић није бољи од Додика, слична сорта.

Name

Тотти

16.03.2016 13:19

Вуциц смањио народу плате и ја га гледам у некој емисији исти народ убјеђује да ће им бити боље сто це имати мање пара. Себи нисам могао доћи од смијеха.

Name

едвард

16.03.2016 11:57

Нетреба да постоје ,јер нема никакву функцију нити Српска има било какву корист од ових представниства.Све се рјесава преко дипломатско конзуларних представниства БиХ .Јер постоје званицни конзули БиХ.Кога ови представљају и ста раде то је предмет истраге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кастел

16.03.2016 12:03

Џаба вам је опозицијо, не да народ свој олош.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бен кур

16.03.2016 12:07

Преставниство Републике српске у Израелу,Тел Авиву,цист промасај са залуталим студентом,стета сто народ плаца те сарлатане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

заставник Џемо

16.03.2016 12:31

Да је ово један случај, лако би се ријешио. Нажалост, на 99,999...% руководећих мјеста сједе неквалификовани и неспособни људи. И неко се усуђује да спомене напредак! Једино ако под "напретком" мисле на пораст стандарда, али у негативном смјеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цло

16.03.2016 12:36

Данас представништва, сутра амбасаде! Још да паметније људе запосле у тим представништвима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шојић

16.03.2016 12:36

"А је ли Мићко, јел ћу морати ја у прдекану?" "Мораћеш, мућкао си..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцан

16.03.2016 13:04

Да је среце да ти сви проклети политицари оду у историју,да се уведе монархија,овако гласамо за лазове који лазу укруг непрестано

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

16.03.2016 13:51

Добро је представљају.Право!Тако је добро представљају да нам предсједник мозе отици јос само у Београд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његош

16.03.2016 14:01

Па има ли и један муфљуз и хостаплер, а да га Леми није негдје удомио...чуј факултет у Зајечару!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО/

16.03.2016 14:16

Питам се ако Савез за Промене победи 2018.,тада Додик нема више мандат, хоће ли исти угасити сва Представништва или ће своје људу ухљебити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

нажалост

16.03.2016 14:16

Вучић је образован и културан човјек, поред што је премијер моће бити и предсједник Србије, а гледај наших јада у РС, немају основне културе ни васпитања. Како су јуче студенти паролу написали"Лако је вама политичарима, ви нисте никад студирали".

ОДГОВОРИТЕ
Name

нед'о Бог

16.03.2016 14:38

@РС,Додик и његова власт су катастрофа и нећемо се моћи опоравити за најмање 50 година ,али не дај Боже да нам на власт дође неко попут Вучића,јерсе за вријеме њега Србија се још више урушила.Ако не вјерујеш отиђи мало у Србију па ћеш видјети да је народ већа биједа од нас и то је нарочито постао за досадашњег Вучићевог мандата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

16.03.2016 14:48

СТА РЕЦИ ЗА ЕКИПУ КОЈА ПРЕДСТАВЉА РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

16.03.2016 15:59

РС преставља ево вец 24 године криминал, корупција, пљацка и национализам и ниста висе све остало је нестало народ је хтио то има сада сто је зелио излазак из таме је могуц само са обрацуном против зла које неце само од себе нестати ко це бити и одвазити се да то проведе видеце се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзони.

16.03.2016 22:01

За ове има пара, а за дијецу погинули бораца нема! Е па паметном доста.

Name

Брат Ђуро

17.03.2016 06:40

Када би се сазнало бар 10% од тога ко нас представља и овдје и у свијету морали би смопризнати да смо луди или полудјети због тога што смо то дозволили. Нема тог писца који би тако нешто могао описати или измислити. ПОТОП знања и морала.

ОДГОВОРИТЕ