АБА: Звездине гвоздене рукавице нокаутирале Цедевиту!

Црвено-бели након продужетка успели да сломе Витамине и дођу до предности у полуфиналној серији плеј-офа Јадранске лиге...

Кошарка 15.03.2016 | 21:15
АБА: Звездине гвоздене рукавице нокаутирале Цедевиту!

Црвена звезда - Цедевита 1:0! Регионални класик и историјски судар два евролигаша у полуфиналу плеј офа Јадранске лиге почео је победом актуелног шампиона у препуном Пиониру, после 45 минута рововске борбе, након много неизвесности и тензије. Сада екипи Дејана Радоњића остаје још један, велики корак до финала и нове борбе за трон - 97:88 (22:14, 15:29, 19:13, 26:26, 15:6). Велики искорак направили су кошаркаши у пругастим црвено-белим дресовима, јер су на својим леђима успели да изнесу огроман притисак - предигру која је почела много пре саме утакмице, судијски критеријум где се „свирао“ сваки контакт, велики проблем Мајка Цирбес и три личне грешке остварене већ за четири и по минута игре у првом полувремену, али и рафалну паљбу Мира Билана, Џејкоба Пулена и Џејмса Вајта, који су изрешетали противнички обруч и умало шокирали београдски храм кошарке.

А врло лако утакмица је могла да се заврши у корист хрватског шампиона. Цедевита је четири деонице одиграла у интензитету енормне енергетске потрошње, али је тим из Загреба морао да положи оружје и потпише капитулацију у накнадних пет минута. Звездина одбрамбена линија наставила је брани кош као да се игра први минут утакмице, а тројке распуцаних ведета Таренса Кинзија и Квинсија Милера уништиле су и последњи атом снаге у ногама Цедевитиних асова, па је пораз био неизбежан.

Иако најватренијих присталица београдског састава није било, играчи Црвене звезде имали су периоде у којима су „јахали“ на високофреквентном таласу готово заглушујућег хука резигниране и наоштрене публике. Али, за прву победу у доигравању ученици Дејана Радоњића су, баш као што се и очекивало, морали опасно да се помуче и презноје опрему.

Колику менталну стабилност у кључним окршајима и дуелима високог напона имају кошаркаши Цедевите ове сезоне говори и то да Звезда није могла да „сломи“ Витамине чак и када се тресао сваки педаљ београдског храма кошарке. Тренер Вељко Мршић успео је да пронађе формулу којом је своје пулене држао у ниском борбеном ставу и поред Звездиног великог залета с краја треће и почетка четврте деонице. Пулен је „сипао“ тројке из нехата, Билан је суверено доминирао рекетом на супарничкој половини, а све што њих двојица нису успели да реше покупили су Вајт и Пилепић и зато је меч решен практично у последњем нападу сусрета, баш као и претходна два дуела у Јадранској лиги.

Капитен Бранко Лазић показао као везивно ткиво Звездиног састава, јер је искусно повезивао две фазе игре, поентирао из другог плана, одузимао лопте на земљи и хватао их у ваздуху, због чега је на крају награђен огромним аплаузима. Ипак, Мајк Цирбес је са 14 поена у другом полувремену држао Звезду у најтежим тренуцима, док су Милер, Кинзи и Стефан Јовић ударили јак печат у великом дуелу и оставили изузетно јак утисак, свако на свој начин.

На крају Милер је имао 24 поена, Цирбес је додао 19 поена и 11 скокова, а Кинзи 16 поена. Код гостију Пулен је имао 24, а Билан 20 поена, уз 16 кошева Вајта.

Коментари / 0

Оставите коментар