Енглески принчевски пар данас у Србији

Британски престолонаследник принц Чарлс и његова супруга војвоткиња од Корнвола допутоваће данас у Београд у оквиру шире посете Србији и региону.

Србија 16.03.2016 | 07:38
Енглески принчевски пар данас у Србији

Током боравка у Србији они ће разговарати са председником Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем, најављено је из Прес службе председника Републике и Владе Србије

Током дводневе посете имаће низ сусрета а једино јавно обраћање принца Чарлса биће другог дана посете на пријему у Народној скупштини.

Принца Чарлса и војвоткињу од Корнвола на аеродрому ће дочекати премијер Вучић, а потом ће их у згради Председништва примити председник Србије Томислав Николић са супругом Драгицом.

"Посета је посвећена миру и помирењу, младима и изградњи будућности Србије и билатералних односа", рекао је британски амбашадор у Србији Денис Киф на брифингу за новинаре уочи посете.

Он је оценио да посета долази у добром тренутку с обзиром на актуелни тренутак приближавања Србије ЕУ и чињеницу да се билатерални односи добро развијају без обзира на неслагања о неким питањима.

Како је потом навео за "Политику" ова најзначајнија посета из Уједињеног Краљевства још од 1978. године увод је у годину током које се обележава 180 година званичних дипломатских односа Србије и Велике Британије, који су у турбулентњ историји имали своје успоне и падове, али чија разноврност и богатство, односно дубина никада није долазила у питање.

Киф каже да посете чланова краљевске породице никада нису "само" ствар протокола. Ако се пажљивије погледа програм може се приметити да у овој посети има важних вредносних порука и пуно симболике, рекао је он.

На почетку званичног програма принц и председник Николић ће код Спомен костурнице бранилаца Београда и на Војном гробљу Комонвелта одати пошту заједничким борбама, искушењима и жртвама војника, али и грађанки и грађана Србије и Велике Британије током Првог светског рата.

Принц од Велса, велики заговорник дијалога међу највећим светским религијама, учествоваће у Београду у међурелигијском дијалогу представника хришћанских, исламске и јеврејске заједнице а потом ће се одвојено састати и са патријархом Иринејом.

Принц ће, између осталог, посетити и Храм Светог Саве, чији историја такође повезује народе Велике Британије и Србије, казао је Киф.

Војвоткиња од Корнвола ће првог дана боравка у Београду посетити пројекат породицне неге који подржавају УНИЦЕФ и Фондација Новак Ђоковић.

Принц и војвоткиња ће између осталог обићи и Калемегдан а посетиће и принца Александра Карађорђевића и његову супругу у краљевском двору на Дедињу.

На крају првог дана посете принц Чарлс и његова супруга ће бити гости на вечери коју у њихову част приређује премијер Вучић.

Другог дана званичне посете Србији, њихова краљевска височанства ће посетити Нови Сад, где ће уживати у локалним кулинарским специјалитетима, уметницким делима и културном наслеђу.

Посетиће Галерију Матице српске у којој ће Британски савет (Бритисх Цоунцил) кроз пројекат "Мовинг Мусеумс" представити рад уметничких радника из Велике Британије који заједно са колегама из региона Западног Балкана раде на привлачењу нове, младе публике у музеје и галерије.

Принц ће затим посетити Манастир Ковиљ, у коме је монашка заједница укључена у органску производњу разлицитих производа (попут меда и ракије), али и програм рехабилитације "Земља живих".

Војвоткиња ће бити гошћа догађаја на коме ће бити представљени локални специјалитети, а сусрешће се и са производацима хране и пица из Велике Британије који раде у Србији.

Друге вечери свог боравка у Београду, принц Чарлс и његова супруга Камила ће бити почасни гости на пријему у Народној скупштини Републике Србије, где ће званице бити људи из културног, јавног, спортског живота.

Принц од Велса и војвоткиња од Корнвола су у оквиру посете региону већ боравили у Хрватској а до 19. марта ће посетити и Косово и Црну Гору.

Принц од Велса је последњи пут боравио у Београду 1978. године, а на Косову је био 1999. године. Последњи пут је са војвоткињом од Корнвола био у региону 2007. године када су посетили Босну и Херцеговину.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

1914

16.03.2016 07:19

Гаврило, васкрсни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕКО ЈЕ ТО НЕКАКО

16.03.2016 07:26

Принцеза Колинда Грабар Котаровић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцан

16.03.2016 07:56

Реце британски амбасадор "да посјету треба пазљиво посматрати,јер у њој има много симболике". Нас народ не види ниста,да ста види и зна не би ни владали овакви какви владају. Мозда це се Тома Диплома захвалити на свесрдном бомбардовању Краљевске Авијације у току 2свј.рата и '99-те . Отици це и на Косово да пренесу пољупце које це Вуциц послати Змији својој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

16.03.2016 08:25

Пресједица Хрватске је права принцеза.

ОДГОВОРИТЕ