Гнусна зарада на дијабетичарима

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 16.03.2016 | 07:54
Гнусна зарада на дијабетичарима

Афера „Деведесет девет“

„Гнусна зарада на дијабетичарима“

Осим корупције у здравству којом је буџет Републике Српске оштећен за милионе марака, бивши министар здравља Ранко Шкрбић одговоран је и за свјесно уништавање здравља пацијената, присиљавајући их да користе лијекове који им не одговарају и, што је најгоре, који уопште нису у том тренутку били у званичној употреби.

У периоду од 2006. до 2013. године Шкрбић је дао потпуни монопол фирми „НовоНордиск” на снадбијевање Фонда здравства инзулинима аналозима. Ова фирма је од Фонда, за вријеме Шкрбићевог мандата, за само три своја лијека – Левемир, НовоРапид и НовоМиx, инкасирала више од 60 милиона конвертибилних марака.

Шкрбић је декретом укинуо квалитетне и испитане лијекове за дијабетес, а у употребу увео нове, од којих неки нису били до краја клинички испитани.

Ранко Шкрбић је декретом укинуо хумане инсулине, (које је користио највећи број дијабетичара у РС), и наложио да се пацијентима, без обзира на степен развоја дијабетеса, преписује инсулински аналог. Уз то, бројни пацијенти су пребачени на инсулин, иако су болест могли контролисати таблетама. На тај начин им је здравље бесповратно уништено. И све то само да би Шкрбић и његова екипа зарадили милионе.

Најстрашније и најужасније од свега је што су у то били укључени и труднице и дјеца, који имају дијабетес.

Ранко Шкрбић, као министар здравља, 02.11.2009. године, на меморандуму министарства, упућује допис (број: 11/04-500-10-17/09) свим директорима Домова здравља, Општих болница и Клиничких центара, у којем их обавјештава да укида хумане инсулине и, умјесто њих, уводи инсулинске аналоге.

Декретом је промијењен начин лијечења преко 13 хиљада дијабетичара.

Након његове одлуке, у наредним мјесецима потпуно нестају хумани инсулини и љекари су били присиљени преписивати инсулинске аналоге дијабетичарима. И оним којима они уопште нису били потребни. Нико не зна, нити кога интересује, какве последице је то по здравље пацијената оставило. Према тврдњама стручњака, овакав приступ морао је оставити тешке последице на здравље бројних пацијената.

Најужасније од свега је што лијек Левемир тог 02.11.2009. године, када је Шкрбић послао свим директорима Домова здравља, Општих болница и Клиничких центара, своју одлуку/наредбу о укидању хуманих инсулина и насилном увођењу инсулинских аналога, није уопште био до краја испитан, није био одобрен за употребу најосјетљивијој популацији – код дјеце испод 6 година и код трудница- и није се знало какве све последице он оставља.

Партија демократског прогреса

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Лала

16.03.2016 06:58

И ста би ПДП? МАЛТИТЕ ПРАЗНУ СЛАМУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

16.03.2016 07:25

Знамо за скрбица монструма,ста би пдп са цјеном лијекова!?У Србији су много јефтинији!?

Name

Хеи, Дебилу

16.03.2016 07:33

Јеси ли ти уопсте процитао текст. Ако је то тацно, а то се мозе утврдити колико 2+2=4, неко због тога мора заврсити у затвору. Цак и да од тог посла није имао ни марку користи. Упитању је здравље и зивоти људи, а ти сток...,без мозга и осјецаја, сигурно си у све то био упетљан. Кази несто аргументовано против тога, а не само сто је то ПДП објавио. Полако, ја нисам био присталица ПДП-а, али они овим објављивањем афера и криминала, и то веома аргументовано, мало по мало стицу нове присталице, и ако тако наставе постаце водеца странка у РС. ЗИВИ БИЛИ ПА ВИДЈЕЛИ.

Name

снсд ботови

16.03.2016 08:48

Опет бацање прасине људима у оци . Да ли неко мисли да градјани не знају ста се све радило и као се радило , па грађани су ти који на крају оцјењују свацији рад. Умјесто сто се пдп-овци баве СНСД боље би им било да несто конкретно ураде. Ево сад су власт на нивоу бих па нека се показу . Рецимо нека преко агенције за лијекове огранице марзу на лијекове . ето конкретног потеза а не да нам прицате како је Скрбиц радио. Тај исти Скрбиц је направио на десетине болница опремио их најсавремениом опремом итд. Али све то остаје да градјани процијене. Ако заиста хоцете да побиједите немојте показиват колико је неко лос вец колико сте ви добри.

Name

Н.Н.

16.03.2016 07:04

БЕЗ КОМЕНТАРА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијабетес

16.03.2016 07:24

Не знам да ли су други инзулини јефтинији. Овдје забрињава огроман број сецераса. Мора писати негдје коликојуди је добило тај инсузулин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРЕЋА

16.03.2016 07:25

Ја сам Срећан кад видим овако лијепа лица са екрана и насловних страница.За кумове нема кризе преко Жељке перу девизе. Тешко нама кад немамо пара скупа нам је и цицвара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.03.2016 07:34

Тарабићи : "Појавиће се никад гори српски род." И појави се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тодор

16.03.2016 07:35

Шкрбић=Менгеле!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

16.03.2016 08:20

Мозда је и гори јер неко ради несто сто хоце а други како би зарадио?

Name

Горан

16.03.2016 08:23

Богданиц јос гори од њега!!!

Name

Миско

16.03.2016 10:15

Моја мајка је сецерас и годинама је успјесно контролисала болест користеци таблете. Током једне рутинске контроле докторица је налозила прелазак на инсулин. Нама је то било цудно али тада нисмо знали позадину прице. Мајка је практицно натјерана да поцне користити инсулин. Након пар дана изгубила је вид на једно око. Када смо је одвезли на офтамологију, љекар је закљуцио да је пукао капилар у оку. Након операцихе мајка се опоравила. Љекари су недвосмислено закљуцили да је до пуцања крвног суда досло искљуциво због неструцно прописане терапије. Мајка је поново пресла на таблете а ми смо срецни да није пукао крвни суд у нозгу. Ко зна колико људи није имало срецу.

Name

клапац

16.03.2016 07:54

Дијабетичари су гласали за Додика и Шкрбића. Што изгласали то и добили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

о чему ви

16.03.2016 07:54

Жалосно је сто је ово млаћење празне сламе. Да ови у тузилаштву имају имало образа и морала одрекли би се своје плате јер и онако ништа не раде поводом крупних. Мислим да је шкрбић круна свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

16.03.2016 08:02

Назалост и ја се борим са Диабетис 2 и разговарао сам са патенцијнтима код нас и установио сам да љекове који се прописују Др. у СР су њемацке производње али се не прописују у њемацкој. Исто сприце за инзулин се користе висе пута а само ампула са инзулином замјени а ми бацимо све послије једног користења у смеце. Исто за инфузије за ноге на моје питање мога Др. исти одговор познато али није доказано нема Студиа о користи. Такодје љекове за притисак се препоруцује узимање до 3 врсте таблета а за босанце довољо је једна. Ја исто не разумијем засто се код нас цјели дан лези код куце а увеце се позури у Прву помоц? У њемацкој свако осигурањ преговара о цјени и Апотека мора да ти изда лијек гје је исти садрзај а нај јефтинији а ми цекамо да Скрбиц и цо одлуцују оцјени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО/

16.03.2016 08:19

А за ваше време дијабетичари уживали,Докле више ваше морбидности.Само још треба да испитате рад покопних фирми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има и тога..

16.03.2016 09:51

Покопне фирме су већ почеле преузимати геријатријске домове, у ентитетском или градском власништву. Кренуло од БЛ.

Name

маки

16.03.2016 08:19

За ово смртна казна !!И онда се јаве постиваоци лика и дјела кума овог злотвора .Ти сто их пидрзавају ,или су морална биједа тј. Људски отпад или гласацка добро ухљебљена омалдина .бог свима вама заједно дусу да прости.поздрав свим нормалним људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

16.03.2016 08:22

На залост и овакви злоцини према свом народу пролазе код нас као да се ниста није ни десило.Стварно не знам ста треба да се деси да реагујемо или да нас барем мало забрине.Имам осецај да је нас народ толико излапео када би Баја наредио да болнице оснују гасне коморе где би сваког ко затрази помоц лекара бацали у коморе да не би њихово лецење мозда костало насе саврсено здравство. Ми смо у глави колективно болестан народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

16.03.2016 08:23

Колико ми се гади резим исто толико ми се гади опозиција све су то гов*а велика!Доци це и њима на наплату кад тад.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

професионалац

16.03.2016 08:51

Нису Миле и Скрба криви. МИ СМО ГО..А

ОДГОВОРИТЕ
Name

абз

16.03.2016 09:06

ПДП-у је бар лако да испита криминал у здравству.Ваш некадашњи члан Милојко,чини ми се да је чак у ПДП и секретар био ако не и више,је сада савјетник министра¨!По ком га питању савјетује (и какве има могућности за савјет)види се.Ал многе је ствари он обавио и из ПДП на шта смо ми поједини вас уредно обавјештавали.Откуд тако лоша кадровска и морална процјене у ПДП.Можда убудуће будете бољи али остаје тај горки укус многих дјела и ваших кадрова.Засто рецимо не отворите аферу против таквих чланова који су вас напустили а имали су афере под вашом заставом!А што се тиче дијабетиса постоје ствари које су за међународну истрагу ,знате ону стару народну"и мртав некад п***".Очекивати да се у БиХ нешто покрене је смјешно,ствари могу да се одиграју једино под окриљеме страних фактора кад они буду дошли под лупу своје јавности,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маша

16.03.2016 09:18

Довољно је само видети да се ради о Ранку Шкрбићу и све вам је јасно!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

16.03.2016 09:57

Злоцин, велеиздаја и пљацка: три основна обиљезја домацих политицара. Некада је бивса Yуга такве слала на Голи Оток а данас такви управљају дрзавом, немилосрдно пљацкају минули рад бивсих генерација и садасњих кроз порезе, јавне набавке и повезана предузеца, а млади немају ни за хљеб а камоли да се куце. Факултети станцају кадрове без имало реално употребљивог знања, јер професори немају благе везе о економији и реалним потребама привреде, сви као неког несто савјетују и ухљебљују се на будзетске јасле, а појма немају о зивоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љекар

16.03.2016 10:56

А на цему Скрбан и банда јос нису узели паре и оградили се у Монте Карлу Нивак Дјоковиц има стан а Скрбиц има вилу па ви видите....постење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

16.03.2016 14:42

Објективно. Колико је Владислав Бабић повезан са црном причом у здравству Српске и набавкама и осталим. Чак и са именовањем кадрова из ПДП ради плаћања старих рачуна. Истина је ухватљива, а људи заборављају да и они имају дјецу.

ОДГОВОРИТЕ