Вучић дочекао британског принца

Британски престолонаследник принц Чарлс и његова супруга војвоткиња од Корнвола допутовали су данас у Београд у оквиру шире посете Србији и региону.

Србија 16.03.2016 | 12:04
Вучић дочекао британског принца

Њих је на аеродрому "Никола Тесла" дочекао председник Владе Србије Александар Вучић.

Поред Вучића на аеродрому су били и председница Народне скупштине Маја Гојковић и британски амбасадор у Србији Денис Киф.

Принц Чарлс и војвоткиња од Корнвола су дочакани са погачом и сољу, а на црвеном тепиху су и деца у традиционалној српској ношњи.

Поред сусрета са премијером Србије, принца Чарлса и војвоткињу од Корнвола ће примити председник Србије Томислав Николић са супругом Драгицом.

Током дводневе посете они ће имати низ сусрета, а једино јавно обраћање принца Чарлса биће другог дана посете на пријему у Народној скупштини.

Британски амбасадор у Србији Денис Киф рекао је да је посета посвећена миру и помирењу, младима и изградњи будућности Србије и билатералних односа.

Она пада у добром тренутку с обзиром на актуелни тренутак приближавања Србије ЕУ и чињеницу да се билатерални односи добро развијају без обзира на неслагања о неким питањима, каже Киф.

Према његовим речима, ова најзначајнија посета из Уједињеног Краљевства још од 1978. године увод је у годину током које се обележава 180 година званичних дипломатских односа Србије и Велике Британије, који су у турбулентњ историји имали своје успоне и падове, али чија разноврност и богатство, односно дубина никада није долазила у питање.

Принц од Велса и војвоткиња од Корнвола су у оквиру посете региону већ боравили у Хрватској а до 19. марта ће посетити и Косово и Црну Гору.

Принц од Велса је последњи пут боравио у Београду 1978. године, а на Косову је био 1999. године.

Последњи пут је са војвоткињом од Корнвола био у региону 2007. године када су посетили Босну и Херцеговину.

Коментари / 0

Оставите коментар