Ко стоји иза Новака Ђоковића?!

Када слушате чланове тима Новака Ђоковића како описују најбољег тенисера света, неке речи се издвајају.

Тенис 17.03.2016 | 00:00
Ко стоји иза Новака Ђоковића?!

Његов агент Едоардо Арталди зове га “сањар”, тренер Борис Бекер види га као “необичног”, “перфекционисту” и “уличног борца”, док кондициони тренер Гебхард Фил-Гриш верује да су његове способности безграничне и да поседује велику “тренажну интелигенцију”. Али сви они користе једну реч када говоре о тиму – у основи су велика породица.

Није тајна да је формирање правог тима кључни део успеха професионалног тениера и многи се муче да нађу праву равнотежу и формулу која функционише. Неки чак путују и без тренера. Ђоковић верује да је велики разлог његових достигнућа и чињенице да може да се ослони на менталну снагу у најстреснијим ситуацијама на терену, управо због тога што је окружен позитивним људима.

“Верујем да је највећи део ваше менталне јачине тренинг, не само тренинг током периода када играте, већ начин живота ван терена – да ли сте окружени и испуњени позитивним или негативним мислима, да ли имате позитивно или негативно окружење. Све то утиче на ваше наступе као спортисте”, рекао је недавно Ђоковић.

“Снажно верујем у холистички приступ и зато покушавам да водим рачуна о свим могућим аспектима живота и будем окружен позитивношћу и охрабрењима, како бих достигао комфор и унутрашњи мир који су ми потребни у важним тренуцима мечева”.

Управо такав приступ учинио га је малтене непобедивим и без дилеме најбољим тенисером данашњице.

Тренер – “са нама можете победити у рату“

Бекер је најскорије појачање у Ђоковићевом тиму јер је стигао крајем 2013.године и сада дели ту улогу са дугогодишњим Новаковим тренером Маријаном Вајдом.

У почетку је, људима са стране, било тешко да схвате како ће се Бекер, бивши број један и шестоструки Грен слем шампион, уклопити у екипу, посебно због чињенице да легенда из Немачке важи за ‘алфа мужјака’, што би могло да доведе до потенцијалног сукоба са осталим члановима тима, или самим Ђоковићем.

“Борис има јаку личност, познавао сам га од раније, али му се дивим јер је его ставио са стране и постао члан тима. Покушава да помогне највише што може”, рекао је Гриш.

Бекер је признао да ’улазак’ у ту породицу није био лак задатак и да су сви ’кликнули’ после освајања Рима, неколико месеци касније.

“Освојио је турнир и од тада се нисмо освртали. Новак је приватно веома необичан. Долази из Србије, земље разорене ратом. Морао је да напусти дом са 13-14 година, отишао је у Минхен да би постао бољи тенисер јер код куће није имао услова. Дошао је у академију мог пријатеља Николе Пилића и наш однос је почео већ тада јер је Пилић имао много мојих фотографија. Мислим да је дубоко, дубоко у његовом мозгу, у подсвести, име Борис Бекер било имплементирано. Он је перфекциониста, то је оно што га покреће – жели да буде бољи сваке године. Стварно жели да пише свој део историје у тениском свету. Није задовољан првим местом или Грен слемом, жели да настави тако много година. Слични смо карактерно, назвао бих Новака ‘уличним борцем’. Када постане тешко и када је све против њега, онда покаже оно најбоље. И ја сам такав, наша основа је слична. Нисмо најсјајнији карактери и не смејемо се сваки дан, али тврдим – са нама можете победити у рату”, истакао је Бекер.

Кондициони тренер – усмереност ка природи

Кондициони тренер је највише помогао Србину на менталном плану, али је пре неколико година Гебхарт Гриш играо велику улогу у Ђоковићевом развоју.

Све је почело на бувљаку у Бечу 2009. године када је Гришу, према његовим речима, пријатељ саопштио да Новак тражи кондиционог тренера. Неколико дана касније, Аустријанац је био у Београду и радио са сада првим играчем планете.

Већ тада је Ђоковић био Грен слем шампион, славио је на Аустралијан опену 2008, али је велики знак питања стајао над његовом физичком припремом јер је неколико пута током каријере морао да предаје велике мечеве.

Осам година касније без дилеме је најспремнији играч на Туру и може да савлада све препреке на терену.

“Верујем да је највеће достигнуће то што сам успео да га усмерим ка новом стилу физичке припреме. Почео сам да му показујем природу – море, планине, вожњу бициклом, кајак… Мислим да је тада почео да ужива у овој врсти вежбе јер тако враћате много више енергије, осећате се боље, баш као и ваш ум. Због свега тога његов став се променио и почео је стварно да ужива”.

А сада?

“Сада изненађује буквално свакога. Мислим да ни он не зна своје лимите”, додао је Гриш.

Агент – чиме је Новак привукао Уникло?

Још једна кључна фигура у Ђоковићевом тиму јесте агент Едоардо Арталди. Италијан је Новака упознао 2009. године док је радио за “Серђо Такини“, увидео је будућег броја 1 и препоручио италијанској компанији спортске опреме да потпише спонзорски уговор са њим.

Две године касније српски играч запослио је Арталдија и његова улога развијала се од чистог организовања медијске слике и ПР-а, до рекламних уговора и пословних активности. Елена Капеларо је још једна чланица задужена за односе с јавношћу. Она више путује са Ђоковићем од Арталдија како би му помагала на дневном нивоу, док је Едоардо и даље важан део тима, иако је ређе на турнирима.

Он је објаснио колико је тешко Ђоковићу било да постане атрактиван спонзорима у првим годинама каријере, посебно када се у том аспекту пореди са Роџером Федерером и Рафаелом Надалом.

“Морамо бити искрени, и Ноле је веома реалистичан када је о томе реч – долази из сиромашне државе Србије. Очигледно је да не може да добије подршку неке компаније из своје земље. Узмимо за пример Роџера, он је највећи играч свих времена, али када видите да га спонзоришу 'Цредит Суиссе', 'Линдт', 'Јура'... Све су то швајцарске компаније. Рафа Надал је у вези са многим компанијама из Шпаније. Ђоковић није имао земљу иза себе. И искрено, међународна слика Србије није толико сјајна због ратова. За њега није било лако на почетку јер је, по мом мишљењу, морао десет пута више да показује колико је добар на и ван терена да би привукао спонзоре“, наводи Арталди.

Али Ђоковић је био ‘растућа сила’ у мушком тенису и било је само питање времена када ће спонзори покуцати на врата. Прекретница је била када је Арталди закључио посао са јапанском компанијом Уникло (Униqло), пре четири године.

“Уникло је мање-више био потпуно ван тениса, а током Индијан Велса 2011. и земљотреса у Јапану, Ноле је на терену послао поруку подршке људима из Јапана написану на траци за колено. Власник Униклоа Тадаши Јанаи је то видео на ТВ и питао ‘Ко је овај момак?’. У то време није био био први играч света. Рекао је: ‘Он је интересантан момак, желим да сазнам нешто о њему и принципима које има’. Када је схватио Новаков менталитет и чињеницу да помаже деци, био је изричит: ‘Желим да буде амбасадор моје компаније, не због тениских квалитета него због тога какав је човек’. Мислим да је сјајна ствар то што велике компаније и данас сарађују са Нолетом и помажу му у добротворном раду”.

Новак је један од оних спортиста који играју за нешто веће од самог спорта којим се баве. Преузео је бреме побољшања слике Србије у свету и временом постао национални херој.

“Можда звучи нереално, али он жели да направи свет бољим местом. Мисли да превише ‘јурцамо’ за бизнисом, новцем и жели да се врати првобитном начину функционисања света. Много води рачуна о другима, не само кроз своју фондацију, већ и на друге начине. Ја руководим његовим контактима и током времена прилазиле су му велике кладионице, покер компаније, компаније које се баве производњом алкохола… Он је рекао: ‘Слушај, могу да дођу са којом год сумом новца желе, могу доћи са милијардом долара, али ја имам одговорност, врхунски сам играч и поруке које шаљем људима не смеју да буду погрешне”, истиче Новаков агент.

Због доминације највећих ривала Ђоковићу није било лако да пронађе своје ‘место под сунцем’.

“Сада боље разуме зашто је публика мало више на страни противника када игра са Роџером и Рафом. Можда не у Италији или Азији, али погледајте шта се десило у финалу УС опена. Такође, разуме да, посебно Роџер представља све у тенису и да је близу краја каријере, док је пред Новаком још неколико. Они желе да виде Федерера како осваја још један Грен слем. То је нормално и људски. Раније, Ђоковић је много више патио због тога, али сада осећа да у неким земљама има већу подршку од њих. Сада живи живот пун свежине”, закључио је Арталди.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дивља јабука

16.03.2016 23:10

Стоји његова психа, физичка спремност и нешто талента.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор из Сведске

17.03.2016 00:06

А гдје су срби у његовом тиму? ? ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

17.03.2016 08:38

За Игора спорт и политика немају додирни тачака за нормалне људе . Постоје само двије верзије Спорт и само Спорт па пробери . Надам се да си сватио ( Патриотизам се носи у срцу)

ОДГОВОРИТЕ